I december færdiggjorde den danske målmand på ishockeylandsholdet Sebastian Dahm sine studier i erhvervsøkonomi og matematik på CBS. Ishockeyspilleren mener selv, at studierne har gjort ham til en bedre spiller på isen.

17. februar 2020

For Sebastian Dahm har der aldrig været nogen tvivl. Selvom han altid har haft høje ambitioner og prioriteret sin karriere som professionel ishockeyspiller, har han også haft lysten til at tage en uddannelse sideløbende med elitesportskarrieren. Derfor begyndte han at læse erhvervsøkonomi og matematik på CBS i september 2011. Et studie han færdiggjorde i december sidste år.

”Jeg har altid været glad for at gå i skole og kan godt lide at udvikle mig og holde hovedet i gang. Samtidig er det vigtigt for mig, at jeg kan træde ind på arbejdsmarkedet den dag, jeg sætter skøjterne på hylden. Jeg har talt med flere pensionerede ishockeyspillere, der har sagt, at de ville ønske, de havde taget en uddannelse sideløbende med ishockeykarrieren,” fortæller Sebastian Dahm.

Som elitesportsudøver fik Sebastian Dahm godkendt en studieplan, der forlængede hans uddannelse. Bacheloren tog han på normeret tid, men da han skiftede den danske liga ud med den østrigske, kunne han ikke læse på fuldtid ved siden af sporten.

”Da jeg fik en udlandskontrakt, fik jeg fleksible vilkår, så jeg ikke skulle læse på fuldtid. Der blev stillet store krav i klubben, og jeg skulle løfte mit niveau og præstere på et højt niveau. Derfor var det det rette at tage resten af studiet på halvtid. Jeg tog også orlov to gange i efterårssemestret og har fået udskudt et par eksaminer i løbet af studietiden,” siger ishockeyspilleren.

Det har aldrig været stressende for ham at balancere mellem sport og skole. Faktisk har han brugt studiet til at koble af fra ishockeyen, bruge sit hoved på en anden måde og tanke ny energi. Samtidig har han brugt sine kompetencer fra studiet til at blive endnu bedre til at analysere sit spil på isen.

Det har uden tvivl gjort mig til at bedre ishockeyspiller at tage en uddannelse ved siden af sporten. Jeg kan kun se, at det har en positiv effekt, så længe det er doseret rigtigt. For mig har det ikke været på bekostning af sporten. Tværtimod har det været sundt at have flere dimensioner i mit liv, og at jeg ved, at jeg også kan finde ud af andet end at være ishockeyspiller. De færdigheder, jeg har tilegnet mig inden for matematik og statistik, har jeg brugt til at analysere mit spil på en måde, jeg ikke kunne have gjort uden studiet.
Sebastian Dahm

Mens studiet har gjort ham til en bedre ishockeyspiller, er han også blevet en mere effektiv studerende grundet sin elitesportskarriere.

”Jeg er vant til at lægge en høj arbejdsintensitet på ishockeybanen, og den intensitet har jeg også lagt i skolen. Samtidig er jeg meget effektiv, når jeg læser, fordi jeg har et program, der kræver, at jeg får tingene gjort. Jeg kan ikke udskyde det til i morgen,” fortæller Sebastian Dahm, som understreger vigtigheden af, at der også er plads til at koble helt af:

”Jeg har også koblet helt af med serier og den slags. Det skal også med i regnskabet og er lige så vigtigt for det mentale boost. Det handler om at finde den rette balance.”

Selvom han nu har en kandidatuddannelse i erhvervsøkonomi og matematik, har han ikke tænkt sig at lægge uddannelse på hylden og kun fokusere på ishockey.

”Jeg har været sindssygt glad for at læse, og det er vigtigt for mig fortsat at holde mig beskæftiget uden for sporten. Lige nu holder jeg nogle måneders pause til at tænke over, hvad det næste skal være, men jeg vil gerne fortsætte med at udvikle mine analytiske kompetencer, der også styrker mig på ishockeybanen,” lyder det fra Sebastian Dahm.

Foto: Danmarks Ishockey Union

Fakta

Sebastian Dahm

32 år

Ishockeymålmand

Klub: Eisbären Berlin

Tidligere klubber: Hvidovre, Malmö Redhawks, Belleville Bulls, Sarnia Sting, Sudbury Wolves, Niagara IceDogs, Syracuse Crunch, Johnstown Chiefs, Alaska Aces, Bloomington PrairieThunder, Rødovre Mighty Bulls, EfB Ishockey, Graz99ers, Iserlohn Roosters

Antal A-landskampe: 114

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Link

  • Uddannelse

    Team Danmark samarbejder med flere uddannelsesinstitutioner for at sikre den fornødne fleksibilitet, så eliteatleter kan kombinere en videregående uddannelse og elitesport.

Tilmeld dig vores nyhedsmail