Peter Fabrin ser tilbage på sit første år som adm. direktør i Team Danmark, der bl.a. har budt på ny strategisk retning, nyt værdigrundlag, organisationsændring, fondsdonationer, ny rammeaftale, nye kolleger og nye samarbejdspartnere.

01. juni 2022

Af Peter Fabrin, adm. direktør i Team Danmark.

I dag, 1. juni kan jeg se tilbage på mit første år som adm. direktør i Team Danmark, og det har været en helt igennem fantastisk rejse, der bl.a. har budt på ny strategisk retning, nyt værdigrundlag, organisationsændring, fondsdonationer, ny rammeaftale, nye kolleger og nye samarbejdspartnere. Jeg har mødt atleter, trænere, sportschefer, direktører og formænd i forbundene, borgmestre i Elitekommunerne og en lang række andre målrettede, dedikerede og ikke mindst passionerede mennesker med det tilfælles, at de alle brænder for dansk eliteidræt.

Jeg var kun lige trådt ind ad døren, da vi tog hul på en stor sportssommer, der viste, hvor vigtigt eliteidræt er for fællesskabet i Danmark. Det var fantastisk at være vidne til folkefesten under EM i fodbold på hjemmebane. Og lige så fantastisk at mærke danskernes opbakning til og hyldest af de danske atleter under OL og PL i Tokyo. Jeg var så privilegeret at få lov til at opleve OL på nærmeste hold. Det utrolige drama på vandet, der sluttede lykkeligt med guld til Anne-Marie Rindom, Viktor Axelsens store triumf og forløsning i badminton, Michael Mørkøv og Lasse Normanns gyldne makkerskab i parløbet og alle de andre imponerende danske præstationer.

Den største oplevelse for mig har dog været at komme tæt på alle de fantastiske atleter og trænere, som vi har al mulig grund til at være stolte af. De yder en imponerende indsats og er fremragende ambassadører for Danmark. Jeg er stolt af de flotte sejre og medaljer, og jeg er stolt af den måde, atleterne repræsenterer Danmark og viser Dannebrog frem på. Jeg er dybt imponeret over atleternes dedikation, vilje og moral oven på en usædvanlig og vanskelig optakt med corona, udsættelse, aflysning af en lang række konkurrencer og en masse uvished. Derfor tror jeg altid, at jeg vil huske OL i Tokyo som noget specielt. Jeg vil huske atleterne for deres smil og deres tårer – både dem af skuffelse og dem af glæde. For såvel i sejrens som i nederlagets stund turde atleterne vise deres følelser og gjorde det med format og karakter.

 

Atleter søger meningsfuldhed

De danske atleter fortjener i allerhøjeste grad, at vi står bag dem. Det viste de ved OL og PL i Tokyo såvel som ved en lang række andre store internationale mesterskaber i løbet af det år, der er gået. Og det viser de hver eneste dag på træningsbanen og i livet rundt om sporten.

En meget stor del af vores topatleter har en såkaldt ”dual career”, hvor de performer både i sporten og på en uddannelse eller i et job ved siden af. Der er nemlig ikke nogen modsætning mellem det at have en elitesportskarriere, og det at have en sammenhængende og meningsfuld tilværelse med plads til at udvikle sig som menneske. Tværtimod. I mange tilfælde præsterer atleter bedre på den lange bane, når de også har noget meningsfuldt i deres liv ved siden af sporten. Team Danmarks arbejde har fokus på mennesket og ikke kun medaljen. Sammen med forbundene arbejder vi hele vejen rundt om atleten, og det handler ikke kun om, at de skal performe og vinde medaljer til Danmark.

Det handler også om, at vi har udviklet en ansvarlig model, som både har respekt for atleten som menneske og som samtidig sammen med atleterne skaber det som sportspsykologerne kalder meningsfuldhed for den enkelte atlet.

Jeg er ikke i tvivl om, at den kommende generation af atleter stiller krav om meningsfuldhed i livet som atlet på en hel anden måde end vi har set tidligere.    

 

Atleterne og trænerne fortjener en bedre økonomi

I Team Danmark har vi ambitioner om, at dansk eliteidræt skal være i verdensklasse. Selvfølgelig. Vi skal sætte barren højt. Men vi skal også kunne sætte handling og midler bag ordene, og særligt på den økonomiske front skal vi kunne tilbyde atleterne bedre vilkår, hvis vi for alvor skal kunne sætte flueben ud for verdensklasse.

Kravene øges hele tiden, hvis man skal være med i toppen af international eliteidræt, og støtten til atleterne bør følge med. Det er en ting, der står meget klar for mig efter mit første år i Team Danmark. Dansk eliteidræt og atleterne fortjener bedre økonomi. Der er en lille gruppe af ”stjerner”, som tjener rigtig godt på deres sport, men for det store flertal af danske atleter er det et puslespil at få økonomien til at hænge sammen. Nogle har et fuldtidsarbejde ved siden af sporten, andre bliver boende hjemme hos deres forældre længere end deres jævnaldrende, og alt for mange låner ganske enkelt penge af familie og venner for at kunne forfølge deres sportslige mål og drømme.

Heldigvis får Team Danmark og atleterne en helt uvurderlig hjælp fra bl.a. Salling Fondene og Kirkbi, som yder et fantastisk bidrag til at sikre atleterne gode vilkår. Men vi skal gøre det endnu bedre! Ligesom vi skal arbejde for at sikre bedre økonomi og bedre vilkår for de trænere, der skal hjælpe atleterne frem mod deres mål og drømme.

Det bekymrer mig, at mange af de dygtige trænere, som dansk eliteidræts fremtidige succes afhænger af, er ansat til en løn og på nogle vilkår, som slet ikke står mål med deres ansvar og kompetencer og den indsats, de yder. Mange landstrænere er ansat på korte kontrakter og til en løn, som absolut ikke er prangende, fordi forbundenes økonomi til elitearbejdet er skrøbelig og afhængig af fondsstøtte og kortsigtede bevillinger. Det kan vi ikke være bekendt. Landstrænerne gør et stort og ansvarsfuldt arbejde, som de fortjener større anerkendelse for. Samtidig løber vi også en stor risiko for at miste uvurderlige kompetencer og kontinuitet i elitearbejdet og dermed tabe guld på gulvet, når trænerne kaster håndklædet i ringen.

 

Et stærkt fundament at bygge oven på

Det seneste år har styrket mig i troen på, at dansk eliteidræt er et godt sted. Danske atleter præsterer godt på den internationale scene, og vi har en dansk eliteidrætsmodel med mange kvaliteter.

Team Danmark har i løbet af året fået styrket organisationsstrukturen, så vi er langt bedre gearet til at levere en topprofessionel support, og vi har udviklet en ny og opdateret strategi, som sætter atleten i centrum. Jeg vil gerne rose medarbejderne i Team Danmark, som går til sagen med samme passion som atleter og trænere. De har høj faglighed og fokus på at gøre en forskel og en ydmyg og nærværende tilgang til deres arbejde. Ingen vinder alene, og det er vigtigt, at vi viser, at vi står bag atleterne og er der for dem - også når det til tider er svært.

”Eliteidrætten står aldrig stille,” sagde min forgænger, Team Danmarks første direktør Preben Kragelund, engang. Efter mit første år på posten kan jeg bekræfte, at det er en sandhed, der stadig gælder. Der er fart over feltet – ikke kun på banerne, i bassinet og på vandet, men også i bl.a. forbund, klubber og Elitekommuner, hvor passionerede mennesker hver dag knokler for at skabe de bedst mulige vilkår for atleterne. Det er fantastisk at være vidne til. Og det vil jeg gerne sige tak for, for uden alle jer, der drevet af jeres passion for sporten løfter lidt ekstra hver eneste dag, ville der ikke være et fundament at bygge oven på. Det må vi aldrig tage for givet.

Eliteidræt er ikke for alle, men en eliteidrætskarriere tilbyder noget unikt og uhyre meningsfuldt, man ikke kan få andre steder. Man udvikler sig både fysisk og mentalt, får unikke venskaber og oplevelser, og man får mulighed for at dyrke sin største passion i livet – sin sport.

Jeg glæder mig utrolig meget til det fortsatte arbejde med at udvikle dansk eliteidræt i verdensklasse. Jeg føler mig stolt og privilegeret over at være med til at hjælpe de fantastiske atleter frem mod deres mål og drømme – For intet kan som eliteidrætten samle og inspirere Danmark!

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Link

  • Om Team Danmark

    Team Danmark arbejder for at give danske atleter bedst mulige rammer og vilkår for, at de kan udleve deres potentiale og præstere på højeste internationale niveau. Vi optimerer hele vejen rundt om atleten - både på og uden for banen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail