Kampen mod coronavirus er den største og vigtigste landskamp, Danmark nogensinde har kæmpet. Al idræt i Danmark er sat på pause, og danske eliteatleter tager et stort ansvar i en hektisk tid.

17. March 2020

Hele Danmark står samlet om at passe på hinanden, og det gælder også dansk eliteidræt, der lige som mange andre grene af samfundet er svært presset af situationen. Team Danmarks direktør, Lone Hansen, svarer her på, hvordan coronavirussen påvirker atleterne, hvoraf mange lige nu står midt i deres målrettede forberedelser til OL og PL.

 

Hvad er Team Danmarks fokus lige nu?

Danmark står i en krisesituation, som ingen af os har prøvet før. Jeg taler med rigtig mange sportschefer og atleter fra de forbund, vi samarbejder med, og der er total opbakning til, at alle skal tage ansvar og hensyn til hinanden. Vi skal alle hjælpe med at komme så godt igennem den vanskelige tid som muligt. Vores hovedfokus er at undgå smitte og smittespredning, og vi følger myndighedernes retningslinjer.

 

Hvordan påvirker coronavirussen atleterne?

Al dansk idræt er lige nu sat på pause. Landshold kan ikke samles, faciliteter kan ikke benyttes og træningslejre og konkurrencer er aflyst verden over. Team Danmarks medarbejdere er meget tæt på både atleter og forbund og er sammen med trænere og sportschefer centrale aktører i de forskellige landshold. Det er de naturligvis ikke i de her uger. Så alt i alt har coronavirus massiv indflydelse på atleternes hverdag og muligheder for at træne normalt. Derfor er der stor usikkerhed om, hvordan man som forund kan hjælpe atleterne bedst muligt uden at gå på kompromis med myndighedernes anbefalinger.

 

Hvordan tackler atleterne coronavirus og dens konsekvenser?

Eliteatleterne er naturligvis bekymrede som alle andre. Men jeg må bare sige, at de atleter og sportschefer, jeg har talt med, alle udviser det samfundsansvar, der skal til. Både over for deres egne familier og alle andre, der har brug for beskyttelse i øjeblikket. Samtidig er træning og forberedelse til mesterskaber helt centralt i deres hverdag. Specielt for dem, der lige nu kæmper for at præstere deres bedste til OL og PL i Tokyo. Mange atleter har i årevis – måske det meste af deres liv – kæmpet for at komme med til Tokyo og forløse deres største drøm. Heldigvis kan mange finde løsninger på at træne på en eller anden måde. Det kan være konditionstræning udenfor, og en del har også træningsredskaber derhjemme, de kan bruge. Det kan være en romaskine, vægte, træningscykel og så videre. Det dækker ikke alle deres træningsbehov, men det kan udgøre en fin basistræning indtil videre.

 

Hvordan forholder Team Danmark sammen med forbundene og Danmarks Idrætsforbund sig til usikkerheden om, hvorvidt OL og PL afholdes?

Vi kan ikke gøre andet end forberede os bedst muligt til, at OL og Pl afholdes som planlagt. Vi ved ikke mere end alle andre. Det, vi ved, er, at arrangørerne i Japan og IOC fastholder, at legene gennemføres som planlagt, og derfor forsøger vi også at hjælpe atleter og forbund bedst muligt. Det kræver, at vi hjælper atleter og forbund med at skabe individuelle løsninger uden at gå på kompromis med myndighedernes anbefalinger. Det er Team Danmarks opgave sammen med forbundene at hjælpe atleterne, så de kan jage deres drøm om at repræsentere Danmark i Tokyo, så længe vi kan gøre det inden for rammerne af myndighedernes anbefalinger. Jeg vil gerne slå helt fast, at vores hovedfokus er at bekæmpe smittespredningen af coronavirus – dernæst kan vi hjælpe med relevant træning med alle de forbehold, som vi alle skal tage omkring hygiejne, social afstand og så videre.

 

Men er det ikke forkert at have fokus på OL og PL i denne tid?

Lige nu arbejder vi både med at tage ansvar for at begrænse smittespredning og samtidig prøve at hjælpe atleter med at lave de forberedelser, som er mulige lige nu. Jeg kan godt forstå spørgsmålet stilles, for det er et dilemma, vi skal håndtere. Lige nu siger organisationer og myndigheder, at OL og PL gennemføres, så vi har et ansvar for at hjælpe udøverne. At overlade dem til sig selv, ville i min optik være uansvarligt. Vi skal finde individuelle løsninger, som både tager hensyn til atleterne og risikoen for smittespredning, som vi alle har et samfundsansvar for.

 

En del atleter har været ude at rejse. Hvordan håndterer I det?

Vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer 100 pct. Har de været i lande, som er kategoriseret som særlige risikoområder, skal atleter, trænere og stab i karantæne. Det er vores entydige råd, når vi bliver spurgt. Der er også en del atleter, som bor i udlandet, og som ikke bare kan tage hjem lige nu. De er selvfølgelig også velkomne til at tage kontakt til os eller deres forbund, hvis de har behov for vejledning.

 

Hvordan arbejder Team Danmark i disse uger?

Team Danmarks medarbejdere arbejder hjemmefra. Vores eksperter mødes ikke fysisk med atleter og trænere og deltager ikke i træningsaktiviteter som normalt. Atleter kan derfor heller ikke booke tider til behandling hos læger og fysioterapeuter. Derfor foregår konsultationer med vores læger over telefon og skype, hvis der er behov for det.

 

Har du en opfordring til atleterne i denne periode?

Jeg oplever udelukkende, at dansk eliteidræt tager det samfundsansvar, der skal til. Det vil jeg gerne rose atleter og forbund for. Så jeg har ikke et behov for at skulle komme med formaninger eller løftede pegefingre. Er der atleter, der har brug for råd omkring alternativ træning derhjemme, så er de velkomne til at kontakte os.

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail