Ved VM i banecykling i Berlin fra 26. februar til 1. marts stiller Danmark stærkt op i seks discipliner og er klar til at kæmpe med om medaljerne hos både herrer og kvinder.

25. februar 2020

Danmark er en cykelnation, og dansk cykelsport har historisk set sat sit aftryk inden for dansk eliteidræt. Igennem det seneste årti har 4.000 meter-holdet for herrer været et omdrejningspunkt i udviklingsarbejdet i dansk banecykling, og herfra er der løbende blevet udviklet ryttere i verdensklasse. Med en målrettet satsning har Danmarks Cykle Union over de seneste år også løftet de kvindelige baneryttere frem i verdenseliten, og Danmark er således stærkt repræsenteret i seks discipliner – tre for herrer og tre for damer – når der i denne uge køres om VM medaljer i Berlin.

Imponerende resultatliste

Siden 2005 har banecykling været en af de discipliner, der høster flest medaljer til Danmark. I alt er det blevet til 4 OL-medaljer og 16 VM-medaljer i olympiske discipliner. Lasse Normann Hansen har været med til at vinde 11 af disse VM- og OL-medaljer. Hans fornemme resultatliste omfatter OL-guld i omnium i 2012, OL-bronze i omnium i 2016, OL-bronze med 4.000 meter-holdet i 2016, 5 VM-medaljer med 4.000 meter-holdet, VM-sølv i parløb og 2 VM-medaljer i omnium.

Ved VM i 2019 sikrede banelandsholdet sig en sølv- og to bronzemedaljer i de olympiske discipliner, og ved EM i oktober blev det til tre guld- og en sølvmedalje. I EM-semifinalen var 4.000 meter-holdet med tiden 3:48.762 bare 0,7 sek. fra at sætte verdensrekord.

default-thumbnail

Casper Folsach i ny rolle på banelandsholdet

For et år siden var Casper Folsach med til at vinde to medaljer ved VM i banecykling, men i efteråret måtte han indstille sin karriere af helbredsmæssige årsager. Heldigvis skal Casper Folsach ikke undvære hverken det kommende VM eller kammeraterne på banelandsholdet. Han er nemlig med i en ny rolle som teknisk assistent. Her fortæller han om sine nye opgaver, og hvad det betyder for ham fortsat at være tilknyttet banelandsholdet.

Danmark er inden VM i Berlin rangeret som verdens 12. bedste nation inden for banecykling. Førende nationer er Storbritannien, Australien, Tyskland og Holland. Ses der alene på herrerne, ligger Danmark på en 8. plads (kilde: Gracenote).

default-thumbnail

Rasmus Lunds comeback til cykelsporten

Kærligheden til cykelsporten forsvandt aldrig. Den blev bare gemt lidt væk. I to år holdt banerytter Rasmus Lund pause fra cykelkarrieren, men han er vendt stærkt tilbage.

Grund til OL-optimisme

VM i Berlin er den sidste store styrkeprøve for banerytterne inden sæsonens helt store mål, som er OL i Tokyo fra 24. juli til 9. august. Dansk banecykling har taget medaljer ved de seneste tre olympiske lege, og sammenligner man resultaterne fra de foregående olympiader med den nuværende, er der grund til optimisme forud for legene i Tokyo.

I 2017-2019 har dansk banecykling opnået 12 top 8-placeringer i olympiske discipliner mod henholdsvis fire, to og fire i de tilsvarende perioder i de tre foregående olympiader. Derudover er det samlede antal medaljer i de olympiske discipliner i olympiaden 2017-2020 allerede før dette års VM og OL oppe på samme niveau som det samlet nåede op på i hver af de foregående tre olympiader.

Der er altså god grund til både VM- og OL-optimisme for dansk banecykling.

--

Foto: SWpix (fra EM 2019)

Fakta

VM i banecykling afvikles 26. februar til 1. marts i Berlin. Der er tilmeldt 46 nationer og i alt 397 herrer og 169 kvinder (inkl. Reserver).

Danmark deltager i følgende discipliner:

Kvinder

Omnium: Amalie Dideriksen

Pointløb: Trine Schmidt

Parløb: Amalie Dideriksen og Julie Leth

 

Herrer

4.000 meter holdforfølgelsesløb: Lasse Norman Hansen, Rasmus Lund, Julius Johansen og Frederik Rodenberg Madsen. Reserve: Matias Malmberg.

Omnium: Lasse Norman Hansen

Parløb: Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv

Se det fulde VM-program for de danske ryttere på Danmarks Cykle Unions hjemmeside.

 

VM kan følges på TV2 Sport og TV2 Play.

I 2024 kommer VM i banecykling til Danmark, hvor du vil kunne opleve de danske ryttere kæmpe om medaljer i Ballerup Super Arena.

Tilmeld dig vores nyhedsmail