Aarhus er lige nu vært for VM i sejlsport. Vi har set nærmere på de danske sejleres forberedelser, og hvad det fysisk og mentalt kræver at være en verdensklassesejler.

27. juli 2018

Danmark har stolte traditioner inden for sejlsport, og ved landets kyster og havne har vi en stærk kultur for at færdes på vandet. Derfor er der også lagt op til folkefest, når Aarhus fra 30. juli til 12. august er vært for VM i sejlsport for de olympiske bådklasser.

Sejlerlandsholdet har forberedt sig intensivt, og her vil vi give dig et lille indblik i, hvad det - udover det rent sejltekniske - kræver at være en verdensklassesejler.

Fysiologisk profil

Ida Marie Baad under fysisk test

Ida Marie Baad under fysisk test

De stærkeste kvindelige sejlere kan lave én kropshævning (1 RM pull up) med egen kropsvægt + op til 40 kg. Her er det Ida Marie Baad under en test tidligere på året.

I sejlsport konkurreres der i forskellige bådklasser. De fysiske krav til sejlerne varierer fra klasse til klasse, og i nogle bådklasser spiller det desuden en væsentlig rolle, om du er gast eller styrmand. Således findes der forskellige fysiske profiler afhængig af bådklasse og af den enkelte sejlers plads i båden.

Skal man opstille nogle generelle fysiske parametre for en sejler, kan man pege på:

 • Kondition/udholdenhed - Sejlere ligger med et kondital (mål for udholdenhed) på mellem 45 og 70 (mandlige sejlere højere end kvindelige). Til sammenligning ligger mandlige superligafodboldspillere på 55-70.
 • Styrke – Sejlere er specielt stærke i deres forlår, hoftebøjere, mave, nedre og øvre rygmuskulatur. Som eksempel kan de stærkeste mandlige sejlere lave én kropshævning (1 RM pull up) med egen kropsvægt + 50 kg og de stærkeste kvindelige sejlere med egen kropsvægt + 40 kg.
 • Kropsvægt – Sejlere vejer mellem 55 og 110 kg afhængig af køn, plads i båden og bådklasse. De tungeste sejlere ses i Finnjolle og de letteste i 470 jolle.

Mentaltræning kan afgøre VM

I sejlsport afvikles konkurrencerne over flere dage med i alt 9-16 sejladser afhængig af bådklasse, og det er næsten uundgåeligt, at man møder modgang undervejs. Derfor har sejlerne i samarbejde med Team Danmarks sportspsykologiske konsulent, Kristoffer Henriksen, frem mod VM forberedt sig på at håndtere modgang, og de negative tanker, der kan følge med.

I videoen herunder kan du høre om, hvordan Anne-Marie Rindom arbejder med, hvordan hun skal agere, når der dukker negative tanker og følelser op under et løb på vandet.

default-thumbnail

Anne-Marie Rindom: Mentaltræning kan afgøre VM

Anne-Marie Rindom er i fuld gang med træningen til VM. Sammen med Team Danmarks sportspsykologiske konsulent træner hun modgang - et aspekt den danske sejler mener, der kan blive afgørende ved VM.

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

 • Fysisk træning for sejlere

  Forslag til styrketræningsøvelser, der er relevante, hvis du dyrker sejlsport.

 • VM-forberedelser

  Se flere videoer om sejlerlandsholdets VM-forberedelser på Team Danmarks YouTube.

 • Hempel VM i sejlsport Aarhus 2018

  På den officielle VM-hjemmeside kan du læse meget mere om VM i sejlsport i Aarhus.

Tilmeld dig vores nyhedsmail