Forsøg på Bispebjerg Hospital og et aktuelt eksempel hos en atlet viser en potentiel risiko ved strømterapi, som er en udbredt metode ved f.eks. skadesbehandling. Team Danmark sætter derfor for en sikkerheds skyld metoden på pause indtil ny protokol er udarbejdet.

28. januar 2018

Strømterapi er en udbredt metode til at træne muskler, som man ellers ikke har mulighed for i en skadesperiode. Det er en metode, som stadig flere benytter sig af i og uden for eliteidrættens verden, f.eks. i hospitalsregi. Samtidig har udstyret undergået en udvikling, så det nu benyttes i simpel træning, fordi det ikke kræver meget oplæring eller viden at benytte de nyeste typer af udstyr.

Strømterapi er dog en metode, som man skal bruge med forsigtighed, da nogle reagerer negativt på den. Det viser forsøg på Bispebjerg Hospital og et aktuelt eksempel, hvor en atlet har modtaget strømterapi i forbindelse med skadesbehandling.

Ifølge Team Danmarks læge, Thøger Persson Krogh, kan strømterapi være en rigtig god måde at bevare muskelmasse og –styrke, når du ikke har mulighed for at træne med belastning. Men det er samtidig en potent træningsform, og man skal være opmærksom på, at der nogle risici for f.eks. at overbelaste muskulaturen, forklarer han.

”Muskulaturen kan belastes så hårdt, at der er risiko for, at den bliver beskadiget. Det har vi netop set hos en atlet, der reagerede meget kraftigt på behandlingen. Det er helt afgørende, at atleterne kan føle sig trygge, og derfor vil vi være på den sikre side og udarbejde en ny protokol for brug af strømterapi. Indtil den er klar, sætter vi metoden på pause,” siger en af Team Danmarks læger, Thøger Persson Krogh.

De risici, der kan være forbundet ved at træne muskulaturen med strømterapi, kan spænde lige fra muskelømhed – såkaldt DOMS (delayed onset muscle soreness) - til betydelig skade på muskelvævet (rhabdomyolyse). Symptomerne på rhabdomyolyse er smerter, mindsket bevægelighed og hævelse, og det skal behandles på hospitalet.

I yderste konsekvens kan rhabdomyolyse give nyresvigt, og derfor er det vigtigt, at man er på den sikre side, når strømterapi anvendes. Protokollen vil derfor indeholde en mere forsigtig behandlingsopstart, både i forhold til antal gentagelser og antal muskelgrupper. Næste skridt bliver, at Team Danmark samler viden og erfaringer i en videnskabelig artikel, hvor også atletens eksempel vil blive brugt som case.

”Der er et stort oplysningsbehov om metoden og de potentielle bivirkninger, behandlingen med strømterapi kan give. Stadig flere motionister benytter strømterapi i forbindelse med træning, og derfor er der et generelt behov for, at vi kigger på den tilgængelige viden og evidens samt de erfaringer, man har gjort sig på Bispebjerg Hospital,” siger Thøger Persson Krogh. 

Yderligere oplysninger

Kontakt

Tilmeld dig vores nyhedsmail