Fem danskere er klar til verdensmesterskaberne i Ironman på Hawaii 6.-8. oktober. Og chancerne for en dansk podieplads har aldrig været større.

06. oktober 2022

Fire danske mænd og en kvinde stiller til start i de professionelle rækker 6.-8. oktober. ved Hawaii Ironman, verdensmesterskaberne i triatlon på Ironman-distancen, 3,862 km svømning, 180,24 km cykling og 42,195 km løb. Og chancerne for et dansk topresultat har aldrig været større, fortæller Rasmus Henning, der er direktør og sportschef i Triatlon Danmark, tidligere top-triatlet og deltager i Hawaii Ironman.

”Vi har fire mænd og en kvinde, der faktisk alle har potentiale til en top-ti placering. Det, at vi har flere deltagere med så højt niveau, gør, at vi har flere æg i kurven, og derfor tror jeg på, at mulighederne for et dansk podie er større end nogensinde før,” siger Rasmus Henning.

En af de danske deltagere, som der på forhånd er store forventninger til, er Magnus Elbæk Ditlev. 24-årige Ditlev er debutant på Hawaii, men han kommer med en række topresultater i bagagen, og han drømmer om en dag at stå øverst på podiet på Hawaii, selvom han går ydmygt og tålmodigt til opgaven.

”Jeg har planer om at gøre det godt på Hawaii i fremtiden, men det er et ekstremt svært sted at konkurrere, så jo oftere jeg kan komme derover og få erfaring, jo bedre. Derfor er det en fordel allerede at komme derover i så ung en alder. Det store mål er at blive verdensmester, det er nok mest realistisk på halv ironman først, men derefter på fuld ironman. Hawaii er jo det største på langdistance-triatlon,” siger Magnus Ditlev.

 

Øen kræver altid sine ofre

Magnus Ditlev har haft en forrygende sæson. Han bragede ind i verdenstoppen, da han i juli vandt det prestigefulde Challenge Roth i en fantomtid på syv timer, 35 minutter og 48 sekunder. Ifølge Rasmus Henning har Magnus Ditlev vist en imponerende stabilitet og konsekvens i sine forberedelser frem mod Hawaii, hvor han blandt andet i samarbejde med Team Danmark har forberedt sig grundigt på forholdene med blandt andet test i varmetelt, og test af det optimale energi- og væskeindtag.

Rasmus Henning har da også store forventninger til Magnus Ditlev, men hans optimisme forud for verdensmesterskaberne bunder især i, at vi har flere danskere med toppotentiale. Der er nemlig rigtig mange ting, der skal gå op i en højere enhed, før man kan stå på podiet på Hawaii. Og meget der kan gå galt.

”Det er de færreste, der er stabilt gode på Hawaii. Man kan sige, at Hawaii Ironman starter længe før selve løbet. Man går så meget til grænsen i træningen op til, at cirka en tredjedel af de potentielle deltagere aldrig kommer til start. Derudover underpræsterer en tredjedel typisk på dagen, fordi de fejldisponerer eller oversatser, så det er altså kun cirka en tredjedel hvert år, der lykkes og præsterer optimalt,” siger Rasmus Henning.

Og Rasmus Henning ved, hvad han taler om. Han har selv deltaget fire gange på Hawaii. Det bedste resultat opnåede han i sin debut i 2009, hvor han blev nummer fem på trods af, at han brækkede hånden bare seksten dage før løbet og altså havde langt fra optimale forberedelser. Både i 2010 og 2011 mødte han op i god form og med store forventninger, men lykkedes ikke på dagen, mens han i sit sidste løb i 2012 nok ikke helt var på sit højeste.

”Min historie er et eksempel på, hvor meget det kan svinge. Der er så meget myte og så meget historik forbundet med Hawaii Ironman. Der har været så mange episke battles mellem sportens største legender, og der er en stor fortælling i løbet. Det er her, de bedste allerhelst vil præstere, og forholdene er ekstreme. Der er typisk mere end 30 grader varmt og en luftfugtighed omkring 70 procent, og der kan være hård og skiftende vind. Øen kræver altid sine ofre,” fortæller Rasmus Henning.

 

...
Magnus Ditlev var en tur forbi Team Danmarks klimatelt, som en del af forberedelsen mod sin Ironman-debut i Texas i april, hvor han sluttede på en imponerende 2. plads. Se video fra testen med Magnus Ditlev her

Fakta

Danske deltagere:

Kvinder:

  • Maja Stage Nielsen

Mænd:

  • Mathias Lyngsø Petersen
  • Kristian Høgenhaug
  • Daniel Bækkegaard
  • Magnus Elbæk Ditlev

 

Bedste danske resultater gennem tiden:

Kvinder:

  • Michelle Vesterby nr. 4 i 2015

Mænd:

  • Torbjørn Sindballe nr. 3 i 2007

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail