Efter endnu en storslået sportssommer, hvor danske atleter er blevet hyldet af hele Danmark, vil regeringen skære i støtten til dansk eliteidræt. Det fremgår af udkastet til finansloven for 2023, som blev offentliggjort i dag. Det er alvorligt for Danmarks atleter, som i forvejen har svære vilkår, når de slås for, at Dannebrog stryger til tops ved de største sportsbegivenheder i verden.

31. august 2022

Danmarks eliteatleter har igen og igen bevist, at de kan samle Danmark på tværs af geografiske, sociale og politiske skel. Alligevel foreslår regeringen nu at fjerne 4,1 millioner kroner årligt fra Team Danmark. De 4,1 mio. kr. er kompensation for at imødekomme en nedgang i tilskuddet, der var en konsekvens af den seneste aftale om tildeling af udlodningsmidler, som kommer fra overskuddet i Danske Spil. Men kompensationsordningen udløber i år, og regeringen har altså valgt ikke at videreføre den i regeringens finanslovsudspil.

Det kommer til at få direkte konsekvenser for de atleter, der i forvejen kæmper mod internationale konkurrenter med langt større budgetter, end hvad vi har i Danmark, lyder det i en kommentar fra Team Danmarks adm. direktør, Peter Fabrin.

”De her penge er altafgørende for vores økonomi og dermed også for danske eliteatleters økonomi og trivsel. Der er allerede skåret ind til benet, og vi står i en situation, hvor der ikke kan skæres mere ind til benet.  Bliver der et endeligt farvel til de 4,1, så er fundamentet under dansk eliteidræt endnu mere udfordret, end det allerede er i dag, og det kommer til at få konsekvenser for danske atleter,” udtaler Peter Fabrin.

Bør ikke kun hyldes på podierne
I forhold til indbyggertal er Danmark blandt de bedste i verden til at vinde medaljer, men internationale undersøgelser dokumenterer også klart, at der er en direkte sammenhæng mellem størrelsen af finansiering og antallet af medaljer. Dertil kommer, at der i stigende grad er fokus på atleternes trivsel og sundhed, når de presser sig selv til det yderste for at opnå det ypperste. Også det koster i stigende grad penge.

”Atleterne er oprigtig glade for at blive anerkendt og fejret af det politiske Danmark, når de står på podierne, bliver inviteret til rådhuspandekager og kommer hjem til Danmark med OL- og PL-medaljer om halsen. De vil også være glade for at blive anerkendt for, at rejsen til verdensklasse ikke er gratis, og det er ikke det signal regeringen sender med sit oplæg til finansloven,” siger Peter Fabrin.

Atleter samler og skaber stolthed
Allerede i dag bokser danske eliteatleter over egen vægtklasse, når de vinder store internationale sejre til Danmark. Mens andre lande styrker deres elitesport med offentlige midler, så går Danmark den modsatte vej. Der mangler fuldtidsansatte landstrænere, assistenttrænere og ekspertbistand. Mange landstrænere har fuldtidsarbejde ved siden af trænergerningen, og de bruger tid på at vaske atleternes tøj, booke billetter og andet praktik frem for at sikre sportslige resultater og tage sig af atleterne og deres trivsel.

”I Team Danmark siger vi, at vi kæmper for atleterne, så de kan kæmpe for Danmark. Der er ikke noget, der samler Danmark som store sportsbegivenheder – det har vi set sidste sommer og igen denne sommer. Vi håber, at politikerne vil spille på hold med os, når der skal findes penge til det hårde arbejde og atleternes trivsel. Det handler i sidste ende om vores atleter og de store oplevelser, vi alle samles om, når vi hylder dem,” siger Peter Fabrin.

---

Yderligere oplysninger

Peter Fabrin, adm. direktør, tlf. 2046 7722

Christian Blomgreen, kommunikationschef, tlf. 2683 0724

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Link

  • Om Team Danmark

    Team Danmark arbejder for at give danske atleter bedst mulige rammer og vilkår for, at de kan udleve deres potentiale og præstere på højeste internationale niveau. Vi optimerer hele vejen rundt om atleten - både på og uden for banen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail