Førende internationale eksperter samles i Odense til en konference om mental sundhed i eliteidræt. Konferencen markerer startskuddet til en ny tænketank, der på internationalt niveau skal diskutere, hvordan eliteidrætten håndterer et stadigt stigende pres på atleter

20. september 2018

”Vi har gennem de seneste år kunnet observere en stigende tendens til at mange unge kæmper med depression, stress og angst. I udlandet har vi samtidig set, at en række atleter inden for forskellige idrætsgrene fortæller om svære mentale problemer. Med konferencen tager Danmark teten i international eliteidræt ved at sætte fokus på problematikken og komme med bud på strategier, der kan forebygge, at atleter får svære mentale udfordringer i deres eliteidrætskarriere,” siger sportspsykologisk konsulent Carsten Hvid Larsen.

På konferencen vil deltagerne udarbejde anbefalinger til, hvordan eliteidrætsorganisationer, forbund og trænere med videre kan arbejde for, hvordan talenter og eliteatleter kan udvikle sig i et sundt miljø. Et fokus som er en integreret del af Team Danmarks arbejde, fortæller direktør, Lone Hansen.

”I dansk eliteidræt arbejder vi med en socialt ansvarlig model, som giver atleter muligheder for at præstere sportsligt sideløbende med, at de eksempelvis kan tage en uddannelse og stifte familie."
Team Danmarks direktør Lone Hansen

”I dansk eliteidræt arbejder vi med en socialt ansvarlig model, som giver atleter muligheder for at præstere sportsligt sideløbende med, at de eksempelvis kan tage en uddannelse og stifte familie. Det er en model, som både giver mening i forhold til præstationsoptimering og i forhold til at skabe balance i atleternes liv. Verden står dog ikke stille, og derfor skal vi hele tiden optimere vores arbejde i takt med at samfundet og udfordringerne ændrer sig. Med konferencen og etableringen af tænketanken kan vi forhåbentlig være med til at styrke fundamentet for vores talent- og eliteidrætsarbejde og dermed forebygge at danske atleter havner i svære mentale udfordringer,” siger Lone Hansen.

Ifølge institutleder Jørgen Povlsen, Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU, har mental sundhed fået berettiget fokus i samfundet i dag, hvor blandt andet eliteatleter er under meget stort psykisk pres.

”Kravet om toppræstationer stiger og parallelle krav om uddannelse, erhverv og indtjening gør, sammen med risiko for skader, livet som eliteatlet komplekst og mentalt belastende. Et initiativ med henblik på at styrke mental sundhed i eliteidrætten kan kun hilses velkommen. Initiativet fra Team Denmark og SDU’s sportspsykologiske konsulenter kommer på det rette tidspunkt til at kunne få betydning for nutidens og fremtidens atleter,” siger Jørgen Povlsen.

Yderligere

oplysninger

Tilmeld dig vores nyhedsmail