Talentklasserne på 7.- 9. klassetrin i folkeskolen understøtter elevernes idrætstalent og styrker deres langsigtede udvikling både fagligt, sportsligt og socialt.

I Team Danmarks Elitekommuner er der på udvalgte folkeskoler særlige talentklasser på 7.- 9. klassetrin. De understøtter elevernes idrætstalent og langsigtede udvikling og sikrer en sammenhængende hverdag med balance mellem idræt, skole og fritid.

Målet med talentklasserne er at skabe atleter med et bredt sportsligt fundament. Træning i talentklasserne har fokus på udvikling af generelle fysiske, motoriske og tekniske færdigheder samt sportsspecifik træning. 

Team Danmarks Talentklassekoncept bygger på samarbejde mellem folkeskole, klubber og kommune i tråd med talentHUSET og ATK 2.0. Det bidrager til en positiv udvikling for eleverne, som bliver styrket både fagligt, sportsligt og socialt, samtidig med at glæden ved at gå i skole øges.

Talentklassekoncept og optagelse

Fokuspunkter optagelse Team Danmark-talentklasser.pdf Download
Talentklasse koncept.pdf Download

Træning i talentklasserne

Der tilbydes træning 2-3 gange pr. uge inden for almindelig undervisningstid, typisk som morgentræning. Træningen indeholder målrettede aktiviteter med høj kvalitet jf. anbefalinger i ATK 2.0 samt sportsspecifikke anbefalinger.

Sportsspecifikke anbefalinger til morgentræningen

Anbefalinger talentklasser - Fodbold.pdf Download
Anbefalinger talentklasser - Håndbold.pdf Download
Anbefalinger Talentklasser - ishockey.pdf Download
Anbefalinger talentklasser - Svømning.pdf Download
Anbefalinger talentklasser - Badminton.pdf Download

Træningsmængden og indholdet tager udgangspunkt i Team Danmarks anbefalinger og koordineres med de prioriterede klubber og de respektive specialforbund. Kommunen er ansvarlig for koordineringen mellem skole, klub og specialforbund.

Atletuddannelse

Atleter i talentklasserne skal opnå viden og kompetencer, så de kan tage aktiv del i deres sportslige, faglige og personlige udvikling. Derfor har Team Danmark udarbejdet en atletuddannelse med undervisningsforløb inden for sportsernæring, sportspsykologi/Life Skills, sportsskader og fysisk træning.

Undervisningsmateriale

Træningsprogram 7. klasse.pdf Download
Træningsprogram 8. klasse.pdf Download
Træningsprogram 9. klasse.pdf Download
Sportspsykologi og Life Skills - Elevhæfte.pdf Download
Sportspsykologi og Life Skills - Vejledning.pdf Download
Sportsskader 7. klasse.pptx Download
Sportsskader 8. klasse.pptx Download
Sportsskader 9. klasse.pptx Download

© Undervisningsmaterialet kan downloades frit med kreditering af Team Danmark (Materialet i sportsernæring kan rekvireres ved henvendelse til Team Danmark (se kontaktinfo nederst). Undervisning i materialet bør varetages af fagligt uddannede lærere, eksperter eller trænere.

Atletuddannelse fysisk træning

Træningsprogrammer og instruktionsvideoer målrettet henholdsvis 7., 8. og 9. klassetrin samt en udførlig guide til, hvordan man lærer at udføre fire klassiske store løft og træner sig op til at lave øvelserne med stor belastning.

Undervisningen i Team Danmarks Atletuddannelse sker ved lokale lærere, trænere eller fageksperter. Den foregår typisk som en del af morgentræningen og/eller i skoletiden i fag som biologi, idræt og madkundskab, så det ikke tager tid fra den daglige undervisning og talenternes øvrige aktiviteter. 

Udover Team Danmarks Atletuddannelse, anbefaler vi, at der arbejdes med Anti Doping Danmarks e-learning modul Antidoping i konkurrenceidræt

Atletkompetencemål

Som en del af atletuddannelsen har Team Danmark formuleret atletkompetencemål for 7.-9. klasse, som du kan læse og downloade herunder.

Atletkompetencemål 7.-9. klasse

Atletkompetencemål ernæring.pdf Download
Atletkompetencemål fysisk træning.pdf Download
Atletkompetencemål life skills.pdf Download
Atletkompetencemål sportsmedicin.pdf Download

Idrætsskoler

I tillæg til Talentklasserne har Team Danmark i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og VIA University College et koncept for Idrætsskoler fra 0.-9. klassetrin for alle elever uanset idrætsligt niveau. Konceptet indeholder kompetenceudvikling for lærere, og minimum 4-6 timers ugentlig idræt med høj kvalitet.

Læs mere om Idrætsskolerne her

Yderligere

oplysninger

Generel info

Sportsernæring

Sportspsykologi

Fysisk træning

Sportsmedicin

Links

 • Elitekommuner

  En stor del af talentarbejdet i dansk idræt foregår lokalt. Samarbejdet med Elitekommunerne er derfor en vigtig brik i Team Danmarks talentarbejde.

 • ATK - Aldersrelateret træning

  Aldersrelateret træningskoncept (ATK) skal være med til at gøre det sjovt for både børn og unge at pakke træningstasken.

 • Team Danmark-Aspirant

  En Team Danmark-Aspirant er en ung atlet, der med en sportslig godkendelse fra sit forbund og Team Danmark tilbydes nogle muligheder, der gør det lettere at kombinere ungdomsuddannelse og eliteidræt og forfølge drømmen om at udvikle dig til verdensklasseatlet.

 • TalentHUSET

  Team Danmark og DIFs fælles værdisæt for talentudvikling.

 • Optagelse i talentklasser

  Bilag vedr. fokuspunkter til optagelse i Team Danmarks Talentklasser.

Tilmeld dig vores nyhedsmail