Den danske anfører for kvindelandsholdet i fodbold har haft et forrygende sportsår. Det honoreres nu med en nominering til Årets Sportsnavn 2020.

28. november 2020

2020 har været et udfordrende år – også i elitesportens verden. Men der har også været store lyspunkter. De tre sportsnavne, som har præsteret allerbedst, nomineres over de kommende uger til Danmarks fornemmeste sportspris, Årets Sportsnavn 2020, der uddeles i samarbejde mellem DIF og Team Danmark.
 
Den første nominerede til Årets Sportsnavn er fodboldspilleren Pernille Harder, som ikke nomineres for en enkelt præstation, men for et år hvor hun er gået fra sejr til sejr.
 
”Pernille Harder har haft et forrygende 2020. Ikke nok med, at hun har haft masser af succes med klubhold og landshold, hvor hun blandt andet vandt ’the double’ i Tyskland, spillede sig i finalen i Champions League og førte det danske landshold til lutter sejre i EM-kvalifikationen, så har hun også haft stor personlig succes. UEFA kårede Harder til Årets Spiller i Europa, og hun blev solgt som den dyreste kvindelige fodboldspiller i historien, hvilket understreger hendes kvaliteter og værdi. Summen af disse holdpræstationer og individuelle titler gør, at Harder er en indlysende nominering til Årets Sportsnavn 2020,” siger Niels Nygaard, der er formand i DIF og formand for dommerkomitéen bag Årets Sportsnavn 2020.
 
Også Team Danmarks direktør er begejstret for den danske landsholdsanførers meritter i 2020 og understreger desuden Pernille Harders kvaliteter som rollemodel:

”Pernille Harder er et stort forbillede for alle eliteatleter. Hendes præstationer på landsholdet har gennem mange år været ren verdensklasse, og det er fantastisk flot og velfortjent, at hun igen i 2020 er kåret som Europas bedste i en så udbredt sportsgren. Hun er den eneste dansker, der to gange er kåret som Europas bedste fodboldspillerspiller. Hun er samtidig et stærkt billede på en atlet, som tager ansvar både på og uden for banen. Fra hun blev student på Team Danmark-ordningen på Ikast Brande Gymnasium og hele vejen til i dag, har hun været en meget flot repræsentant for Danmark og dansk eliteidræt. Gennem hendes måde at arbejde med både det sportslige og det menneskelige, viser hun vejen for unge piger og drenge, og hun viser, at det med den rigtige indsats er muligt at gå efter de helt store drømme og ambitioner.”
Lone Hansen adm. direktør i Team Danmark

Pernille Harder modtog selv nyheden om sin nominering over mobiltelefonen i en bil mellem Manchester og London på vej til fodbold med det danske kvindelandshold:
 
”Det gør mig utrolig stolt at være nomineret til lige præcis den her pris som Årets Sportsnavn, fordi den går på tværs af alle sportsgrene. Da jeg var en lille pige, sad jeg og så de store sportsshows på tv og ville gerne selv være med. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor kvindefodbolden ikke var der, og nu er jeg så pludselig selv nomineret til en af de største priser. Det er ret vildt, og jeg er stolt over, at jeg har været med til at få kvindefodbolden ind i danskernes stuer,” siger en tydeligt stolt Pernille Harder.  

 
--
Foto: DBU Foto

Fakta

 Om Årets Sportsnavn
Det er 30. gang, at Årets Sportsnavn uddeles. Siden 2019 har DIF og Team Danmark stået bag prisen. De første mange år var det DIF og Jyllands-Posten, som var prisens afsendere. Udover æren følger der 75.000 kroner med prisen.
 
Udvælgelseskriterier
De nominerede til Årets Sportsnavn 2020 har DIF og Team Danmark udvalgt på baggrund af følgende kriterier:

  • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?
  • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
  • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?
  • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere.

 
Dommerkomitéen 2020
I dommerkomitéen, der skal finde den endelige vinder blandt DIF og Team Danmarks tre nominerede sportsnavne, sidder:
 
H.K.H. Kronprins Frederik
Michael Laudrup, Sportens Hall of Fame
Camilla Martin, Sportens Hall of Fame
Kulturminister Joy Mogensen
Adm. direktør i Team Danmark, Lone Hansen
Bestyrelsesformand i Team Danmark, Lars Krarup
Adm. direktør i DIF, Morten Mølholm Hansen
Bestyrelsesformand i DIF, Niels Nygaard (formand for komitéen)
 
Tidligere vindere af Årets Sportsnavn
1991: Mette Jacobsen, svømning
1992: Jesper Bank, sejlsport
1993: Damelandsholdet, håndbold
1994: Damelandsholdet, håndbold
1995: Mette Jacobsen, svømning
1996: Bjarne Riis, cykling
1997: Wilson Kipketer, atletik
1998: Letvægtsfireren, roning
1999: Camilla Martin, badminton
2000: Damelandsholdet, håndbold
2001: Thomas Bjørn, golf
2002: Tom Kristensen, motorsport
2003: Nicki Pedersen, speedway
2004: Letvægtsfireren, roning
2005: Tom Kristensen, motorsport
2006: Mikkel Kessler, boksning
2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
2008: Herrelandsholdet, håndbold
2009: Lotte Friis, svømning
2010: Caroline Wozniacki, tennis
2011: Jeanette Ottesen, svømning
2012: Lasse Norman Hansen, cykling
2013: Maja Jager, bueskydning
2014: Camilla Pedersen, triatlon
2015: René Holten Poulsen, kajak
2016: Pernille Blume, svømning
2017: Viktor Axelsen, badminton
2018: Caroline Wozniacki, tennis
2019: Mads Pedersen, cykling

Tilmeld dig vores nyhedsmail