De danske håndbolddamer møder fredag aften Slovenien i deres første kamp ved EM på hjemmebane. For at præstere bedst muligt under EM gælder det bl.a. om at have de mentale aspekter på plads.

04. december 2020

Interview med Team Danmarks sportspsykologiske konsulent, Anders Flemming Bendixen, som er en del af staben under EM.

default-thumbnail

Tryghed skal skabe fundamentet for de gode præstationer

Hvordan arbejder damelandsholdet i håndbold med det mentale aspekt under EM? Og hvordan kommer corona-pandemien til at påvirke det arbejde, Team Danmarks sportspsykologiske konsulent udfører sammen med spillerne og teamet omkring dem?

Hvilke opgaver har du som sportspsykologisk konsulent under EM?

De vigtigste opgaver for mig som sportspsykolog under et EM i håndbold, hvor jeg er afsted med damelandsholdet, er at hjælpe spillerne individuelt til at præstere bedst muligt, men også at hjælpe holdet til at præstere bedst muligt. Det sker i tæt samarbejde med resten af den sportslige ledelse og den fysiske stab, både fysiske trænere og den fysiske behandlingsstab således, at vi hjælper spillerne til at få det bedste udgangspunkt for en god præstation, når de går på banen.

Hvorfor er det vigtigt at arbejde med det mentale aspekt?

Vi tror på, at det er rigtig vigtigt at arbejde med de mentale aspekter således, at spillerne oplever, at samværet her og relationerne, de har til alle på holdet og rundt om holdet, er så trygge som overhovedet muligt, fordi i trygheden tror vi på, der er et fundament for gode præstationer.

Hvordan ser en arbejdsdag under EM ud for dig?

En typisk arbejdsdag for mig er, at jeg følger holdets rytme med måltider, restitution, træning, behandling og så videre. Så holder jeg ellers mine øjne og ører åbne for at se, ”hvad er det egentlig, der foregår? Hvad er det for nogle spillere, som måske hænger lidt med klarinetten?” Jeg lige får tjekket ind med dem og hører, hvad det drejer sig om, og hvad de kan have brug for at komme på toppen igen? Det kan også være, at jeg giver noget sparring til nogle af spillerne, som, jeg ved, arbejder med nogle specifikke ting. Hvordan kan jeg se, at det kommer til udtryk i træningen? Agerer de rent faktisk på den måde i træning og til kamp, som de gerne vil? Dermed kan vi prøve at sparre omkring de udfordringer og barrierer, der potentielt kan være for den præstation, de gerne vil udvise.

Hvordan kommer corona til at påvirke dit arbejde?

Jeg forventer faktisk ikke, at corona kommer til at påvirke mit arbejde særligt meget. Det vigtigste for mig er at have adgang til spillerne og til trænerne. Og det har jeg rig mulighed for her, hvor vi er på hotellet og faktisk er lukket inde på hotellet. Der, hvor jeg til gengæld kan forvente, at corona kommer til at betyde noget, er, hvis resultaterne driller os lidt, eller der på andre måder opstår udfordringer. Så kan det at være lukket inde, og at man ikke lige kan gå en tur og få adspredt tankerne måske give anledning til lidt mere lejrkuller end normalt. Men det bedste værn mod det er jo at vinde sine kampe, så det er der, vi har vores hovedfokus. Det er at få sejre på håndboldbanen. Så bliver alle andre omstændigheder meget nemmere at håndtere.

Fakta om EM

EM i kvindehåndbold 2020 spilles i Danmark. Danmark er i gruppe med Frankrig, Montenegro og Slovenien og spiller de tre indledende gruppekampe i Boxen i Herning henholdsvis den 4., 6. og 8. december.

Eventuelle kampe i mellemrunden bliver for Danmarks vedkommende også spillet i Herning den 11., 13. og 15. december, og finaleweekenden afvikles ligeledes i Herning.

Du kan følge med i resultater, stillinger og nyheder fra slutrunden på den officielle hjemmeside.
 

Du kan læse mere om det danske hold på håndbolddamerne.dk

Tilmeld dig vores nyhedsmail