Test af orienteringsløbere skal forebygge overbelastningsskader
Team Danmark har testet orienteringsløberne Maja Alm og Caroline Gjøtterup med henblik på at forebygge overbelastningsskader, når træningen om vinteren flyttes fra skoven og ud på vejene.
I orienteringsløb foregår mange konkurrencer på ruter i skovterræn, og derfor er en stor del af de danske orienteringsløberes træning henlagt til de danske skove. Men efterhånden som efterår og vinter lægger sig over landet, bliver skovene mere ufremkommelige, og løbetræningen rykkes gradvist ud på vejene.
Når orienteringsløberne på denne måde flytter træningen fra et underlag til et andet, oplever de en øget mængde overbelastningsskader. Med henblik på at begrænse disse overbelastningsskader har Team Danmark i samarbejde med landsholdet i orienteringsløb gennemført en række tests af, hvordan løb på de forskellige underlag påvirker løbernes muskler og led.
Bedre planlægning af træning og restitution
En af de løbere, som medvirkede i testen, var Caroline Gjøtterup, som har prøvet på egen krop, hvordan det belaster kroppen, når man flytter løbetræningen fra et underlag til et andet. I januar resulterede det i, at hun fik en overbelastningsskade, der satte hende to til tre uger tilbage i træningen frem mod den nye sæson.
”Da vi begyndte at træne meget i terræn igen, fik jeg problemer med låsning i fodleddet, og svangen spændte op. I to til tre uger kunne jeg kun i meget begrænset omfang løbetræne, og det satte mig tilbage i forhold til den plan, vi havde lagt. Jeg håber, at resultaterne fra testen kan hjælpe os til at planlægge vores træning bedre og justere træningsbelastningen i forhold til skift mellem løb på forskellige underlag,” siger Caroline Gjøtterup.
Målet med at teste, hvordan løb på forskellige underlag belaster muskler og led, er således at indsamle data, som kan sige noget om, i hvor høj grad der skal justeres på træningen, når den flyttes f.eks. fra skoven og ud på vejen. Det kan både være i forhold til mængden af træning, intensiteten og behovet for restitution.
Video
Testen bestod af en række løb på cirka 10 sekunder ad gangen på hver af de forskellige relevante underlag. Der er tale om teknisk så gode løbere, at de selv ved så korte distancer løber så ensartet, at det giver brugbare data.
Fakta om testen
Ved testen fik løberne elektroder på underbenene og såler i deres sko med hver cirka 100 sensorer til at måle kraftpåvirkning.
Testen bestod af en række løb på cirka 10 sekunder ad gangen på hver af de forskellige relevante underlag. Der er tale om teknisk så gode løbere, at de selv ved så korte distancer løber så ensartet, at det giver brugbare data.
Caroline Gjøtterup blev testet i skov og på asfalt, og Maja Alm blev testet på græs og på løbebane.
Yderligere
oplysninger
Kontakt
-
Hanne Bloch Lauridsen
Sportsfysiolog
Telefon:5190-0092
E-mail:[email protected]
Link
-
Maja Alm indstillet til Kulturministerens Idrætspris
Team Danmark indstiller orienteringsløber Maja Alm, professor Michael Kjær og Caroline Wozniacki til Kulturministerens Idrætspris.