2023 blev et flot dansk sportsår med store triumfer, og de danske atleter viser lovende takter året før OL i Paris. Men den internationale konkurrence bliver hårdere, og der er sportsgrene, hvor Danmark taber terræn.

27. december 2023

Jonas Vingegaards anden tour-triumf i træk, Håndboldherrernes tredje VM-guld på stribe, Emma Aastrand Jørgensen og Frederikke Hauge Matthiesens sensationelle VM-guld i kajak. Dansk eliteidræt har vist god form i 2023 med en række unikke præstationer som kronen på værket.

”Vi er i de senere år blevet forvent med fantastiske danske sportsresultater på allerøverste hylde, og her er 2023 ingen undtagelse. Håndboldherrernes tredje VM-guld i træk er historisk. Og Jonas Vingegaard, Holger Rune og Viktor Axelsen er alle eksempler på, at elitesporten som meget få andre ting kan sætte Danmark på verdenskortet. Mange danske forbud og atleter gør det rigtig godt. Emma Aastrand Jørgensen i kajak, de danske dressurryttere, 4000 m. holdet, Amalie Dideriksen, Mads Pedersen og Cecilie Uttrup i cykling og herredoublen i badminton er nogle af de atleter, som har præsteret på højeste niveau i 2023.”
Lars Balle Christensen Sportsdirektør

I 2023 har danske atleter i alt vundet 10 medaljer ved VM i OL-discipliner og opnået 117 top 8-point.  l 2019, som er det seneste sammenlignelige år, blev det til 12 medaljer ved VM i OL-discipliner og 112 top 8-point. Dansk eliteidræt ligger altså på et stabilt højt niveau frem mod OL i Paris sammenlignet med op til legene i Tokyo.

 

Medaljerne vindes i færre sportsgrene

Når man dykker længere ned i resultatanalysen, bliver det dog også tydeligt, at den internationale konkurrence er blevet hårdere, og at Danmark taber terræn i sportsgrene, hvor vi har traditioner for at være med helt fremme.

”Vi kan se, at medaljerne vindes i færre sportsgrene, og det bekymrer os. Roning, svømning og sejlsport har oplevet et mindre godt 2023, og det er vi selvfølgelig opmærksomme på. Men det er dygtige forbund og trænere, som ved, hvad det kræver at udvikle atleter til højeste niveau, så vi tror og håber på, at de vil komme op på deres vanligt høje niveau igen,” siger Lars Balle Christensen.

 

Økonomisk rygstød skaber optimisme

Kigger vi længere frem i krystalkuglen, har 2023 også givet anledning til håb om flere toppræstationer, som kan være med til at samle og inspirere os som danskere. Der skal lyde en stor tak lyde til Salling Fondene, der har doneret 60 millioner kroner til Team Danmark frem mod OL i Los Angeles i 2028. Og ligeledes en stor tak til alle partierne bag Finansloven for 2024, der indeholdt et historisk økonomisk løft til dansk eliteidræt på næsten 70 mio. kr. over de kommende fire år.

Flere lande satser markant på sommer-OL. Norge og Irland er eksempler på nationer, der rykker og investerer i eliteidrætten, og konkurrencen er tættere end nogensinde før. Derfor er det økonomiske løft helt afgørende for det fremtidige arbejde med at styrke danske eliteidræt i en stadig stærkere international konkurrence.

”Vi er fortrøstningsfulde både i forhold til OL i Paris og for det videre arbejde frem mod L.A. i 2028. Der arbejdes godt og professionelt i mange forbund, og med det økonomiske rygstød fra både Salling Fondene og Finansloven står vi markant bedre rustet til at give atleterne konkurrencedygtige vilkår. Jeg ser frem til 2024, og jeg tror på, at det bliver endnu et år, hvor atleterne vil give os masser af store sportsoplevelser,” siger Lars Balle Christensen.

 

Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/Scanpix

Fakta

Danske atleter har vundet i alt 42 medaljer i Team Danmark-støttede forbund og discipliner i 2023:

  • 20 VM-medaljer (4 guld, 6 sølv, 10 bronze)
    • Heraf 10 i olympiske discipliner (3 guld, 3 sølv, 4 bronze)
  • 22 EM-medaljer (5 guld, 10 sølv, 7 bronze)

Det er blevet til i alt 22 top 8-placeringer ved VM i olympiske discipliner og 117 top 8-point.

Se oversigt over resultater her

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Tilmeld dig vores nyhedsmail