Team Danmark Innovationscentre skal fremtidssikre dansk eliteidræt
En ny national infrastruktur for innovation og forskning i eliteidræt skal sikre atleter og trænere den viden, som kan gøre en afgørende forskel i kampen om medaljer. En bevilling på 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt at kickstarte arbejdet, og det er et kæmpe boost for atleterne, lyder det fra Aktivkomitéen.
Viden er ofte forskellen mellem at stå på og uden for podiet i international eliteidræt. Derfor har Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund siden 2017 arbejdet på at videreudvikle idéen om et nationalt elitesportscenter, der skal fremtidssikre dansk eliteidræts internationale niveau.
Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund har på et fælles bestyrelsesmøde besluttet at løfte visionen om at bygge et nationalt elitesportscenter i København til en helhedsløsning, der inddrager hele landet.
"Vi har haft en meget konstruktiv og positiv dialog med en lang række interessenter, og vi er kommet i mål med meget mere end, hvad vi kunne håbe på. Jeg er stolt og glad over den opbakning, der er til dansk eliteidræt fra både forskningsmiljøerne og de kommuner, der gerne vil være med til at løfte talent- og elitearbejdet i Danmark," siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.
Rygstød på 100 mio. kr.
I december kunne Novo Nordisk Fonden offentliggøre en bevilling på 100 mio. kr. til Team Danmark, som er målrettet forskning i eliteidræt. Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er delt op, så 50 mio. kr. er målrettet investering i forskning, og de resterende 50 mio. kr. er målrettet investeringer i specialfaciliteter i Københavnsområdet, hvor de fleste verdensklassemiljøer hører hjemme.
Sportschefer: Vidensniveau er nøglen til medaljer
Fundamentet for dansk eliteidræts succes ligger i elitemiljøerne. Derfor er det rigtig set at investere i at koble atleter, trænere og forskere tættere sammen, lyder det fra sportschefer. Læs meget mere her.
Bevillingen betyder samtidig, at Team Danmark etablerer innovationscentre i Aarhus, Odense, Aalborg og København, så man kan dække hele Danmark. På de nye innovationscentre vil trænere, atleter og forskere kunne mødes og udvikle ny viden om ernæring, fysiologi, sportspsykologi, test og meget andet, som kan give atleter og trænere konkurrencefordele.
”Det er i miljøet mellem trænerne, atleterne og Team Danmark, at nøglen til dansk eliteidræts succes ligger, og det er her, vi skal investere, for at give atleterne de bedste muligheder for at vinde medaljer. Men det er ikke nok at få en god idé, det afgørende er at omsætte den. Nu har vi midler til at invitere forskere endnu tættere på miljøerne og atleter og trænere endnu tættere på forskerne ved at investere i den forskning, der kan udvikle nye innovative veje for dansk eliteidræt," lyder det fra Lone Hansen.
Også hos Aktivkomitéen, der repræsenterer danske eliteatleter, er der glæde over, at Team Danmark vælger at styrke miljøerne, hvor atleterne færdes til dagligt.
"Det går hurtigt i idrættens verden, og konkurrencen er hård. Derfor er det vigtigt, vi udnytter alle de ressourcer, vi har, på en konstruktiv måde, som skaber bedre vilkår for at bibeholde og forbedre vores konkurrenceniveau i jagten på sportslig succes til Danmark. Det nye set-up er et kæmpe boost for atleterne i deres bestræbelser på at komme til tops på podiet," siger Susanne Ward, der er Aktivkomitéens repræsentant i Team Danmarks bestyrelse.
Stort potentiale for hele idrætsdanmark
Tanken bag Team Danmarks Innovationscentre er at sikre en struktur, som ikke alene på nationalt, men også regionalt niveau skaber en helt ny sammenhængskraft i dansk idræt, hvor viden, som kommer eliteatleterne til gode, også kommer i spil bredt i dansk idræt. At dansk idræt som helhed vil få tilført ny viden vækker glæde hos Danmarks Idrætsforbund.
”Der er et stort potentiale i at udvikle viden, der kan komme dansk idræt til gavn, og det kræver, at der er etableret en struktur, hvor viden kommer i spil og bliver implementeret i praksis. I Danmarks Idrætsforbund har vi etableret Idrættens Innovationslab, som arbejder i samspillet mellem industrien og idrætten, og jeg ser det som en spændende mulighed, at vi kan være med til at bringe virksomheder tættere på den nyeste viden, som idrætten kan generere,” siger Morten Mølholm, direktør for Danmarks Idrætsforbund.
---
Yderligere
oplysninger
Links
-
Sportschefer: Vidensniveau er nøglen til medaljer
Fundamentet for dansk eliteidræts succes ligger i elitemiljøerne. Derfor er det rigtig set at investere i at koble atleter, trænere og forskere tættere sammen, lyder det fra sportschefer.