De danske spillere, der løber på banen til EM i håndbold, som indledes fredag, har lært at træne på en helt ny måde i 2020. Da corona-nedlukningen ramte, gik de online med Team Danmarks fysiske træner, Line Hovgaard-Hansen. Øvelserne er nu en del af landsholdets opvarmning.

30. november 2020

Hvordan holder man form, teknik og boldkontrol ved lige som håndboldspiller, når man ikke må træne sammen med holdet? Da corona-nedlukningen ramte i marts, vidste Team Danmarks fysiske træner, Line Hovgaard-Hansen, at det var tid til at tænke alternativt.

”Det er ret hårdt for en atlet at være alene og skulle træne, så vi prøvede noget nyt,” siger Line Hovgaard-Hansen.

I begyndelsen mødtes hun med spillerne udendørs, hvor de kunne lave øvelser med behørig corona-sikkerhedsafstand. Kort efter kom video-sessioner ind i billedet.

 

Handball fundamentals

De håndboldspecifikke træningsøvelser tager udgangspunkt i den række af øvelser, som Line Hovgaard-Hansen har udviklet under betegnelsen ”handball fundamentals”.

”Alle øvelser er håndboldrelaterede. Det er typisk work-outs af 45-60 minutters varighed, primært boldøvelser. De er udviklet med stor inspiration fra basketball og handler meget om selvtræning med bolden for at styrke boldkontrollen og stimulere og optimere de håndboldspecifikke egenskaber.”
Lin Hovgaard-Hansen Fysisk træner i Team Danmark

”Spillerne siger, det fungerer. Vi har lavet team-sessioner med 12 spillere ad gangen, og jeg har lavet individuelle sessioner med spillere. Jeg synes også, det har fungeret rigtig fint. 8-10 af spillerne er fortsat med at mødes online og lave øvelserne,” siger hun.

Øvelserne har navne som ”boldkontrol under retningsskifte”, ”Workout 19: Dynamisk stræk med bold” og ”Workout 13: Forsvarsteknik og boldkontrol i powerband”. På instagram har Team Danmarks fysiske træner lagt mange af øvelserne op på profilen @handball_fundamentals, hvor de bliver vist af flere af landsholdsspillerne.

 

På en altan i Ungarn

De danske spillere i udenlandske klubber har også været glade for den nye træningsform. En af dem er landsholdsspiller Anne Mette Hansen, der til daglig spiller i ungarske Györi Audi ETO KC. Hun har stået på sin altan i Ungarn og trænet ”sammen med” Line Hovgaard-Hansen.

”Det har været fedt at kunne træne på den måde. Under corona har det været svært at mødes, så det har været en god sparring og et fint alternativ, hvor man får lavet håndboldspecifikke bevægelser. Det har helt sikkert givet noget teknisk, og så bliver man ordentlig varm af de øvelser. Jeg har trænet det rigtig mange gange. I starten, da alt var lukket ned, gjorde jeg det 3-4 gange om ugen. Man får virkelig noget ud af det,” siger Anne Mette Hansen mellem to træningspas i landsholdslejren, inden det går løs ved EM.

Landsholdet bruger handball fundamentals til opvarmningen til kamp og træning under EM.

 

Foto: DHF

Fakta om EM

EM i kvindehåndbold 2020 spilles i Danmark. Danmark er i gruppe med Frankrig, Montenegro og Slovenien og spiller de tre indledende gruppekampe i Boxen i Herning henholdsvis den 4., 6. og 8. december.

Eventuelle kampe i mellemrunden bliver for Danmarks vedkommende også spillet i Herning den 11., 13. og 15. december, og finaleweekenden afvikles ligeledes i Herning.

Du kan følge med i resultater, stillinger og nyheder fra slutrunden på den officielle hjemmeside.

Du kan læse mere om det danske hold på håndbolddamerne.dk

Tilmeld dig vores nyhedsmail