Cykelrytteren fra Glyngøre fik jublen til at bryde løs i sommeren 2022. Efter en samlet sejr i årets Tour de France blev den unge dansker modtaget som en folkehelt på en fyldt rådhusplads i København. Nu er han den første af i alt tre finalister i kampen om at blive Årets Sportsnavn 2022.

07. december 2022

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark:

Jonas Vingegaard har opnået det nok største resultat, enhver cykelrytter kan drømme om. Han skrev sig for alvor ind i idrætshistorien i sommeren 2022, da han susede gennem de københavnske brostensgader og de franske landeveje for til sidst at krydse den ikoniske målstreg på Champs-Élysées i Paris og trække den gule trøje over hovedet som samlet vinder af Tour de France. Desuden vandt han den prikkede bjergtrøje samt to etapesejre undervejs i det tre uger lange cykelløb.

Jonas Vingegaards Tour de France-sejr er for de fleste cykelryttere det største resultat, man kan opnå i karrieren. Men 2022 bød også på etapesejre i Criterium du Dauphiné samt CRO Race og titlen som samlet vinder af Drome Classic og Singapore Criterium.

Nu er Jonas Vingegaard blandt de tre finalister, der kæmper om at blive Årets Sportsnavn 2022. En pris der uddeles i et samarbejde mellem DIF og Team Danmark.

”Det startede med en prolog i Københavns gader og sluttede med en dansker i gult på podiet i Paris. Jonas Vingegaard skrev sig i sommer ind i historiebøgerne som vinder af Tour de France. Og på vejen dertil viste han, at han ikke bare er en stor vinder, men i lige så høj grad en stor sportsmand. Vingegaard erobrede hele cykelverdenen og de danske sportshjerter med sin ydmyghed, sit sportsmanship og allermest med sine fantastiske evner på en cykel. Selvfølgelig er Jonas Vingegaard en af de tre finalister til titlen som Årets Sportsnavn 2022,” siger Lars Krarup, der er formand for Team Danmark og med i dommerkomitéen til prisen.

Begejstringen for cykelrytterens flotte præstationer i årets løb er ligeledes stor hos DIF’s formand Hans Natorp, der også er med i dommerkomitéen bag Årets Sportsnavn 2022.

”Jeg er dybt imponeret over Jonas Vingegaards enestående og historiske bedrifter, der endnu engang har sat Danmark på verdenskortet. Vingegaard er opvokset i et land uden høje bjerge, men ender alligevel som samlet vinder af verdens største etapeløb med nogle af de stejleste stigninger i Europa. Han har begejstret danskerne i en grad, som sjældent er set. Han er en rollemodel, der fortjener danskernes hyldest, og han fortjener at være blandt de tre finalister til at blive kåret som Årets Sportsnavn.”

De sidste to finalister til Årets Sportsnavn 2022 offentliggøres i de kommende uger, og vinderen kåres ved DR’s sportsshow ’SPORT 2022’, der sendes live fra BOXEN i Herning 7. januar 2023.

 

For yderligere kommentarer kontakt:
Lars Krarup, formand Team Danmark, via kommunikationschef Christian Blomgreen, tlf. 26 83 07 24

Hans Natorp, formand i DIF, tlf. 31 44 40 15

Om Årets Sportsnavn

Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991 af DIF i partnerskab med Jyllands-Posten. Siden 2019 er prisen uddelt i et rent sportsligt partnerskab mellem DIF og Team Danmark.

DIF og Team Danmark udpeger i alt 15 nominerede til prisen som Årets Sportsnavn, hvorefter der sættes navn på tre finalister i løbet af december. Det er dommerkomitéen, som afgør, hvem der skal være den endelige vinder af prisen som Årets Sportsnavn 2022.

Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.

Kriterier for udvælgelse

Udvælgelsen af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere.

 • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
 • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
 • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
 • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

 

Dommerkomitéen 2022

Dommerkomitéen udpeger den endelige vinder. Sammensætningen af dommerkomitéen i 2022 understreger omdømmet som Danmarks fornemmeste idrætspris. Komitéen består af:

 • K.H. Kronprins Frederik
 • Kulturministeren (pga. den politiske situation med et forretningsministerium, så deltog ministeren ikke i år)
 • Sportens Hall of Fame, Camilla Martin
 • Sportens Hall of Fame, Michael Laudrup
 • DIF’s bestyrelsesformand, Hans Natorp
 • DIF’s administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen
 • Team Danmarks bestyrelsesformand, Lars Krarup
 • Team Danmarks direktør, Peter Fabrin

 

Tidligere vindere af Årets Sportsnavn

1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak
2016: Pernille Blume, svømning
2017: Viktor Axelsen, badminton
2018: Caroline Wozniacki, tennis
2019: Mads Pedersen, cykling
2020: Banelandsholdet i 4.000 meter holdforfølgelsesløb
2021: Viktor Axelsen, badminton

Yderligere 

oplysninger

Kontakt

Tilmeld dig vores nyhedsmail