Mens eliteidrætten er hårdt ramt af corona-situationen, benytter flere atleter den ufrivillige pause til at fokusere på deres studier.

05. May 2020

Hverdagen ser noget anderledes ud for de danske atleter i disse tider, hvor mesterskaber og træningslejre er aflyst, og de olympiske og paralympiske lege er udsat til 2021.

Hos Team Danmarks uddannelses- og samarbejdspartnere oplever de, at flere atleter benytter den ekstra tid i deres hverdag til at ændre deres studieplaner og tage ekstra fag nu, så de omvendt kan skrue ned for studierne, når eliteidrætten igen kommer op at køre.

”Vi har været i dialog med de atleter, der studerer hos os, for at tilbyde tilpasning af deres studieplaner. Lige nu har nogle atleter ekstra tid, og derfor tager de ekstra fag, hvor det er muligt,” fortæller SDU’s eliterådgiver, Line Maj Nielsen.

Hun oplever, at atleterne har været meget omstillingsparate.

"Mange atleter er i forvejen vant til, at meget af deres undervisning foregår online eller via vores buddyordning, fordi de har mange rejseaktiviteter. Så de kæmper ikke med at skulle omstille sig fra fysisk fremmøde til fjernundervisning. De er vant til at finde alternative løsninger og er gode til at omstille sig."
Line Maj Nielsen Eliterådgiver på SDU

Samme oplevelse har Jens Bundgaard fra Aarhus Universitet.

”Det er naturligvis på en trist baggrund, at de studerende skal undervises online, men for atleterne har det ikke været et problem, fordi de er vant til det. De har næsten dårlig samvittighed over for deres medstuderende, fordi de føler, at de er bedre stillet i øjeblikket,” siger Jens Bundgaard, daglig leder for AU Dual Career.  

Hos Aalborg Universitet og UCN har flere atleter også fået tilpasset deres studieplaner. Det oplyser Jesper Thorup, som er elitesportskoordinator hos Nordjysk Elitesport.

”Udsættelsen af OL og andre mesterskaber betyder, at der aktuelt ikke er samme grad af overlap mellem uddannelse og sport, som normalt giver atleterne behov for eksempelvis at søge udsættelse af eksamen, tilpasset studieplan eller orlov fra deres studier. Flere atleter har tværtimod ønsket at få annulleret deres oprindelige dispensationer, hvor de ikke længere er nødvendige,” siger Jesper Thorup.

 

Fik ændret studieplan i sidste øjeblik

En af de atleter, der studerer ved siden af elitesportskarrieren, er håndboldspiller Steven Plucnar Jacobsen, der til daglig spiller for den fynske klub GOG. Han startede på medicinstudiet på SDU i februar og skulle efter planen have læst på halvtid i andet kvartal på 1. semester for at fokusere på træningslejre med U20-landsholdet forud for EM, der skulle have fundet sted til juli, men som er udsat på grund af corona-situationen.

”Det passede med, at samfundet lukkede, umiddelbart inden undervisningen på andet kvartal skulle starte, så jeg kunne nå at ændre min studieplan og være med på fuldtid. I øjeblikket har jeg en form for forlænget sommerferie, og der er ingen træning sammen. Derfor er jeg rigtig glad for, at jeg har mine studier at fokusere på. Det giver min hverdag mening og betyder, at jeg har noget at stå op til om morgenen,” lyder det fra Steven Plucnar Jacobsen.

 

Udsat PL giver tid til praktik

På VIA University College læser paraatlet Amalie Vinther til pædagog. Også hun fik ændret sin studieplan, efter PL blev udsat. Parasvømmeren havde oprindelig taget orlov fra den 1. juni for at fokusere på PL, men grundet udsættelsen starter hun nu i praktik.

”Det betyder meget for mig, at jeg med så kort varsel har kunnet få en praktikplads. Det passer rigtig godt for mig at være i praktik det kommende halve år, hvor der er knap så meget run på i sporten, for det er noget sværere at jonglere med sport og uddannelse, når jeg er i praktik frem for på skoleforløbene,” fortæller Amalie Vinther.

Hos Team Danmark er direktør Lone Hansen glad for den store fleksibilitet, hun oplever hos uddannelsesinstitutionerne og atleterne.

”Jeg vil gerne rose vores uddannelses- og samarbejdspartnere for den fleksibilitet, de udviser over for atleterne. Samtlige partnere har handlet hurtigt og ageret ud fra den ekstraordinære situation, vi står i. Det er rigtig godt gået. For atleterne betyder det meget, at de kan udnytte den ekstra tid, de har nu, til at dykke ned i deres studier. Også de fortjener et skulderklap for at være så omstillingsparate, når hverdagen pludselig ændrer sig,” siger Lone Hansen.

Fakta

Sammen med en række uddannelses- og samarbejdspartnere er Team Danmark med til at sikre gode og fleksible vilkår for talenter og eliteatleter under uddannelse. Med den danske model har vi knækket koden til, hvordan vi udvikler atleter i verdensklasse, der også fungerer uden for sportens verden. SDU, Aarhus Universitet, VIA University College, Aalborg Universitet, Professionshøjskolen UCN samt UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole er Team Danmark Uddannelsespartnere, mens Københavns Universitet og DTU er samarbejdspartnere. I alt har cirka 30 atleter fået tilpasset deres studieplaner hos Team Danmarks uddannelses- og samarbejdspartnere grundet corona-situationen.

Yderligere 

oplysninger

Kontakt

Links

  • Uddannelse og eliteidræt

    Sammen med en række uddannelses- og samarbejdspartnere er Team Danmark med til at sikre gode og fleksible vilkår for talenter og eliteatleter under uddannelse. Med den danske model har vi knækket koden til, hvordan vi udvikler atleter i verdensklasse, der også fungerer uden for sportens verden.

Tilmeld dig vores nyhedsmail