”Roning er jo en grundlæggende ubehagelig sport”

De danske landsholdsroere har i samarbejde med Team Danmark udsat dem selv for kulde, iltknaphed og mælkesyre for at blive bedre til at håndtere ubehag og smerte.
At præstere på højeste niveau i roning kræver, at man kan håndtere et stort fysisk ubehag, samtidig med at man holder fast i teknikken og genererer fart i båden ned over banen.
”I roning går vi hele paletten af forskellige typer ubehag igennem. Der kommer hurtigt mælkesyre i musklerne, åndedrættet kører med høj frekvens, pulsen er tæt på max, der er stress fra de konkurrerende både ved siden af, og det gør højst sandsynligt ondt et sted i kroppen, hvor det ikke burde gøre ondt,” fortæller landsholdsroer Kaare Mortensen.
I et nyt projekt tester de danske landsholdsroere, om de kan blive bedre til at håndtere smerten og ubehaget ved at eksponere dem selv for fysisk ubehag, samtidig med at de arbejder mentalt.
”Roning er jo en grundlæggende ubehagelig sport. Vi konkurrerer på 2000 meter distancen, og det tager typisk cirka seks minutter. Fra femten sekunder inde gør det ondt, og derfra bliver det faktisk bare værre. Det at være i ubehaget og håndtere smerten er derfor noget, vi øver i alle aspekter af vores træning,” siger Kaare Mortensen.
Ud af samtalelokalet og ind i ubehaget
Det nye projekt er et forsøg på at skabe nogle mere realistiske og præstationslignende rammer om den mentale træning ved at bringe den ud af det traditionelle samtalelokale. Projektet er et samarbejde med Jonas Staun Pallesen, der er sportspsykologisk konsulent i Team Danmark.
Eksponeringsprogrammet løb over seks uger, hvor roerne udførte forskellige mentale øvelser, mens de blev udsat for forskellige former for fysisk ubehag. De var i kuldebad i iskar. De lavede okklusionstræning, hvor man med en rem hæmmer blodtilførslen til nogle af de muskler, man arbejder med. De skulle holde vejret længst muligt uden at miste roen. De lavede en VO2max-test. Og til sidst prøvede de at integrere de erfaringer, de havde gjort undervejs, i et konkurrencesimulerende performanceprogram.
”Når trusselssystemet aktiveres, er hjernen indstillet til at lukke lidt ned for de højere kognitive funktioner og fokusere på det, der er farligt. Min tese er, at roerne kan øge deres psykologiske fleksibilitet i fysisk pressede situationer ved at træne mentalt, når trusselssystemet er aktiveret. Dermed kan de forhåbentlig blive bedre til at være i ubehaget og holde fokus på det, der får båden til at bevæge sig hurtigere gennem vandet,” siger Jonas Staun Pallesen.
Det er første gang, at Team Danmark og landsholdet i roning arbejder med håndtering af ubehag i et struktureret eksponeringsforløb. Projektet bliver evalueret både individuelt og på gruppeniveau blandt andet igennem spørgeskemaer og kvalitative interviews. Det er forventningen, at programmet herefter vil blive justeret og gentaget.
Fakta
De Team Danmark-støttede landsholdsroere indgår i projektet, der ledes af Jonas Staun Pallesen, der er sportspsykologisk konsulent i Team Danmark. Projektet er udformet som et ekponeringsprogram på seks uger med en ugentlig session:
- Uge 1: Kuldebad
- Uge 2: Okklusionstræning
- Uge 3: Okklusionstræning
- Uge 4: Vejrhold
- Uge 5: VO2max test (overførsel af læring til fysisk test)
- Uge 6: Performanceprogram (konkurrencesimulation)
Målet er, at roerne ved at træne, hvordan de mentalt reagerer på og håndterer ubehag og smerte, skal blive bedre til at opretholde psykologisk fleksibilitet og fokus på præstationen under konkurrence.
Yderligere
oplysninger
Kontakt
-
Jonas Staun Pallesen
Sportspsykologisk konsulent
Telefon:5325-2003
E-mail:[email protected]
Links
-
Hvor længe kan du holde vejret?
Landsholdsroerne træner det at være i ubehaget - her ved at holde vejret som en del af eksponeringsprogrammet.