Viktor Axelsen har vundet stort set alt i badmintonsporten i 2022 og med en status som verdens suverænt bedste badmintonspiller, er han nomineret til prisen som Årets Sportsnavn 2022.

14. december 2022

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark:

Viktor Axelsen har i årenes løb vundet stort set alt, hvad der er at vinde. I 2022 har den altdominerende dansker heller ikke set sig over skulderen. Han har vundet VM-guld, EM-guld, All England, Indonesia Open, Indonesia Masters, Malaysia Open, French Open og i søndags vandt han for fjerde gang sæsonfinalerne, som runder badmintonåret af, og som kun har deltagelse af de allerbedste spillere fra året, der gik.

’Verdens bedste Viktor’ har smashet sit navn ind i den danske og internationale badmintonhistorie, og den forsvarende indehaver af titlen som Årets Sportsnavn er endnu engang med i finaleløbet om den fornemmeste idrætspris i Danmark, som uddeles af DIF og Team Danmark. Hvis den høje fynbo vinder Årets Sportsnavn 2022, så vil det være et hattrick, da han også vandt prisen i 2021 og 2017.

Team Danmarks formand, Lars Krarup er dybt imponeret af Viktor Axelsen formår at fastholde et tårnhøjt niveau år efter år.

”Viktor Axelsen har igen i 2022 leveret en magtdemonstration på den internationale badmintonscene. Han har sat sig på tronen som verdens ubestridt bedste badmintonspiller og vundet stort set alt, hvad der er at vinde. Viktor søger konstant efter at blive dygtigere og dygtigere, og det fantastisk inspirerende. Efter endnu en utrolig sæson er Viktor Axelsen blandt de helt store i dansk sportshistorie,” siger Team Danmarks formand, Lars Krarup.

Hos DIF imponerer Viktor Axelsens forbløffende sportsår ligeledes:

”Viktor Axelsen er et kæmpe ikon på den internationale sportsscene. I 2022 har han været altdominerende og vundet stort set alt, hvad han har deltaget i. Han vækker store følelser i danskernes hjerter og begejstrer på sin vej mod sejrene. Jeg er dybt imponeret over hans vedvarende placering på badmintonsportens trone, hans professionalisme og hans iver efter hele tiden at ville vinde og blive bedre. Nomineringen til Årets Sportsnavn er yderst fortjent,” siger Hans Natorp, der udover at være formand for DIF sidder i dommerkomitéen til Årets Sportsnavn 2022.

Udover Viktor Axelsen blev Jonas Vingegaard i sidste uge afsløret som finalist til titlen som Årets Sportsnavn 2022. Den sidste af de tre nominerede til sportens mest prestigefyldte pris offentliggøres i den kommende uge, og vinderen kåres ved ’SPORT 2022’, der sendes live på DR1 fra Jyske Bank Boxen i Herning 7. januar 2023.

Om Årets Sportsnavn

Prisen som Årets Sportsnavn er blevet uddelt siden 1991 af DIF i partnerskab med Jyllands-Posten. Siden 2019 er prisen uddelt i et rent sportsligt partnerskab mellem DIF og Team Danmark.

DIF og Team Danmark udpeger i alt 15 nominerede til prisen som Årets Sportsnavn, hvorefter der sættes navn på tre finalister i løbet af december. Det er en dommerkomité, som afgør, hvem der skal være den endelige vinder.

Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.

Kriterier for udvælgelse

Udvælgelsen af Årets Sportsnavn sker ud fra en helhedsvurdering af nedenstående kriterier, som er angivet i ikke-prioriteret rækkefølge. Vægtningen af de enkelte kriterier kan variere.

 • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
 • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
 • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
 • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

Dommerkomitéen 2022

Dommerkomitéen udpeger den endelige vinder. Sammensætningen af dommerkomitéen i 2022 understreger omdømmet som Danmarks fornemmeste idrætspris. Komitéen består af:

 • K.H. Kronprins Frederik
 • Kulturministeren (pga. den politiske situation, så deltog ministeren ikke i år)
 • Sportens Hall of Fame, Camilla Martin
 • Sportens Hall of Fame, Michael Laudrup
 • DIF’s bestyrelsesformand, Hans Natorp
 • DIF’s administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen
 • Team Danmarks bestyrelsesformand, Lars Krarup
 • Team Danmarks direktør, Peter Fabrin

 

Tidligere vindere af Årets Sportsnavn

1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak
2016: Pernille Blume, svømning
2017: Viktor Axelsen, badminton
2018: Caroline Wozniacki, tennis
2019: Mads Pedersen, cykling
2020: Banelandsholdet i 4.000 meter holdforfølgelsesløb
2021: Viktor Axelsen, badminton

For yderligere kommentarer kontakt:

Hans Natorp, formand i DIF, tlf. 31 44 40 15
Lars Krarup, formand Team Danmark, via kommunikationschef Christian Blomgreen, tlf. 26 83 07 24

Tilmeld dig vores nyhedsmail