2018 har været et år med en spinkel medaljehøst i sommerolympiske discipliner. Men Danmark har faktisk aldrig haft flere placeringer i top-8 ved VM i de første to år af en olympiade end i 2017 og 2018. Samtidig giver en markant forskningsbevilling fra Novo Nordisk Fonden grund til optimisme for de kommende års vidensudvikling i dansk eliteidræt.

22. december 2018

16 VM-medaljer, heraf fem VM-medaljer i sommerolympiske discipliner, 29 EM-medaljer og 12 medaljer ved EM og VM i parasport. Sådan ser bundlinjen ud for de specialforbund Team Danmark samarbejder med, når 2018 gøres op i medaljer.

”2018 har været et år, som kom flyvende fra start med Caroline Wozniackis Grand Slam sejr i Australian Open.  Siden kom en flot femteplads i speed skating ved vinter-OL til Victor Hald Thorup. Men som 2018 er skredet frem, kan vi overordnet konstatere, at kampen om medaljerne spidser til. 2018 har været en påmindelse om, at træerne ikke vokser ind i himlen efter et historisk OL i Rio. Vi har oplevet mange flotte resultater, men også skuffelser, når vi kigger på medaljehøsten. Samlet kan vi konstatere, at vi medaljemæssigt ligger under 2014-niveau.”
Lone Hansen adm. direktør i Team Danmark.

Mange top 8-placeringer
Intet er dog sort eller hvidt – heller ikke i eliteidrættens verden. Kigger man på antallet top 8-placeringer, som giver et mere nuanceret billede af temperaturen på dansk eliteidræts internationale konkurrenceevne, er Danmark fuldt på højde med 2014 i de sommerolympiske discipliner.

I det sammenlignelige år 2014 blev det til otte medaljer i sommerolympiske discipliner og 20 top 8-placeringer. I 2018 er tallene fem medaljer og 24 top 8-placeringer.
 
”Vi havde gerne set flere VM-medaljer til Danmark, men de mange top 8-placeringer viser, at danske atleter fortsat har verdensklasse i mange forskellige sportsgrene. Nu bliver opgaven at konvertere topplaceringer til medaljer, og jeg er fortrøstningsfuld, når jeg ser potentialet hos atleterne i de specialforbund, vi samarbejder med,” siger hun.
 
2019 vil give flere svar
Der er en række sportslige højdepunkter i 2018, som står stærkt i billedet. Dansk banecykling har vist et kæmpe potentiale. Både herrerne og kvinderne har vist verdensklasse gennem hele året., og med midler fra Salling Fondene i ryggen får banelandsholdet rigtig gode vilkår frem mod OL i 2020.

Maja Alm har efterhånden udviklet en flot tradition for at hente VM-guld i orienteringsløb, Stinna Tange Kaastrup henter to VM-guldmedaljer i paradressur og Emma Aastrand Jørgensen viser med VM-sølv i kajak, at hun har bidt sig fast blandt de alle bedste.

Med godt 20 måneder til OL-flammen bliver tændt i Tokyo bliver 2019 et sportsligt meget spændende år. Konturerne af OL-holdet kommer til at tegne sig, og vi vil få et pejlemærke i forhold til hvilke forventninger, vi kan have til de sportslige resultater til OL i 2020.
 
”I 2019 og 2020 vil midlerne fra Salling Group og Kirkbi A/S blive investeret specifikt i at styrke forberedelserne frem mod OL i Tokyo. Det er både i udstyr, teknologi, træningslejre og meget andet. Som noget nyt har midlerne givet mulighed for at øge den målrettede individuelle støtte til en række udvalgte atleter. Formålet er selvfølgelig at veksle de mange flotte top 8-placeringer til medaljer ved OL i Tokyo,” siger Lone Hansen.
 
Stærk opbakning fra uddannelsesinstitutioner
I Danmark har vi valgt en eliteidrætsmodel, som bygger på nogle stærke værdier. Det betyder blandt andet, at det ikke er ligegyldigt, hvordan vi vinder medaljerne. Vi arbejder hele vejen rundt om atleterne og giver dem muligheder for at præstere i og uden for idrættens verden. Derfor er det meget glædeligt at mærke opbakningen til at give atleter fleksible vilkår på uddannelserne, fremhæver Lone Hansen.
 
”Vi kan mærke, at opbakningen i samfundet vokser, og det er meget positivt for den langsigtede udvikling af dansk eliteidræt. I uddannelsessektoren stiger interessen for at bakke op om atleterne. Vi har i 2018 øget antallet af uddannelsespartnere på ungdomsuddannelserne med 55 pct., og dermed styrker vi dual career-mulighederne markant på både de gymnasiale uddannelser og på erhvervsuddannelserne,” siger Lone Hansen.  
 
Milepæl for forskning i eliteidræt
På falderebet af 2018 imødekom Novo Nordisk Fonden en ansøgning fra Team Danmark på 100 mio. kr. til forskning i eliteidræt. Midlerne betyder, at vi kan løfte vores investeringer i vidensudvikling samtidig med, at vi fastholder investeringsniveauet i vores samarbejde med specialforbundene med støtte fra bl.a. Salling Fondene.
 
”I takt med at konkurrenceniveauet stiger bliver den skarpeste viden stadig mere afgørende i kampen om medaljer. Derfor er vi kisteglade for, at vi har fået midler fra Novo Nordisk Fonden. Midler, som vi kan investere i innovative forskningsindsatser, der kan gøre en forskel. Vi kommer til at sætte midler i spil så hurtigt, vi kan, og forhåbentlig kan de gøre en forskel for atleterne på både den lange og korte bane,” siger Lone Hansen.
 
Som eksempel nævner hun et potentiale i såkaldt innovationsforskning, hvor forskere er ude i elitemiljøerne og arbejder med processerne i den daglige træning.
 
”Her kan forskerne i samspil med Team Danmark bidrage med konkrete input som supplement til den mere traditionelle forskning i laboratorierne. Det, og meget andet glæder jeg mig til at se udfolde sig i 2019.”

Medaljer i Team Danmark-støttede forbund

Fakta: Medaljer 2018 i Team Danmark-støttede forbund

VM-medaljer 16
VM-medaljer i OL-discipliner 5
EM-medaljer 29
EM-medaljer - olympiske 16
VM-medaljer, parasport 5
EM-medaljer, parasport 7
Medaljer i alt 57

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail