Hen over de næste måneder er Danmark vært for en række sportsbegivenheder. En af dem er VM i orientering og her har Team Danmark hjulpet landsholdet med at håndtere det pres, der kan følge med at skulle præstere på hjemmebane.

23. juni 2022

Det er en ære langt fra alle er forundt; at repræsentere sit land til en stor sportsbegivenhed på hjemmebane. Når man skal duellere på det samme underlag, som man kender fra træning. Når man forstår hvad speakeren siger i højtaleren og man kan spotte velkendte ansigter blandt publikum.

Det er en speciel oplevelse, men der kan også hvile et ekstra pres for at præstere godt. Noget som orienteringsløber Søren Ødum Thrane kan genkende:

”Jeg har trænet benhårdt og lagt en stor indsats i min forberedelse, og derigennem også forsøgt at arbejde mere med det mentale aspekt end tidligere. Særligt det med at det foregår på hjemmebane og at være forberedt på det. Jeg har forsøgt at visualisere, hvordan det kommer til at blive. Jeg tror, der helt naturligt kommer til at være et andet pres på os, fordi det er på hjemmebane. Man ved jo ikke, hvordan det kommer til at blive, men vi har forberedt os på, at der kan komme nogle tanker ala ’shit, nu skal jeg bare ud og præstere.”
Søren Ødum Thrane Orienteringsløber

Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Tina Sun Kristensen har siden foråret arbejdet med orienteringsløberne og forsøgt at italesætte hjemmebanepresset:

”Vi har arbejdet med, hvad det er for nogle forventninger, man har til sit eget løb og hvilke forestillinger man har om, hvad andre forventer af en. Det handler om at få en god forventningsafstemning.”

Ifølge Tina Sun Kristensen er det naturligt, at man kan opleve ekstra mange forstyrrelser, når man er på hjemmebane. Her handler det om, at skabe de mest optimale rammer:

”For atleten handler det om at tænke lavpraktisk i forhold til de forstyrrende elementer. Skal jeg aftale med min familie, at de først ser mig x antal timer efter mit løb? Skal jeg høre musik i høretelefoner, så jeg ikke lader mig forstyrre af, at jeg pludselig forstår, hvad stadionspeakeren fortæller af sjove historier? Skal jeg lukke ned for sociale medier indtil efter løbet, så jeg ikke ser hvad venner og bekendte lægger ud af billeder fra stævnepladsen? I det hele taget handler det om at finde en balance mellem at holde fokus på sit løb, mens man også nyder oplevelsen. Her er det en fordel, at man på forhånd har tænkt scenarierne igennem.”

I det hele taget sætter et VM på hjemmebane ekstra store krav til at holde koncentrationen for atleten.  

Store drømme

De danske orienteringsløbere glæder sig til den specielle oplevelse det bliver med et VM på hjemmebane. Og de forsøger efter bedste evne at finde balancen mellem at nyde oplevelsen og yde sit maksimale.

”Jeg er ung, men jeg har rimelig store drømme. Når jeg træner, så har jeg et billede inde i hovedet af, at jeg løber først over stregen. Nogle gange må jeg så lige tage mig selv i kraven og huske mig selv på at være realistisk. For det er et super højt niveau til VM. Det er det alle træner op imod, og det er der alle vil stå skarpest, så konkurrencen bliver sindssygt hård,”
Søren Thrane Ødum Orienteringsløber

VM i orientering løbes i Kolding, Fredericia og Vejle fra den 26. juni.

Tilmeld dig vores nyhedsmail