Team Danmark har i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund udgivet pjecen ’Spiseforstyrrelser i sport’ med nye anbefalinger til, hvordan man opdager og håndterer symptomer på spiseforstyrret adfærd.

28. juli 2023

Spiseforstyrrelser findes både i den almindelige befolkning og i miljøer, hvor krop og vægt er i centrum, herunder også i sporten. I sportsgrene, hvor vægt eller kropsform har en afgørende betydning for præstationen, er forekomsten af forstyrret spisning højere end i normalbefolkningen. Derfor skal der være rum og plads til, at atleter kan føle sig trygge og sikre i, hvor de skal gå hen, hvis de oplever problemer eller usikkerhed omkring kost, vægt eller spiseforstyrret adfærd.

”Det er vigtigt, at man som atlet oplever, at spiseforstyrrelser og spiseforstyrret adfærd er noget, man kan tale med sin træner eller anden ressourceperson om. Derfor er det vigtigt for os at hjælpe og guide trænere og andre omkring atleten til den bedst mulige kommunikation om emnet.”
Majke Jørgensen Ernæringsfysiolog i Team Danmark

Det kan være svært at tale om problemer med spiseforstyrrelser eller spiseforstyrret adfærd, men det kan også være svært for trænere, ledere og andre personer i miljøet rundt om atleten at opdage symptomerne og dermed træde til. Derfor indeholder den nye pjece ’Spiseforstyrrelser i sport’ blandt andet nye anbefalinger, når det kommer til at opfange og handle på symptomerne.

At forebygge og behandle en spiseforstyrrelse er et fælles ansvar, hvor atleter, pårørende, trænere og klub og/eller forbund til sammen kan udgøre et godt netværk.

Hvis en spiseforstyrrelse bliver opdaget tidligt, er der større chance for helbredelse, og derfor har Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund i samarbejde med Psykolog Mia Beck Lichtenstein udarbejdet disse nye anbefalinger for at klæde trænere og andre ressourcepersoner på til opgaven.

Du kan læse hele udgivelsen ’Spiseforstyrrelser i sport’ her.

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Spiseforstyrrelser i sport

    Hvad er symptomerne, og hvordan hjælper du atleten til en sund balance i mad, vægt og træning?

  • Spiseforstyrrelser i eliteidræt

    Vægt og kropssammensætning har stor betydning i mange sportsgrene, og det kan ske, at atleter udvikler et forstyrret forhold til kosten.

Tilmeld dig vores nyhedsmail