Der findes meget lidt viden om, hvordan coronavirus påvirker atleter i hård træning. Men atleter og alle andre bør ikke udføre ekstremt udmattende træning i øjeblikket. Det kan muligvis medføre en øget risiko for infektioner.

18. marts 2020

Der er tidligere lavet få studier, som bygger på en teori om, at der kan være et såkaldt ‘open window’ efter meget hård træning (dvs. ekstremt udmattende træning), hvor immunforsvaret kan være svækket i timerne efter træning. Teorien er, at man ved meget hård træning er mere modtagelig overfor infektioner, og teorien understøttes af studier på maratonløbere, som viser øget forekomst af luftvejsinfektioner i dagene efter et løb.

Derfor anbefaler Team Danmark, at man ikke skal udføre ekstremt hård træning i disse uger, og man skal som altid være forsigtig i forhold til overtræning. Det råd er i øvrigt gældende uanset, om vi har coronavirus eller ej, forklarer Team Danmarks direktør, Lone Hansen.

- Langt de fleste atleter ved godt, at såkaldt overtræning aldrig har ført noget positivt med sig, og atleterne er ofte i god dialog med deres trænere og Team Danmark i forhold til at dosere træningen rigtigt. Det gælder også i disse coronatider. Det betyder, at man sagtens kan træne almindelig fysisk og aerob træning,  men man skal ikke i desperation begynde at gå i overtræning, fordi ens andre træningsmuligheder er stærkt begrænsede i øjeblikket, siger Lone Hansen.

De vigtigste forholdsregler lige nu er dog at følge Sundhedsstyrelsens klare anbefalinger for at undgå smittespredning.

- Hovedfokus for alle lige nu er at undgå at blive smittet. Det skal også være atleternes fokus, og som altid skal man undgå træning, hvis man ikke føler sig på toppen. Jeg er ikke bekymret for de atleter, vi samarbejder med, er vant til at træne klogt og målrettet. Det gør de året rundt, også når der er andre vira i omløb. Men vi skal alle tænke os om og være ekstra forsigtige. Det gælder også i forhold til træningen, siger Lone Hansen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail