Atleter kan fremover tage en erhvervsuddannelse på fleksible vilkår. Det står klart, efter at et flertal i Folketinget er blevet enige om at gøre forsøgsordning permanent.

28. maj 2021

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at gøre den såkaldte Team Danmark-ordning på erhvervsuddannelserne permanent, så atleter får mulighed for at tage en erhvervsuddannelse på fleksible vilkår. I mere end 30 år har atleter med en sportslig godkendelse fra Team Danmark haft mulighed for at forlænge deres gymnasiale ungdomsuddannelse med et år og få tilbudt støtte samt fleksible vilkår undervejs. Siden 2017 har en lignende ordning kørt som et forsøg på erhvervsuddannelserne, og den ordning bliver nu permanent.

Svømmeren Viktor Bromer har både vundet EM-medaljer og deltaget ved OL, og sideløbende med sin svømmekarriere er han i gang med at uddanne sig til smed på Tech College Nørresundby. Han er en af de atleter, der igennem forsøgsordningen har fået mulighed for at prioritere både sport og erhvervsuddannelse, og han hilser Folketingets beslutning om at gøre ordningen permanent velkommen.

”Det er en rigtig fed nyhed, at det er blevet en permanent ordning. Det har været en kæmpe hjælp for mig i min uddannelse, at jeg har haft mulighed for at arbejde på halv tid, og det er fedt at vide at fremtidens atleter, der ikke har lyst til at tage på gymnasiet eller universitet, kan få den hjælp, de fortjener, til også at få en uddannelse."
Viktor Bromer Elitesvømmer

Et vigtigt signal i forhold til atleters valg af ungdomsuddannelse

En evaluering af Team Danmark-ordningen på erhvervsuddannelserne viste i 2020, at der er stor tilfredshed med ordningen blandt atleter og forbund såvel som skoler og virksomheder, og Team Danmarks dual career-konsulent, Christina Teller, er ikke i tvivl om, at det, at ordningen nu bliver permanent, vil få helt afgørende betydning for atleters muligheder for at tage en erhvervsuddannelse sideløbende med deres eliteidrætskarriere.

”Det er meget glædeligt, at Team Danmark-ordningen på erhvervsuddannelserne nu bliver permanentgjort. De fleksible muligheder, ordningen medfører, understøtter atleterne i at følge deres sportslige mål samtidig med, at de tager en kompetencegivende erhvervsuddannelse. Permanentgørelsen sender samtidig et vigtigt signal. Alle ungdomsuddannelser kan nu tilbyde en Team Danmark-ordning, og unge atleter kan dermed indgå i et fleksibelt uddannelsesforløb sideløbende med deres elitesport uanset valg af ungdomsuddannelse,” siger Christina Teller

Også fra politisk side har man bemærket den store tilfredshed med forsøgsordningen, og i en nyhed fra Børne- og Undervisningsministeriet udtaler ministeren:

”Det skal være nemmere for elitesportsudøvere at tage en erhvervsuddannelse. Det kan være svært både at dyrke elitesport og få tid til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Derfor er jeg glad for, at elitesportsudøvere på erhvervsuddannelserne nu får mulighed for at uddanne sig på mere realistiske vilkår,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Fakta

Team Danmark-ordningen på erhvervsuddannelserne giver mulighed for at forlænge både skole- og praktikforløb med op til 50%. Elever vil blandt andet også kunne undervises i supplerende skolepraktik i stedet for i virksomheden i perioder med særlig meget sportsaktivitet, så de har mulighed for at planlægge et mere fleksibelt uddannelsesforløb.

Den nye aftale vil blive indarbejdet i et lovforslag, der fremsættes for Folketinget til oktober. Ordningen forventes at træde i kraft den 1. januar 2022.

Læs mere om erhvervsuddannelse og eliteidræt her

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Erhvervsuddannelse

    Team Danmark samarbejder med danske erhvervsskoler og undervisningsministeriet om at sikre fleksibilitet for elever på erhvervsuddannelserne.

  • Nyhed fra Børne- og Undervisningsministeriet

    Et bredt flertal i Folketinget er enige om, at elitesportsudøvere skal have mulighed for at gennemføre en erhvervsuddannelse på særlige vilkår.

Tilmeld dig vores nyhedsmail