Sportssommeren 2018 har vist, at kampen om medaljerne spidser til i international eliteidræt. Der har både været danske skuffelser og begejstring i posen, og det bekræfter tendensen om, at flere lande blander sig i toppen af international eliteidræt.

03. September 2018

Af Lone Hansen

Mens mange har nydt det flotte sommervejr, har danske eliteatleter knoklet stenhårdt for de rød-hvide farver rundt omkring i verden. Med VM i kajak og EM i para-atletik netop overstået er det muligt at gøre status over en travl og begivenhedsrig dansk sportssommer.
 
Orienteringsløbere, cykelryttere, paraatleter, sejlere, skytter, svømmere og mange, mange andre har været i ilden og leveret flotte præstationer og medaljer til Danmark. Det er eksempelvis intet mindre end imponerende, hvordan orienteringsløber Maja Alm for fjerde år i træk har vundet verdensmesterskabet i sprint.

Resultaterne i 2018 har overordnet set været en blandet omgang bolsjer. De tørre tal fortæller, at Danmark er tre VM-medaljer i sommerolympiske discipliner bagud i forhold til 2014, som er det sammenlignelige år med 2018. Det skyldes blandt andet, at Danmark ikke vandt medaljer i VM i badminton, hvorimod vi vandt tre medaljer i 2014.
 
Flere lande tager medaljer
Samlet kan vi konstatere, at vi medaljemæssigt ligger under 2014-niveau. Intet er dog sort eller hvidt – heller ikke i eliteidrættens verden. Kigger man på top 8-placeringer, som giver et mere nuanceret billede af temperaturen på dansk eliteidræts internationale konkurrenceevne, er Danmark fuldt på højde med 2014 i de sommerolympiske discipliner.
 
Den samlede VM-medaljehøst i 2018 bekræfter billedet af, at konkurrenceniveauet bliver stadigt skarpere. Flere lande rykker sig markant i disse år, og det betyder, at jævnbyrdigheden i verdenstoppen stiger, og medaljerne spredes over flere nationer. Et land som Sverige nærmer sig eksempelvis Danmarks niveau, når vi kigger på top 8-placeringer i de sommerolympiske discipliner, og vi er nødt til at forholde os realistisk til, at konkurrenceniveauet stiger i international eliteidræt.
 
Det er blot er to år siden, at Danmark leverede det bedste OL nogensinde, men vi kan ikke forvente, at de samme præstationer vil kaste medaljer af sig i Tokyo om to år. Derfor er der grund til at fastholde et skarpt fokus på at udvikle potentialerne i dansk eliteidræt.

Kort- og langsigtet fokus
Vi ved, hvor udviklingspotentialerne ligger. Sport One Danmark (Team Danmark og Danmarks Idrætsforbunds fælles marketingsselskab) har knoklet for at øge ressourcerne til eliteidrætten. Med midler fra Salling Fondene og vores kommercielle partnere er der skabt muligheder for at fastholde investeringsniveauet i dansk eliteidræt. Det gælder både i konkrete udviklingsprojekter og i forhold til at sikre bedre økonomiske vilkår for de dygtigste danske atleter frem mod OL i 2020.
 
Et eksempel på, hvor midlerne gør en forskel, er et nyt projekt i samarbejde med Danmarks Cykle Union, hvor vi har mulighed for at investere i udviklingen af et banelandshold for kvinder. Det er et lovende projekt, som allerede viser stort potentiale. Et potentiale, vi fik lov at opleve ved EM i Glasgow, hvor Amalie Dideriksen og Julie Leth vandt EM-guld i parløb. Oven i købet i det første løb, de kørte sammen.
 
Samtidig arbejder vi med initiativer, der har et mere langsigtet fokus. I Team Danmark har vi blandt andet stort fokus på at udvikle trænere og lederes kompetencer, så vi sikrer, at den nyeste og bedste viden integreres i den daglige træning og ledelse af dansk eliteidræt. I foråret afsluttede eksempelvis sportscheferne i de specialforbund, som vi samarbejder med, en lederuddannelse udbudt af Team Danmark, og den slags initiativer vil vi se mere af de kommende år. Mange trænere oplever, at de har svært ved at se en varig karrierevej som træner på eliteniveau. Vi skal udvikle en kultur, hvor trænerfaget er bredt anerkendt, således at dansk eliteidræt kan tiltrække og fastholde de dygtigste trænere til de dygtigste atleter.

Viden flytter grænser
Udvikling og implementering af ny viden er centralt for udviklingen af dansk eliteidræt. I 2018 har vi implementeret Team Danmarks nye forsknings-, innovations- og udviklingsstrategi, som understøtter Team Danmarks høje ambitioner for dansk eliteidræt. Det kræver bl.a. udvikling af den nyeste viden, der kan sikre danske trænere og atleter de afgørende konkurrencefordele. Der er et potentiale for at udvikle unikke forsknings-, innovations- og udviklingsmiljøer med fokus på eliteidræt i Danmark, for vi har internationalt førende videns- og forskningsmiljøer inden for idræt, sundhed og teknologi.
 
Den nyeste viden kan være svær at oversætte til praksis i den daglige træning, og her er Team Danmarks rolle at være bindeled mellem to forskellige verdener. Vi har i 2018 udviklet en strategi, som styrke vidensdeling og synergi mellem landstrænere, atleter, forskere, innovatører og øvrige sportslige eksperter. Det skal løfte vidensniveauet i dansk eliteidræt og skabe forbedret konkurrenceevne hos danske atleter og trænere.
 
Spændende mesterskaber venter
Mange kampe er blevet kæmpet på banen, men også uden for kridtstregerne har engagementet og fagligheden været i topklasse. 

VM i sejlsport og VM i ishockey er to af de største og flotteste internationale mesterskaber, der har været afholdt i Danmark. Jeg havde selv fornøjelsen af at opleve begge mesterskaber på nærmeste hold, og det er ganske enkelt imponerende at være vidne til, hvordan Danmark kan afholde så store internationale sportsbegivenheder på fornemmeste måde. 
 
Der er i de kommende måneder muligheder for at hente flere VM-medaljer, når der bl.a. afholdes VM i en lang række idrætsgrene med stolte danske medaljetraditioner. Eksempelvis i roning, hvor roforbundet er i fuld gang med at sammensætte nye besætninger i flere bådklasser, som skal stå helt skarpt til OL om to år.
 
Dansk roning har gennem årtier udviklet et elitemiljø i verdensklasse, og det bliver spændende at se, hvor langt de er nået til VM i september. Der er også fremgang at spore i dansk ridning, hvor det dog er ærgerligt for de danske medaljechancer til VM, at både Cathrine Dufour og Anna Zibrandtsen har måtte melde afbud til VM i dressur, fordi deres heste er blevet skadet.
 
Sommeren 2018 er ved at være forbi. Det er sportsåret 2018 dog langt fra, og vi glæder os til de kommende måneder, hvor vi skal følge danske atleter i en lang række discipliner kæmpe om EM- og VM-medaljer til Danmark. Jeg håber, I vil følge med.

Fakta: 2014 vs. 2018 (per 3/9)

OBS: Enkelte mesterskaber afholdes ikke på samme tidspunkt på året. Eksempelvis blev VM i nogle parasportdiscipliner afholdt i august i 2014, hvor de afholdes i september i 2018. Derfor skal medaljeoversigten tages med visse forbehold. 

 

2014

2018

I alt VM-medaljer

17

10

I alt EM-medaljer

31

21

VM-medaljer i sommerolympiske discipliner

7

4

Top 8-placeringer ved VM i sommerolympiske discipliner

11

17

EM- og VM-medaljer i parasport

13

7

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail