Em i herrehåndbold er Morten Henriksens blot andet mesterskab som sportschef for Dansk Håndbold Forbund. Vi har taget en snak med ham om de indtryk, han har fået under em, og hvad en sportschef egentlig laver under et mesterskab.

28. January 2018

EM i herrehåndbold er Morten Henriksens blot andet mesterskab som sportschef for Dansk Håndbold Forbund. Vi har taget en snak med ham om de indtryk, han har fået under EM, og hvad en sportschef egentlig laver under et mesterskab.

Det er fredag eftermiddag, og få timer inden Danmark spiller semifinale mod Sverige. Morten Henriksen er ved at gøre sig klar til at tage ud til arenaen, hvor kampen skal spilles. En kamp, som mange forventer Danmark næsten cruiser sig igennem, inden slaget om guldmedaljerne skal stå søndag aften. Så let bliver det ikke, og det slår en tyk streg under en af Morten Henriksens vigtigste pointer, da vi taler med ham.

Morten, hvad har gjort størst indtryk på dig som sportschef under EM?

Det, der har gjort mest indtryk, er, hvor stort det er. Der er mange danskere, som har taget rejsen herned og sidder på tribunerne. Seertallene er meget høje, og vi kan mærke, at Danmark bakker os op og følger tæt med i EM. Jeg synes, det er rørende at opleve opbakningen, og det gør én ydmyg. Det er stort. Heldigvis kan vi være rigtig stolte af spillerne og holdet bag holdets indsats.

Hvad laver du som sportschef under EM?

Det er en lang række store og små opgaver. Overordnet er det min opgave at få tingene til at glide. Samtidig tager jeg notits af, hvordan vores set-up fungerer under EM. Hvor skal vi skrue på knapperne for at optimere? Hvordan skal vi arbejde fremadrettet? Det kan for eksempel være i forhold til talentarbejdet, hvis vi kan se, at håndboldsporten bevæger sig i en bestemt retning, som vi skal tage højde for i talentarbejdet i Danmark.

Hvilke tendenser ser du i øjeblikket?

Først og fremmest at konkurrenceniveauet stiger. Det er ikke en selvfølge, at vi kan spille med om medaljer. Mange nationer er begyndt at rykke voldsomt og har blandt andet sat deres talentarbejde i system på et helt nyt niveau.
Det har været et af de områder, hvor vi har haft en fordel, fordi vi rykkede tidligt på talentarbejdet i Danmark. Men nu er de andre på niveau. Blandt andet fordi de har kigget mod vores måde at gøre det på. Det er rigtig godt for håndbolden, at flere nationer udvikler et højt niveau, men det sætter os under pres. Det gælder ikke kun i herrehåndbold men også inden for kvindehåndbold. Vi er nok blevet lidt forvænte med gode resultater i Danmark, men de kommer ikke af sig selv, så vi skal være på stikkerne.

Som sportschef er du en af Team Danmarks tætte samarbejdspartnere og deltager på vores lederuddannelse for sportschefer. Hvordan oplever du det samarbejde?

Som ny mand i sportschef-rollen har jeg været rigtig glad for den sportschef-uddannelse, Team Danmark har udviklet. Den giver nogle konkrete ledelsesredskaber, som er meget anvendelige. Samtidig er det vigtigt at kunne sparre med mine kolleger i de andre forbund i Team Danmarks netværk for sportschefer. Alle jobs kan være ensomme, så det er godt at kunne vende nogle ting med andre. Mange af de situationer, vi står i med håndbolden, kan minde om situationer, som de også står med i andre sportsgrene, og her kan vi hjælpe hinanden i netværket.

DHF har stolte traditioner i forhold til talentarbejde. Hvad er det, der fungerer i Danmark?

Det handler meget om den danske model, hvor der er en rød tråd i talentarbejdet. Der sidder mange kompetente talenttrænere i klubberne, som gør det rigtig godt. Jeg håber, at mange af dem er stolte over, at de danske landshold præsterer godt. I Danmark har vi ikke råd til at arbejde i mange forskellige retninger med talenterne, og her skal vi skabe en retning på baggrund af viden og erfaringer, som vi arbejder efter i fællesskab. Det kræver, at vi er stærke til at samarbejde.

Nikolaj Jacobsen får ros fra flere kanter. Hvad er det han kan, set med dine øjne?

Han kan mange ting som træner. Det er derfor, er han der, hvor han er i dag. Nikolaj er god til at involvere spillerne i beslutninger og lytte til, hvad de har af input, men det foregår ikke uden at stille store krav. Jeg kan mærke på de interne linjer, at stemningen er en god. Samtidig skal vi også huske, at Nikolaj har et rigtig godt team omkring sig med dygtige assistenter, der bakker godt op.

Er der nogle erfaringer, du tager med hjem, som du vil arbejde videre med fremadrettet?

Grundlæggende kører det rigtig godt. Det er ikke kun spillerne på banen, der præsterer på meget højt niveau. Det gør holdet uden for banen også. Træner, assistenttræner, behandlere med flere er med til at skabe nogle gode professionelle rammer, der giver mulighed for, at spillerne kan præstere. Men der er altid ting, vi kan skrue på - og det er også et krav, for de andre nationer står ikke stille. Derfor skal vi skal hele tiden optimere vores set-up og bevæge os frem. Præcis hvilke skruer, vi skal fokusere på, vil jeg gerne vente med at afsløre, til vi kommer hjem og får evalueret EM.

Tilmeld dig vores nyhedsmail