Frem mod VM har Team Danmark rådgivet håndboldherrerne om den fysiske træning op til og under slutrunden. Træningen skal tilrettelægges, så spillerne er fysisk klar til kampene og undgår skader.

12. januar 2021

Der venter håndboldherrerne et tætpakket kampprogram, når de tager hul på VM og skal forsvare det historiske verdensmesterskab fra 2019. Derfor har de lavet en klar struktur for den fysiske træning under slutrunden. Det gælder både for de spillere, der får meget spilletid, men også de spillere der kommer til at sidde meget på bænken.

Flere forskningsstudier peger på, at små mængder styrketræning på kampdagen kan tune kroppen, så den er bedre forberedt til kampene. Derfor har Team Danmarks sportsfysiolog Thue Kvorning rådgivet spillerne om, hvordan de tilrettelægger en ’pre game training’ passende tid før kampene. Studierne viser, at det er med til at gøre spillerne hurtigere og mere eksplosive, når kampene fløjtes i gang, ligesom en ’pre game training’ er med til at holde deres fysiske form ved lige og forebygge skader under en slutrunde. Der er tale om små marginaler, men netop marginaler kan blive afgørende ved en slutrunde, hvor spillerne er fysisk og mentalt pressede, forklarer Thue Kvorning.

”Under et VM er det afgørende, at spillernes træning er veltilrettelagt, så de står skarpt til kampene. De har naturligvis hver deres vaner og rutiner, så det, vi kommer med, er nogle rammer og anbefalinger. Det hele handler om at optimere, og vi ønsker at skrue på alle de knapper, vi kan, for at hjælpe holdet bedst muligt”
Thue Tvorning Sportsfysiolog - Team Danmark

For de spillere, der får begrænset spilletid, er det vigtigt at vide, hvor meget de skal træne under slutrunden. De skal holde sig klar til at komme ind på banen, men de skal ikke træne så meget, at der ikke er mere at give af, når de skal ind og præstere. Derfor skal de sørge for at ’holde motoren i gang’, så de er klar, men også for at de ikke vender hjem til deres klubber i en dårligere form, da det vil øge risikoen for skader. For de spillere handler det om at se på, hvor meget ”råderum”, der er til ekstra konditions- og styrketræning, så der er den rette balance.

Restitution er en afgørende komponent

Også restitutionen er et vigtigt element for at sikre den optimale præstationsevne. Her spiller faktorer som kost, væske, søvn og genopladning ind, og spillerne er derfor blevet sat godt ind i Team Danmarks restitutionskoncept. I den sammenhæng har de også været igennem en væsketest for at få individuel rådgivning om, hvor meget væske de skal indtage. Den del har Team Danmarks ernæringsfysiolog Cecilie Refsgaard Olsen og bioanalytiker Susanne Jørgensen stået for.

”Det er vigtigt at sikre, at spillerne er i væskebalance til træning og i kampene, herunder at de rehydrerer efterfølgende. Hvis de indtager for meget væske, giver det naturligvis mere unødig vægt at løbe rundt med på håndboldbanen. Omvendt kan det nedsætte præstationsevnen og påvirke elementer som spillernes fokus og koncentration, hvis de er dehydrerede. Så det handler om at fintune den rette balance for den enkelte"
Cecilie Refsgaard Olsen Ernæringsfysiolog - Team Danmark

Fakta:

VM spilles i Egypten fra den 13. til 31. januar.

For første gang er slutrunden udvidet fra 24 til 32 nationer fordelt i otte grupper.

Danmark er i gruppe med Argentina, Bahrain og D.R. Congo.

Du kan følge slutrunden på DR1 og TV 2.

Yderligere

information

Kontakt

Tilmeld dig vores nyhedsmail