Verdensmestre kastede guldstøv over 2019
2019 har været et stærkt dansk sportsår med flere store præstationer. 49 EM- og VM-medaljer står der på bundlinjen i et år med markante højdepunkter. Et år, som også var et turbulent sportsår med fokus på trivsel blandt eliteatleter.
2019 blev skudt i gang med et brag, da håndboldherrerne inviterede hele Danmark til VM-fest og vandt en suveræn sejr på hjemmebanen i Boxen i Herning. VM-guldet er det første til dansk herrehåndbold, der nu indtager tronen som olympiske mestre og verdensmestre.
Siden fulgte en lang række andre imponerende resultater, som gav genlyd ikke bare i Danmark men også på den store internationale scene. Mads Pedersens verdensmesterskab i landevejscykling og Anne-Marie Rindoms VM-guld i Laser Radial for bare at nævne et par eksempler.
Fald i top 8-placeringer
De 12 medaljer i 2019 er taget i 6 sportsgrene, mens der blev taget 12 medaljer i 7 sportsgrene i 2015. Antallet af top8-placeringer er dog faldet fra 27 i 2015 til 21 i 2019.
”Det er bekymrende, for det kan være et tegn på, at det generelle niveau er faldende. Omvendt var der i 2018 flere top 8-placeringer end i 2014, så det vil være forkert at male et meget dystert billede for dansk eliteidræt,” siger Lone Hansen.
”Men vi er meget opmærksomme på top 8-placeringerne. Der er ingen tvivl om, at der konstant skal arbejdes stenhårdt, udvikles og investeres målrettet og intelligent. Det er den eneste vej, hvis vi også i fremover skal give fremtidens atleter muligheder for at blive blandt de bedste i verden og fastholde Danmarks flotte placering på nationsranglisten” siger hun.
Viden vinder marginaler
I takt med at flere lande lykkes med at udvikle atleter, der kan kæmpe med om medaljerne, bliver placeringerne ofte afgjort med små marginaler. Dansk eliteidræt har ikke økonomiske muskler, der kan matche langt de fleste af de lande, vi konkurrerer i mod. Og derfor skal Danmark vinde medaljer ved at arbejde klogere og give atleterne adgang til den bedste viden, der findes. Det er et vigtigt fokus i Team Danmark:
”Jeg synes dansk eliteidræt har taget flere skridt i den rigtige retning i 2019. Vi har med uvurderlig støtte fra Salling Fondene haft godt muligheder for at hjælpe atleter, trænere og forbund til at skabe rigtig gode vilkår. Det handler for eksempel om at finansiere træneransættelser, indkøbe nyt udstyr og optimere atleternes økonomi og forberedelser til mesterskaber med OL i 2020, som er det helt store mål for mange,” siger Lone Hansen
Team Danmark har samtidig både internt og i samspil arbejdet på at skabe et helt nyt set up i forhold til at udvikle ny viden til eliteidrætten. Det er sket med stor opbakning fra alle universiteterne i Danmark.
”Vi er lykkedes med at skabe nogle helt nye og tværgående netværk, som kan udvikle viden, der kan give danske atleter konkurrencefordele. De forskellige netværk kommer til at fokusere på emnefelter, hvor forskellige fagligheder får mulighed for at belyse og udforske emnerne fra flere vinkler. Vi mærker stor opbakning fra forskningsmiljøerne til arbejdet, og vi glæder vi os til at investere i arbejdet med midler fra Novo Nordisk Fonden,” siger Lone Hansen.
Turbulent år
Året har dog også båret præg af historier om eliteatleter, der fortalte om forfærdelige oplevelser og rystende adfærd fra tidligere trænere. Det er historier, som skal tages meget alvorligt, og som alle i dansk eliteidræt skal lytte til og lære af.
”Det er vigtigt for dansk eliteidræt, at historierne kommer frem i lyset, og jeg vil gerne rose de atleter, der har delt deres historier. Det har krævet mod. Historierne viser, hvor vigtigt det er, at vi insisterer på en ansvarlig model, hvor medaljer ikke skal jagtes for enhver pris,” siger hun.
Sammen med Danmarks Idrætsforbund iværksatte Team Danmark i efteråret en uvildig undersøgelse af forholdene i dansk svømning fra 2002 og frem. Undersøgelsen foretages af Kammeradvokaten, og den vil blive fremlagt i starten af det nye år.
”Vi ser frem til, at Kammeradvokaten fremlægger rapportens konklusioner. Men historierne, der er kommet frem, har allerede haft den konsekvens, at vi er blevet skærpet på at få atleternes stemme frem. Vi anerkender en individualiseret tilgang samtidig med, at vi værner om det fællesskab, der er i en landsholdsstruktur. Vi har nogle stærke elitemiljøer, hvor vi hele tiden skal arbejde på at gøre værdierne moderne, så de følger med det omgivende samfund,” siger Lone Hansen.
Fakta
|