DIF og Team Danmark vil til bunds i sagerne om elitesvømmeres mistrivsel og tager derfor initiativ til en uvildig undersøgelse. Derudover skal omfanget af spiseforstyrrelser generelt i dansk eliteidræt kortlægges.

06. maj 2019

På baggrund af de seneste ugers beretninger om mistrivsel og spiseforstyrrelser blandt tidligere og nuværende danske landsholdssvømmere sætter DIF (Danmarks Idrætsforbund) og Team Danmark nu hårdt ind på at få belyst sagen.

Det har berørt mig dybt at høre, atleternes historier, og dansk idræt skal lære af de beretninger, der er kommet frem i lyset. Undersøgelsen skal klarlægge, hvordan det her kunne ske, så vi fremover passer bedst muligt på atleterne.
Frank Jensen Bestyrelsesformand i Team Danmark

Det sker gennem en uvildig undersøgelse af forløbet omkring de pågældende sager. Undersøgelsen skal dels kortlægge de faktuelle sider af sagen, herunder håndteringen hos Dansk Svømmeunion, og dels se nærmere på kulturen i svømmesporten.
 
”Vi ser med meget stor alvor på de sager, der har været fremme i pressen de seneste uger, og vi ønsker at få kulegravet sagen af hensyn til alle de involverede. Ingen skal blive syge – hverken fysisk eller mentalt – af at dyrke eliteidræt. Og derfor er det vigtigt, at vi kommer til bunds i den pågældende sag, så vi som minimum kan lære af fortiden” understreger Niels Nygaard, bestyrelsesformand i DIF.
 
Team Danmark, som har ansvar for at udvikle og koordinere dansk eliteidræt på en samfundsansvarlig måde, er helt på linje:
 
”Det har berørt mig dybt at høre, atleternes historier, og dansk idræt skal lære af de beretninger, der er kommet frem i lyset. Undersøgelsen skal klarlægge, hvordan det her kunne ske, så vi fremover passer bedst muligt på atleterne. Der skal komme noget positivt ud af denne her sag. Det skylder vi atleterne,” fastslår Frank Jensen, bestyrelsesformand i Team Danmark.
 
Kulturminister Mette Bock havde mandag indkaldt såvel DIF og team Danmark som Dansk Svømmeunion til møde i Kulturministeriet som opfølgning på sagen. Kulturministeren bakker op om DIF og Team Danmarks initiativ:
 
”Desværre har det vist sig, at træningsmiljøet i dansk elitesvømning i en årrække har været præget af en usund og fuldstændig uacceptabel træningskultur. Jeg er rystet over de sager, der er kommet frem i de seneste uger. Og jeg har stor respekt for de svømmere, der nu er stået frem. Det kræver et stort mod. Ingen medalje er så meget værd, at atleter skal blive syge af det. Derfor er jeg glad for, at DIF og Team Danmark nu iværksætter en uvildig undersøgelse, så vi kan få afdækket omfanget og lære af fortidens fejltagelser, så det aldrig kommer til at ske igen. Idræts-organisationerne i Danmark står med et stort ansvar, når det handler om at sikre en sund træningskultur for de mange dygtige eliteudøvere i Danmark,” udtaler kulturminister, Mette Bock.
 
DIF og Team Danmark vil i samråd med Kulturministeriet hurtigst muligt sætte arbejdet med et kommissorium for undersøgelsen i gang.
 
Udfordringen med spiseforstyrrelser kan potentielt finde sted i alle idrætter. Udover den uvildige undersøgelse af svømmesagen har DIF og Team Danmark tillige besluttet, at der skal iværksættes en undersøgelse af, hvor udbredt problemet med spiseforstyrrelser er i dansk eliteidræt generelt.

Kontakt

Team Danmark: Frank Jensen, bestyrelsesformand, via kommunikationschef Christian Blomgreen, mobil 2683 0724

Morten Mølholm, administrerende direktør i DIF, mobil 21 66 37 74

Tilmeld dig vores nyhedsmail