Det er eksamenstid på skoler og uddannelsesinstitutioner over hele landet og højsæson for forventninger og pres. Team Danmarks sportspsykologiske konsulent, Kristoffer Henriksen, giver her nogle gode råd til, hvordan man lærer at præstere under pres.

20. maj 2022

Fem tips til eksamen

 1. Læg en gameplan - Hvordan vil du gribe opgaven an, og hvordan vil du være i situationen. Vil du f.eks. smile, se censor i øjnene eller andet?
 2. Registrer nervøsiteten - Vær åben og hav modet til at mærke efter. 
 3. Accepter nervøsitet - Den er helt naturlig. Den skærper dine sanser.
 4. Brug sanserne til at komme tilbage til nuet. Træk vejret dybt, mærk fødderne mod jorden.
 5. Ret fokus tilbage på din gameplan. Hver gang du opdager, at nervøsiteten trækker din opmærksomhed væk, eller tankerne flyver.

Og gentag skridt 2-5 igen og igen 😊

 

I sportens verden handler det om at kunne levere absolutte toppræstationer, når presset er allerstørst. Men det at præstere under pres er ikke forbeholdt atleter i sportens verden. Det møder man også i kunsten, i erhvervslivet, i dagligdagen og ikke mindst i skolen og under ens uddannelse. Lige nu er det eksamenstid og dermed højsæson for forventninger og pres.

”Vi lever i en præstationskultur, hvor unge mennesker er under et konstant pres for at levere på flere fronter. Eksamen er en af de situationer, hvor presset er stort. Det er uundgåeligt, at man bliver nervøs, men man kan godt præstere, selvom man er nervøs,” fortæller Kristoffer Henriksen.

Det mentale er et stykke arbejde

Man tilegner sig færdigheder i sport, som kommer en til gode andre steder i livet. Én af de ting er det at præstere under pres. Men at kunne holde fast i sig selv og præstere, når presset er allerstørst, er noget, der kræver arbejde. Det er en proces, man gentager igen og igen, fortæller Anne Marie Rindom, der er olympisk mester i sejlsport i laser radial-klassen.

"Det mentale er ikke bare en færdighed, man tilegner sig. Det er et stykke arbejde, som man skal gøre igen og igen," siger Anne Marie Rindom.

...

Opdateret fra nyhed tidligere bragt 24. maj 2019

Yderligere

information

Kontakt

Links

 • Sportspsykologi

  Få mentale redskaber til at optimere i medgang og håndtere og overvinde i modgang.

 • Præstér under pres

  "Præstér under pres - guide til mental styrke i sport, kunst og erhvervsliv" er en bog om psykologien i at præstere under pres.

Tilmeld dig vores nyhedsmail