Danmark går ind til VM i Linz i Østrig med en række talentfulde roere, der har potentiale til at blande sig helt i toppen og kæmpe med om OL-pladser. Vi har kigget på statistikkerne og taget en temperaturmåling på dansk roning.

26. august 2019

Der er god grund til at tune ind på VM i roning, som afholdes i Østrig denne uge. Dansk roning har gennem årtier været garant for mange topresultater, og med flere nye roere og nye bådklasser bliver der arbejdet hårdt for at udvikle nye medaljehåb i dansk roning.

”Dansk roning har siden OL i 2016 været udfordret af generationsskifte og det faktum, at letvægtsfireren (Guldfireren, red.) ikke længere er på det olympiske program. Derfor er der lagt mange kræfter i at opbygge nye konstellationer, der kan levere samme flotte resultater som dansk roning har en imponerende tradition for. Men der er god grund til at være fortrøstningsfuld på dansk ronings vegne. Der er gennem mange år udviklet et verdensklassemiljø på Bagsværd Rostadion, som er i stand til at udvikle roere på højeste niveau," siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen.

Ud over medaljer ved VM bliver der også kæmpet om kvalifikation til OL i Tokyo til næste sommer.
Der er tegn på, at dansk roning er ved at etablere sig i den åbne klasse (tung roning) efter det tidligere fokus på letvægtsroning, lyder det fra sportschef i Dansk Forening for Rosport, Finn Trærup-Hansen.

”Sverri Nielsen har i 2019 fået omsat sin store fysik til endnu mere fart på vandet, og han befinder sig i den internationale top. Den danske herrefirer har ved enkelte lejligheder vist et niveau, der peger i retningen af internationale A-finaler. Samtidig er en gruppe U23 herrer i god udvikling i den åbne klasse,” forklarer han. 

Målsætninger ved VM
Dansk Forening for Rosport er er klassificeret som Verdensklasseforbund hos Team Danmark, og der er et tæt samarbejde inden for en lang række ekspertområder. Team Danmark og forbundet har i fællesskab formuleret følgende forventninger til VM:

  • LM2x, Emil Espensen (DSR) og Alexander Modest (Lyngby):  Målsætning Top 7 (OL kval = top 7), Acceptabel Top 9.
  • W1x, Fie Udby Erichsen (KVIK): Målsætning Medalje, Acceptabel Top 8 (OL kval = Top 9)
  • M1x, Sverri Nielsen (DSR): Målsætning A-finale, Acceptabel Top 9 (OL kval = Top 9).
  • W4-, Christina Juhl Johansen, (DSR), Lærke Berg Rasmussen (DSR), Frida Sanggaard Nielsen (Bagsværd) og Ida Gørtz Jacobsen (Bagsværd): Målsætning Top 8 (OL kval = top 8), Acceptabel Top 12.  

Stolte traditioner
Danmark har i alt taget 23 medaljer ved OL i roning. Der er kontinuerligt vundet medaljer ved OL siden 1996 (i alt 11 medaljer). Heraf er 9 af OL-medaljerne vundet i letvægtsklasserne (6 af guldfireren), hvor Danmark 1996 – 2016 havde en stærk kultur med afsæt i herrernes letvægtsfirer, som er fjernet fra OL-programmet i 2020.

Dansk roning er imidlertid udfordret af letvægtsroningen generelt er på vej ud af OL-programmet, og at den stærke tradition i letvægtsroning derfor skal transformeres til de åbne klasser, hvis Danmark kontinuerligt skal kunne tage medaljer ved OL i roning.

Markedsandele* (ved OL, VM, EM og World Cup)
Danmark er placeret som nr. 14 blandt alle nationer i verden med en samlet markedsandel på 2,07 pct., dermed ligger roning langt over Danmarks samlede markedsandel, som er 0,76 pct.

Blandt mændene er Danmark placeret som nr. 13 med en markedsandel på 1,81 pct., mens Danmark blandt kvinderne er nr. 12 med en markedsandel på 2,36 pct.
Top 5-nationerne (UK, Tyskland, Australien, USA og Holland) har en samlet markedsandel på 49 pct., Top 10-nationerne tegner sig samlet for en markedsandel på 71 pct. Bedste mindre nation er New Zealand på 6. pladsen med en markedsandel på 6,45 pct.

Danmarks markedsandel faldt i perioden fra OL i Rio frem til august 2018 fra 2,7 pct. til 1,7 pct., medens den i august 2019 er steget til 2,07 pct.

*Note: Markedsandele baseres på Gracenotes Olympic Index, som er sammenvægtede resultater fra alle betydende turneringer (OL, VM, World Cups og kontinentale mesterskaber). 

Top 8-placeringer og medaljer

Olympiader: Antal top 8 Antal VM-medaljer Antal OL-medaljer
2005 – 2008 Beijing 9 6 2
2009 – 2012 London 9 4 3
2013 – 2016 Rio 8 5 2
2017 – 2018 Tokyo* 7 2 ?
 *Kun 2017 og 2018
**I alt 5 OL-medaljer i letvægtsklasserne
     
           

Der er kontinuerligt top 8-resultater og medaljer ved VM og OL i alle år igennem de seneste tre olympiader, med undtagelse af 2010, hvor der hverken placeringer i top8 eller medaljer (alligevel blev det til 3 medaljer ved OL i London).

Der er således en stærk tradition og elitekultur forankret på Danmarks Rocenter på Bagsværd Rostadion, som har demonstreret evne til løbende at udvikle konstellationer, som kan tage medaljer ved de olympiske lege.   

I Tokyo-olympiaden (2017-2020) er der indtil videre opnået 7 topplaceringer ved i 2018, hvilket er det højeste antal nogensinde i de to første år af en olympiade.

Tilmeld dig vores nyhedsmail