Det danske herrelandshold i fodbold er i fuld gang med at gøre klar til årets store mål: VM. I den forberedelse bliver der skruet på alle parametre og derfor er Team Danmarks ernæringsfysiolog blevet tilknyttet holdet.

09. juni 2022

Fodboldlandstræner Kasper Hjulmand rettede selv henvendelse til Team Danmark, da han så et potentiale omkring kostoptimering.

"Jeg synes vi stadig har noget at optimere indenfor kost og præstation, derfor tog jeg kontakt til Cecilie fra Team Danmark. Vi havde en situation omring EM-kampen i Baku, hvor spillerne tabte fire kilo i gennemsnit og så skulle vi spille i England tre dage senere. Vi kan komme ud for noget af det samme i Qatar," siger landstræner Kasper Hjulmand.

Siden efteråret har Team Danmarks ernæringsfysiolog, Cecilie Refsgaard, været en del af landsholdets samlinger. Først var hun med for at observere. Nu er hun i gang med at komme med små, men vigtige justeringer, der skal være med til at give spillerne endnu mere energi i kampene.

 

"Det er blandt andet i forhold til øget kulhydratindtag, restitution, pre-game-protokoller og så tjekker vi også væskestatus for at se om de får rehydreret fra dag til dag. Jeg prøver eksempelvis at indføre mere kulhydratrige måltider både før og efter træning og kamp. Fodbold er nemlig ikke en decideret muskelødelæggende sportsgren, så de har ikke brug for så megen protein som mange tror, men derimod kulhydrat til at få nok energi i kroppen til at præstere. Så jeg har øget fokus på bl.a. brød, pasta, ris og frugt i deres kost."
Cecilie Refsgaard Ernæringsfysiolog, Team Danmark

Forskellige udgangspunkter skal mødes

Det er topprofessionelle fodboldspillere, der får masser af vejledning fra deres respektive klubber, men de kommer med vidt forskellige udgangspunkter.

"Det er meget forskelligt, hvor godt de enkelte spillere er pakket ind i deres respektive klubber. Nogle spillere er pakket rigtig godt ind, hvor der er styr på alt og de har deres egne specialister tilknyttet. Andre spillere ikke er pakket så godt ind. Men vi laver det på vores egen måde her på landsholdet og stiller vores egne specialister til rådighed her," siger landstræner, Kasper Hjulmand.

Derfor er det en vigtig opgave i arbejdet med landsholdet at balancere de mange forskellige udgangspunkter, forklarer Cecilie Refsgaard.

"Jeg snakker med spillerne om, hvad videnskaben siger. Der kan være nogle myter, der skal nedbrydes hos spillerne, og nogle af spillerne er faktisk blevet overrasket over, at jeg ikke har fjernet eksempelvis slik og hvidt brød. Det er en længere proces, fordi alle kommer med forskellige tiltag fra klubberne, og så tager det jo også bare tid, at ændre på vaner. Derudover forsøger jeg at vidensdele og hjælpe staben omkring landsholdsspillerne, sådan at de ved, hvordan de kan hjælpe spillerne bedst muligt."

default-thumbnail

Hvordan skal fodboldlandsholdet spise?

Hør om arbejdet med landsholdet i videoen her.

Skal være fysisk klar til VM i Qatar

Samarbejdet mellem Team Danmark og fodboldherrerne skal munde ud i nogle anbefalinger,som landsholdet kan bruge til VM i Qatar. Her er det vigtigt, at spillerne er rustet det hårde kampprogram, der er ved en slutrunde – og så skal man også tage den ekstra faktor med i ligningen, at klimaet kan få stor betydning for spillerne.

"Vi tænker meget frem mod VM i Qatar, hvor der er få dages restitution mellem kampene, så her bliver det rigtig vigtigt, at vi får optimeret mest muligt," siger Cecilie Refsgaard.

Og landstræneren supplerer:

"Vi forsøger at lave et miljø, hvor maden betyder noget. Det er et sted, hvor vi hygger os og har det godt, men samtidig skal det også være noget, der er effektivt. Cecilie har allerede tilføjet meget til vores set-up i forhold til protokoller både i forbindelse med kampene, men også i dagligdagen."

Yderligere

Oplysninger

Kontakt

Link

  • Ernæringsfysiologi

    Kost og væske er vigtige medspillere for en atlet. De rigtige valg kan afkorte restitutionstiden, nedsætte risikoen for skader og forbedre koncentrationsevnen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail