Atleter trives og vurderer kvaliteten højt i OL- og PL-år

Langt de fleste danske eliteatleter trives og oplever høj kvalitet i støtten fra Team Danmark – ikke mindst blandt verdensklasseatleterne, som i et OL- og PL-år vurderer både adgang og kvalitet af sportslige ydelser særdeles højt. Det viser årets Atlet- og Trivselsundersøgelse blandt Team Danmark-støttede atleter.
Langt de fleste danske eliteatleter trives og oplever høj kvalitet i støtten fra Team Danmark – ikke mindst blandt verdensklasseatleterne, som i et OL- og PL-år vurderer både adgang og kvalitet af sportslige ydelser særdeles højt. Det viser årets Atlet- og Trivselsundersøgelse blandt Team Danmark-støttede atleter.
Atleternes trivsel kommer blandt andet til udtryk ved, at 90 procent af dem føler sig trygge i deres daglige træningsmiljø, mens 88 procent har en god relation til de andre atleter i deres miljø. 82 procent af atleterne angiver, at de har et godt forhold til deres nærmeste træner, og 80 procent oplever, at deres træner har forståelse for deres liv uden for sporten.
”I Team Danmark arbejder vi sammen med forbundene målrettet for at sikre de bedst mulige rammer omkring atleterne – både sportsligt og menneskeligt. Det glæder mig, at vi igen i år ser et højt niveau af trivsel. For os er det helt afgørende, at atleterne kan være hele mennesker og samtidig præstere i verdensklasse,” siger Lars Balle Christensen, sportsdirektør i Team Danmark.
Grænseoverskridende adfærd er fortsat på retur
Andelen af atleter, der oplever grænseoverskridende adfærd, er faldet for tredje år i træk. I 2021 var det 22 procent, i 2022 var det 17 procent, 15 procent i 2023, og i 2024 er tallet 14 procent. Det gælder primært nedladende kommentarer, nedvurderinger og bemærkninger om krop og vægt – typisk fra trænere, ledere eller andre atleter.
Under 2 procent af atleterne oplever grænseoverskridende adfærd ugentligt eller oftere, mens langt de fleste oplever det sjældnere end én gang om måneden.
”Elitesport er en branche, hvor presset kan føre til tilspidsede situationer, men det er vigtigt, at vi holder kulturen sund. Derfor glæder det mig, at færre atleter oplever grænseoverskridende adfærd. Men det er et område, hvor vi aldrig kan læne os tilbage og sige, at vi er i mål,” siger Lars Balle Christensen.
I 2023 etablerede Team Danmark EliteSupport og placerede funktionen hos Anti Doping Danmark for at skabe mest mulig tillid til uafhængighed. Hos EliteSupport kan atleter henvende sig, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd.
Alle indplacerede atleter modtager materiale om EliteSupport via mail, der er opsat plakater om funktionen i alle Team Danmarks faciliteter, den er beskrevet i Team Danmarks atlet-app og hjemmeside. Der er gennemført kampagner på sociale medier ligesom dopingkontrollanter uddeler informationsmateriale og mundtligt fortæller om funktionen, når de besøger atleter i forbindelse med dopingkontroller.
Resultaterne af Idans undersøgelse viser imidlertid, at atleterne endnu ikke har stort kendskab til funktionen, men de har til gengæld stor tillid til, at funktionen kan håndtere sagerne fortroligt og hensigtsmæssigt. Således svarer blot hver femte atlet (20 pct.), at de kender funktionen. Derfor forestår der stadig et arbejde med at udbrede kendskabet til funktionen.
Flere overvejer karrierestop – men billedet er stabilt
57 procent af de adspurgte atleter har inden for det seneste år overvejet at stoppe deres elitesportskarriere. Det er på niveau med sidste år (59 procent). De mest fremtrædende årsager er fortsat økonomi og manglende motivation.
Især økonomien er en udfordring i idrætsgrene uden større kommercielle muligheder, hvor mange atleter kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen – også selvom de modtager støtte fra forbund og Team Danmark.
”Selvom vi har løftet økonomien til eliteidrætten, er vi ikke i mål. Den her undersøgelse minder os om, at der stadig er behov for et økonomisk løft, hvis vi vil fastholde og udvikle flere atleter i verdensklasse,” siger Lars Balle Christensen.
Samtidig skal resultaterne ses i lyset af, at mange atleter i 2024 befandt sig i slutningen af en olympisk cyklus – en periode, hvor afklaring om fremtiden naturligt fylder.
Tilfredsheden med Team Danmark er høj – især blandt verdensklasseatleter
Atletundersøgelsen viser, at tilfredsheden med Team Danmarks ydelser er høj – særligt blandt verdensklasseatleterne, hvor den gennemsnitlige tilfredshed er steget til 5,58 på en 7-trinsskala. Det er den gruppe, Team Danmark arbejder tættest sammen med, og det er netop her, støtten skal gøre den største forskel.
”Elitesport på topniveau bliver mere og mere komplekst, og atleterne stiller større krav til både sig selv og deres omgivelser. Vi skal levere ekspertise i høj kvalitet og arbejde mod, at blive endnu mere disciplinspecifikke, for det er i høj grad efterspurgt af forbundene og bliver i stigende grad afgørende for at følge med udviklingen,” siger Lars Balle Christensen.
Om Team Danmark
Team Danmark er en offentlig selvejende institution under Kulturministeriet, som varetager den overordnede koordinering og udvikling af dansk eliteidræt på en social og samfundsmæssig forsvarlig måde.
Derfor arbejder Team Danmark på at forbedre rammer og vilkår i bl.a. uddannelsessystemet, og vi arbejder hver dag tæt sammen med specialforbund, landstrænere og atleter om at skabe store danske præstationer på alverdens sportsarener.
Yderligere
oplysninger
Kontakt
-
Christian Blomgreen
Kommunikationschef
Telefon:2683-0724
E-mail:[email protected]
Links
-
Team Danmark atletundersøgelse 2024
Udvalgte nedslag og sammenligning med tidligere<br />målinger angående tilfredshed med Team Danmarks<br />ydelser
-
Team Danmark trivselsundersøgelse 2024
Rapport om de Team Danmark-støttede atleters trivsel<br />og mentale sundhed