Kosttilskud og elitesport | Team Danmark

Få gode råd og overblik over brug af sportsprodukter, vitamin- og mineraltilskud samt lovlige præstationsfremmende midler.

Der kan være flere årsager til at benytte kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, sportsprodukter eller lovlige præstationsfremmende midler, som for eksempel at:  

 • Fremme kroppens tilpasning til træning
 • Forbedre kroppens energiforsyning
 • Fremme restitutionsevnen mellem træningspas
 • Opretholde et godt helbred og mindske risikoen for at opleve udmattelse, sygdom og skader
 • Fremme præstationsevnen under konkurrence
 • Sikre en praktisk kilde til næringsstoffer, der er let at spise, når almindelig mad er utilgængeligt eller upraktisk at spise

Der findes en række kosttilskud, der kan bidrage til at opnå de ønskede effekter. Men der er også mange produkter på markedet, som markedsføres med løfter om positive effekter uden at kunne leve op til det. Derfor skal kosttilskud udvælges med omhu.

Udgangspunktet for Team Danmarks arbejde med kosttilskud er en grundig afvejning af mulige fordele (præstationsoptimering) og ulemper (fx økonomi, mulige bivirkninger samt risiko for en positiv dopingprøve). Man kan minimere risikoen for en positiv dopingprøve, ved at anskaffe kosttilskud testet for indhold af forbudte stoffer.

Anskaffelse

NSF Certified for Sport

NSF Certified for Sport

NSF Certified for Sport tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. www.nsfsport.com

Der er desværre en risiko for at købe kosttilskud, som er forurenet med forbudte stoffer, der dels kan resultere i en positiv test under dopingkontrol, og dels kan have helbredsmæssige konsekvenser.

Studier har vist, at der blandt de mest populære sportsprodukter på markedet er 10-15 % risiko for at købe et forurenet produkt. Risikoen stiger til tæt på 50 %, når det drejer sig om produkter i tabletform.

For at minimere risikoen for en positiv dopingtest anbefaler Team Danmark at benytte produkter, der er testet for indhold af forbudte stoffer af enten Informed-Sport eller NSF Certified for Sport ®, der begge er godkendt af Fødevarestyrelsen i Danmark.

Informed Sports

Informed Sports

”Informed-Sport” er et test- og certificeringsprogram, der tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. www.informed-sports.com

”Informed-Sport” er et test- og certificeringsprogram, der primært tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. Programmet er designet til at afdække, hvorvidt disse utilsigtet er forurenet med stoffer, der står på Dopinglisten (WADA’s liste).

Dette kan aldrig give en 100 pct. garanti for renhed, men at købe produkter med denne certificering minimerer risikoen for at indtager et produkt, der er forurenet med forbudte stoffer.

Det er samtidig vigtigt at understrege, at en test for indhold af forbudte stoffer, ikke er det samme som en garanti for, at produktet er optimalt sammensat i forhold til kulhydrat, protein osv.

I Europa findes pt. to andre certificeringsprogrammer, ”NZVT” og ”Koelnerlisten”, som også tester kosttilskud for indhold af forbudte stoffer. De er dog primært fokuseret på hhv. det hollandske og tyske marked.

Læs og download guide til at benytte www.Informed-sport.com her

Anskaffelse af vitamin- og mineraltilskud anbefales at ske via et dansk apotek.

Team Danmark understreger, at det altid er ens eget ansvar, hvis et produkt har været forurenet og dette resulterer i en positiv dopingtest.

Sportsprodukter

Sportsprodukter anvendes som kilde til næringsstoffer, når det er upraktisk at bruge almindelige fødevarer og omfatter i denne sammenhæng: 

 • Proteinpulver
 • Sportsdrik
 • Energibarer
 • Proteinbarer
 • Elektrolytter

Sportsprodukter kan være relevante, når man træner meget, og anvendes de rigtigt, kan de have en stor betydning for præstationsevnen.

Sportsprodukter er en praktisk og let måde at få tilført kulhydrat, protein samt elektrolytter i forbindelse med træning og konkurrence. De er nemme at have med, lette at opbevare samt findes ofte med flere forskellige smagsvarianter.

TEAM DANMARK