Åndedræts- og nærværsøvelser er noget, du kan lave, lige når det passer i din hverdag. Det kan være før din morgentræning, inden du skal præstere i en vigtig konkurrence eller om aftenen, inden du lægger dig til at sove.

Det er vigtigt at arbejde med at få vejrtrækningen helt ned i maven, når du træner dit åndedræt. Træningen gør dig i stand til aktivt at kunne bruge dit åndedræt som både beroligelse og til at skabe mere balance i hverdagen.

Åndedrætsøvelsen

Denne øvelse er den helt klassiske måde at træne opmærksomheden på din vejrtrækning. Øvelsen har til formål at følge den naturlige vejrtrækning og arbejde med at trække vejret hele vejen ned i maven. Der er tæt sammenhæng mellem vores vejrtrækning, og hvordan vi har det, og ved at fokusere på vores åndedræt, arbejder vi både på at øge vores tilstedeværelse og reducere stress.

Åndedrætsøvelse
0:00
0:00

Nærvær med kropslig fornemmelse

Kort øvelse, der træner din tilstedeværelse og din bevidsthed omkring den tilstand, du befinder dig i lige nu og lige her. Øvelsens formål er både at arbejde med din opmærksomhed og på en ikke-dømmende måde at skabe plads og accept til de følelser og tanker, der måtte være hos dig.

Nærvær med kropslig fornemmelse
0:00
0:00

Pusterummet

Kort øvelse, der giver dig mulighed for at stoppe op og fokusere på din egen ”indre vejrudsigt”; hvad sker der i mig lige nu – følelsesmæssigt, mentalt og kropsligt? Står du fx over for en hård træning eller en vigtig præstation, kan øvelsen bruges til at skabe ro og fokus, så du kan arbejde mere målrettet og med større overskud.

Øvelsen kan også anvendes, hvis der er opstået en pludselig ubehagelig situation – fx en uventet kritik fra en træner eller holdkammerat eller mistanke om en skade. Ved at praktisere pusterummet, giver du dig selv mulighed for kortvarigt at få lidt ro på dine reaktioner, ”komme tilbage til dig selv” og vende tilbage med en mere hensigtsmæssig respons.

Pusterummet
0:00
0:00

Vær med følelsen

Også en kort øvelse med fokus på at skabe en større åbenhed og accept af det, der fylder hos dig lige nu. Denne øvelse er særdeles relevant, hvis du oplever et stort præstationspres, bekymringer, stress eller på anden vis ubehag og har brug for bedre at kunne rumme dette.

Vær med følelsen
0:00
0:00

Læg mærke til 3 ting

Kort øvelse i opmærksomhedstræning, som giver dig et indblik i, hvordan du selektivt kan flytte din opmærksomhed fra et område til et andet. Denne træning er særdeles anvendelig, når du fx gerne vil øve dig på at fokusere på noget bestemt, mens dine tanker forsøger at trække dig i andre retninger (fx når du skal i gang med en vigtig præstation og bliver overmandet af negative tanker eller dine konkurrenter).

Forvent små pauser i øvelsen – disse skal give dig mulighed for at mærke og udvide din opmærksomhed.

Læg mærke til 3 ting
0:00
0:00

Tilmeld dig vores nyhedsmail