Talentklasserne på 7.- 9. klassetrin i folkeskolen understøtter elevernes idrætstalent og styrker deres langsigtede udvikling både fagligt, sportsligt og socialt.

Talentklasser er særlige klasser på 7.- 9. klassetrin i folkeskolen, hvor undervisningen tilrettelægges, så den understøtter elevernes idrætstalent og langsigtede udvikling og sikrer en sammenhængende hverdag med balance mellem idræt, skole og fritid. Talentklasserne tilbyder et integreret samarbejde, hvor idræt og skole bidrager til en gensidig positiv udvikling. Talentklasserne er et samarbejde mellem folkeskole, klubber og kommune i tråd med talentHUSET og ATK 2.0.

Målet med talentklasserne er at skabe atleter med et bredt sportsligt fundament via udvikling af generelle fysiske, motoriske og tekniske færdigheder samt eventuelt sportsspecifik træning. De unge i talentklasserne bliver styrket både fagligt, sportsligt og socialt, samtidig med at deres glæde ved at gå i skole øges. 

Læs og download Team Danmarks Talentklassekoncept her

Træning i talentklasserne

Der tilbydes træning 2-3 gange pr. uge inden for almindelig undervisningstid, typisk som morgentræning. Træningen indeholder målrettede aktiviteter med høj kvalitet jf. anbefalinger i ATK 2.0 samt sportsspecifikke anbefalinger.

Sportsspecifikke anbefalinger

Anbefalinger talentklasser - Håndbold.pdf Download
Anbefalinger Talentklasser - ishockey.pdf Download
Anbefalinger talentklasser - Badminton.pdf Download
Anbefalinger talentklasser - Svømning.pdf Download
Anbefalinger talentklasser - Fodbold.pdf Download

Træningsmængden og indholdet tager udgangspunkt i Team Danmarks anbefalinger og koordineres med de prioriterede klubber og de respektive specialforbund. Kommunen er ansvarlig for koordineringen mellem skole, klub og specialforbund.

Atletuddannelse

Atleter i talentklasserne skal opnå viden og kompetencer, der gør dem i stand til at tage aktivt del i deres sportslige, faglige og personlige udvikling.

Team Danmark har udarbejdet en atletuddannelse, der består af undervisningsforløb inden for emnerne:

 • Sportsernæring
 • Sportspsykologi/Life Skills
 • Sportsmedicin
 • Fysisk træning

Atletuddannelsen organiseres lokalt og implementeres i morgentræningen og/eller i skoletiden i fag som fx biologi, idræt og madkundskab, så der ikke bruges yderligere tid i forhold til den daglige undervisning og talenternes øvrige aktiviteter.

Undervisningsmateriale samt kompetencemål for de enkelte klassetrin kan downloades herunder.

Atletkompetencemål

Atletkompetencemål sportsmedicin.pdf Download
Atletkompetencemål fysisk træning.pdf Download
Atletkompetencemål life skills.pdf Download
Atletkompetencemål ernæring.pdf Download

Undervisningsmateriale

Sportsskader 9. klasse.pptx Download
Sportsskader 8. klasse.pptx Download
Sportsskader 7. klasse.pptx Download

Idrætsskoler

I tillæg til Talentklasserne har Team Danmark i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund og VIA University College et koncept for Idrætsskoler fra 0.-9. klassetrin for alle elever uanset idrætsligt niveau. Konceptet indeholder kompetenceudvikling for lærere, og minimum 4-6 timers ugentlig idræt med høj kvalitet.

Læs mere om Idrætsskolerne her

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

 • Talentklasser

  Team Danmarks Talentklassekoncept kombinerer idræt og folkeskoleuddannelse. Konceptet giver mulighed for en holistisk udvikling af talenternes sportslige, personlige og faglige kompetencer og bidrager til en social og samfundsmæssig forsvarlig talentudvikling.

 • ATK - Aldersrelateret træning

  Aldersrelateret træningskoncept (ATK) skal være med til at gøre det sjovt for både børn og unge at pakke træningstasken.

 • Elitekommuner

  En stor del af talentarbejdet i dansk idræt foregår lokalt. Samarbejdet med Elitekommunerne er derfor en vigtig brik i Team Danmarks talentarbejde.

 • TalentHUSET

  Team Danmark og DIFs fælles værdisæt for talentudvikling.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

 
TEAM DANMARK