2019 har været et stærkt dansk sportsår med flere store præstationer. 49 EM- og VM-medaljer står der på bundlinjen i et år med markante højdepunkter. Et år, som også var et turbulent sportsår med fokus på trivsel blandt eliteatleter.

29. december 2019

2019 blev skudt i gang med et brag, da håndboldherrerne inviterede hele Danmark til VM-fest og vandt en suveræn sejr på hjemmebanen i Boxen i Herning. VM-guldet er det første til dansk herrehåndbold, der nu indtager tronen som olympiske mestre og verdensmestre.

Siden fulgte en lang række andre imponerende resultater, som gav genlyd ikke bare i Danmark men også på den store internationale scene. Mads Pedersens verdensmesterskab i landevejscykling og Anne-Marie Rindoms VM-guld i Laser Radial for bare at nævne et par eksempler.

”Der har været et stærkt dansk sportsår, når vi kigger på medaljer. Vi er på linje med 2015 (året før OL) med 12 VM-medaljer i de sommerolympiske discipliner, og det er imponerede godt gået af atleter, trænere og sportschefer. Dansk eliteidræt fastholder et meget højt internationalt niveau. Vi ligger nr. 21 på nationsranglisten over alle nationer, når vi måler på medaljer i sommerolympiske discipliner. Det kan Danmark godt tillade sig at være stolt over."
Lone Hansen administrerende direktør i Team Danmark

Fald i top 8-placeringer
De 12 medaljer i 2019 er taget i 6 sportsgrene, mens der blev taget 12 medaljer i 7 sportsgrene i 2015. Antallet af top8-placeringer er dog faldet fra 27 i 2015 til 21 i 2019.

”Det er bekymrende, for det kan være et tegn på, at det generelle niveau er faldende. Omvendt var der i 2018 flere top 8-placeringer end i 2014, så det vil være forkert at male et meget dystert billede for dansk eliteidræt,” siger Lone Hansen.

”Men vi er meget opmærksomme på top 8-placeringerne. Der er ingen tvivl om, at der konstant skal arbejdes stenhårdt, udvikles og investeres målrettet og intelligent. Det er den eneste vej, hvis vi også i fremover skal give fremtidens atleter muligheder for at blive blandt de bedste i verden og fastholde Danmarks flotte placering på nationsranglisten” siger hun.

Viden vinder marginaler
I takt med at flere lande lykkes med at udvikle atleter, der kan kæmpe med om medaljerne, bliver placeringerne ofte afgjort med små marginaler. Dansk eliteidræt har ikke økonomiske muskler, der kan matche langt de fleste af de lande, vi konkurrerer i mod. Og derfor skal Danmark vinde medaljer ved at arbejde klogere og give atleterne adgang til den bedste viden, der findes. Det er et vigtigt fokus i Team Danmark:

”Jeg synes dansk eliteidræt har taget flere skridt i den rigtige retning i 2019. Vi har med uvurderlig støtte fra Salling Fondene haft godt muligheder for at hjælpe atleter, trænere og forbund til at skabe rigtig gode vilkår. Det handler for eksempel om at finansiere træneransættelser, indkøbe nyt udstyr og optimere atleternes økonomi og forberedelser til mesterskaber med OL i 2020, som er det helt store mål for mange,” siger Lone Hansen

Team Danmark har samtidig både internt og i samspil arbejdet på at skabe et helt nyt set up i forhold til at udvikle ny viden til eliteidrætten. Det er sket med stor opbakning fra alle universiteterne i Danmark.

”Vi er lykkedes med at skabe nogle helt nye og tværgående netværk, som kan udvikle viden, der kan give danske atleter konkurrencefordele. De forskellige netværk kommer til at fokusere på emnefelter, hvor forskellige fagligheder får mulighed for at belyse og udforske emnerne fra flere vinkler. Vi mærker stor opbakning fra forskningsmiljøerne til arbejdet, og vi glæder vi os til at investere i arbejdet med midler fra Novo Nordisk Fonden,” siger Lone Hansen.

Turbulent år
Året har dog også båret præg af historier om eliteatleter, der fortalte om forfærdelige oplevelser og rystende adfærd fra tidligere trænere. Det er historier, som skal tages meget alvorligt, og som alle i dansk eliteidræt skal lytte til og lære af.

”Det er vigtigt for dansk eliteidræt, at historierne kommer frem i lyset, og jeg vil gerne rose de atleter, der har delt deres historier. Det har krævet mod. Historierne viser, hvor vigtigt det er, at vi insisterer på en ansvarlig model, hvor medaljer ikke skal jagtes for enhver pris,” siger hun.

Sammen med Danmarks Idrætsforbund iværksatte Team Danmark i efteråret en uvildig undersøgelse af forholdene i dansk svømning fra 2002 og frem. Undersøgelsen foretages af Kammeradvokaten, og den vil blive fremlagt i starten af det nye år.

”Vi ser frem til, at Kammeradvokaten fremlægger rapportens konklusioner. Men historierne, der er kommet frem, har allerede haft den konsekvens, at vi er blevet skærpet på at få atleternes stemme frem. Vi anerkender en individualiseret tilgang samtidig med, at vi værner om det fællesskab, der er i en landsholdsstruktur. Vi har nogle stærke elitemiljøer, hvor vi hele tiden skal arbejde på at gøre værdierne moderne, så de følger med det omgivende samfund,” siger Lone Hansen.

Fakta

 

Fakta (Kilde: Gracenote)

  • I 2019 har de forbund Team Danmark samarbejder med vundet 49 medaljer i alt fordelt på 30 medaljer til EM og 19 medaljer til VM.
  • Der er vundet 12 VM-medaljer i OL-discipliner, fire VM-medaljer i parasport og tre VM-medaljer i ikke-olympiske discipliner (motorsport og automobil).
  • Danmark ligger nr. 5 blandt mindre nationer under 10 mio. indbyggere og nr. 21 blandt alle nationer målt på medaljer
  • Danmark ligger nr. 6 blandt mindre nationer og nr. 24 blandt alle nationer målt på antal top 8-placeringer.

 
Antal medaljer og top 8-placeringer ved VM i præolympiske år

År

Medaljer

Top 8-placeringer

Top 8-point

2003

6

22

87

2007

6

15

64

2011

4

23

87

2015

12

27

137

2019

12

21

109

 
 
Summen af medaljer, top 8-placeringer og top 8-point ved VM i de tre år op til OL.

Olympiade

Medaljer

Top 8-placeringer

Top 8-point

Athen

13

51

204

Beijing

18

51

229

London

17

64

262

Rio

32

68

340

Tokyo

25

67

297

 
OBS: Vær opmærksom på, at olympiaden frem mod Tokyo ikke er afsluttet.

Note: I Gracenotes opgørelse var enkelte sejlsportsresultater udeladt. Opgørelsen er justeret  per 6. januar 2020.

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail