Team Danmark og Dansk Håndbold Forbund har intensiveret arbejdet med præstationsanalyse frem mod EM på hjemmebane. Som noget nyt bliver der bl.a. lavet dataanalyser til lederteamet og videoer til de enkelte spillere af deres aktioner i kampene.

06. december 2020

Team Danmarks præstationsanalytiker, Christian Kejser, samarbejder med Dansk Håndbold Forbunds præstationsanalytiker, Benjamin Jensen, om at levere data og analyser af det danske holds kampe under EM. Som noget nyt bliver der ikke bare udarbejdet analyser til landstrænerteamet, men også videoer til de enkelte spillere, som derved bliver mere direkte involveret i evalueringen af deres egne præstationer.

”Vi udarbejder individuelle videoer til hver enkelt spiller med klip af betydningsfulde situationer, de har været involveret i. Umiddelbart efter slutfløjt uploader vi videoerne, så spillerne kan se deres egne aktioner på deres mobiltelefoner på hotellet om aftenen eller allerede i bussen til hotellet efter kampen.”
Christian Kejser Præstationsanalytiker i Team Danmark

Arbejdet med præstationsanalyse er blevet intensiveret frem mod denne slutrunde med henblik på at udvikle både holdet og de enkelte spillere. Ud over de individuelle videoer til spillerne består præstationsanalytikernes arbejde under EM bl.a. af at udarbejde kamprapporter/analyser til trænerteamet og facilitere en ”open hour”-session dagen efter hver kamp, hvor spillerne får mulighed for at diskutere sekvenser fra kampen.

 

Kamprapporter giver flere nuancer

Umiddelbart efter hver kamp under slutrunden leverer de to præstationsanalytikere en kamprapport til landstræner Jesper Jensen. Formålet er, at han med det samme kan begynde at nuancere sit billede af kampen.

”Seks til syv minutter efter kampen får Jesper en kamprapport i hånden, som skitserer de overordnede tendenser. Hvilke faser har vi været gode i, hvilke har vi været dårlige i osv. Derudover indeholder rapporten en model, der beskriver, hvordan kampen er forløbet. Det er f.eks., heatmaps over spillernes angrebszoner på banen, hvor stor en procentdel af forskellige former for skud og angrebssituationer, som fører til scoring, og om vores målmand redder flere eller færre skud, end man kunne forvente, set i forhold til et gennemsnitligt topniveau. Det giver trænerteamet flere nuancer til deres fortolkning af kampen,” fortæller Christian Kejser.

 

”Open hour”

Dagen efter hver kamp under EM er der såkaldt ”open hour”. En time hvor Christian Kejser og Benjamin Jensen sammen med trænerteamet står til rådighed for spillerne og servicerer dem med videoklip af de sekvenser, som spillerne gerne vil gennemgå og diskutere.

”Vi har det, vi kalder ’open hour’. Tanken er, at det skal være et refleksionsrum, hvor spillerne kan lufte tanker og frustrationer og afprøve hypoteser i forhold til konkrete situationer fra kampen. Benjamin og jeg faciliterer processen sammen med Jesper og Lars, men det er spillerne selv, der bringer situationer i spil til diskussion i forum eller i små grupper. Så er der en åben diskussion om, hvad der kan gøres bedre i tilsvarende situationer,” siger Christian Kejser.

Open hour-sessionen er et tilbud til spillerne, som de kan vælge, om de vil deltage i. De foreløbige erfaringer er positive. Det giver spillerne et rum, hvor de får lov at diskutere og finde muligheder og løsninger. Landstrænerteamet deltager aktivt i open hour, men det er tanken, at det er spillerne, der skal finde løsninger via diskussion og refleksion. Trænerne blander sig primært, hvis spillerne ikke kan blive enige, eller hvis diskussionerne bevæger sig i en retning, der er i modstrid med den overordnede taktik og spilfilosofi. 

Fakta om EM

EM i kvindehåndbold 2020 spilles i Danmark. Danmark er i gruppe med Frankrig, Montenegro og Slovenien og spiller de tre indledende gruppekampe i Boxen i Herning henholdsvis den 4., 6. og 8. december.

Eventuelle kampe i mellemrunden bliver for Danmarks vedkommende også spillet i Herning den 11., 13. og 15. december, og finaleweekenden afvikles ligeledes i Herning.

Du kan følge med i resultater, stillinger og nyheder fra slutrunden på den officielle hjemmeside.
 

Du kan læse mere om det danske hold på håndbolddamerne.dk

Yderligere 

oplysninger

Links

  • Tryghed er et fundament for gode præstationer

    Se eller læs interview med Team Danmarks sportspsykologiske konsulent, Anders Flemming Bendixen, som er en del af staben under EM.

  • ”Søvndyssende” mad og nye spisetider forbedrer EM-spillernes restitution

    Under EM i håndbold ligger kampene tæt, og de spilles ofte om aftenen. Hvor meget og hvornår, spillerne spiser, har derfor stor betydning for restitutionen og kan have indflydelse på medaljechancerne.

  • Video-træning har holdt håndboldspillerne i form under corona

    De danske spillere, der løber på banen til EM i håndbold, som indledes fredag, har lært at træne på en helt ny måde i 2020. Da corona-nedlukningen ramte, gik de online med Team Danmarks fysiske træner, Line Hovgaard-Hansen. Øvelserne er nu en del af landsholdets opvarmning.

Tilmeld dig vores nyhedsmail