Efter blot fire ugers træning med korte intense arbejdsintervaller havde 17 ungdomslandsholdsspillere i dansk ishockey forbedret deres præstationsevne markant. Den viden skal være med til at styrke Danmarks status som ishockeynation.

10. september 2021

Nyt studie foretaget i samarbejde mellem Team Danmark, Danmarks Ishockey Union, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet med sidstnævnte som projektleder viser, at kortvarig højintens træning kan have en markant effekt på præstationsevnen. Resultaterne giver håb for fremtidens danske ishockeypræstationer og potentielt for andre sportsgrene, hvor højintensive intervaller er afgørende, som eksempelvis håndbold og fodbold.

I projektet undersøgte man effekten af kortvarig højintens træning blandt 17 danske ungdomslandsholdsspillere fra fire forskellige danske ishockeyklubber. Over fire uger lavede spillerne intens intervaltræning to gange om ugen. Træningen bestod af 20 sekunders maksimalt arbejde adskilt af to minutters pause med 6-10 gentagelser.

”Dette er et perfekt eksempel på, hvordan forskning kan være med til at løfte eliteidrætten i Danmark. Danmarks Ishockey Forbund er gået ind i dette projekt med åbenhed, engagement og vilje til at sno sig undervejs. Derudover har en række af Team Danmarks fageksperter ageret bindeled mellem forbund og forskning. Jeg håber, at dette resultat vil være et eksempel til efterfølgelse for fremtidige projekter. På den måde er håbet, at idrætsforskning kan være med til at styrke flere danske eliteatleter i fremtiden.”
Lars Holm Forskningschef i Team Danmark

I løbet af de fire ugers træning forbedrede deltagerne deres evne til at arbejde højintenst med 15% uden at øge deres samlede træningstid. Det resultat overrasker lektor Morten Hostrup fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet:

”Vi har tidligere fundet gode effekter af denne type træning hos bl.a. fodboldspillere og cykelryttere, så vi havde en formodning om, det også ville være gavnligt for ishockeyspillere. Vi havde dog ikke forventet, at effekterne ville være så markante med en så relativ kort træningsperiode,” siger Morten Hostrup.

 

Øget præstationsevne og øget muskelmasse

Ud over en forbedret evne til at arbejde højintenst fandt forskerne også, at træningen øgede spillernes muskelmasse, hvilket er særligt relevant for ishockeyspillere.

”Det er interessant, at spillerne i løbet af blot fire ugers intensiveret træning øgede deres muskelmasse, idet det alt andet lige kan hjælpe spillerne i nærkampene. Samtidig ser det ikke ud til, at øgningen i muskelmasse gjorde spillerne tungere i deres bevægelser, da deres evne til at sprinte og foretage retningsskift var uændret med træningen,” siger Jan Sommer Jeppesen, der er Ph.d.-studerende på projektet.

 

Samarbejde med forskning løfter dansk eliteidræt

Hos Team Danmark er forskningschef Lars Holm også begejstret for resultaterne, som han mener illustrerer fordelene ved at forene forskning og eliteidræt:

”Dette er et perfekt eksempel på, hvordan forskning kan være med til at løfte eliteidrætten i Danmark. Danmarks Ishockey Forbund er gået ind i dette projekt med åbenhed, engagement og vilje til at sno sig undervejs. Derudover har en række af Team Danmarks fageksperter ageret bindeled mellem forbund og forskning. Jeg håber, at dette resultat vil være et eksempel til efterfølgelse for fremtidige projekter. På den måde er håbet, at idrætsforskning kan være med til at styrke flere danske eliteatleter i fremtiden,” siger Lars Holm.

 

Kan styrke Danmark som ishockeynation

Danmark har siden 2002 været fast inventar i A-gruppen i ishockey og er to gange nået frem til kvartfinalerne ved A-VM. For nylig nåede herrelandsholdet endnu en milepæl ved at kvalificere sig til Vinter-OL i Beijing i 2022. For at matche de allerbedste mangler Danmark dog stadig et lille stykke, og den højintense præstationsevne er et af de områder, hvor der er et potentiale, fortæller ungdomslandstræner og talentchef i Danmarks Ishockey Union, Olaf Eller:

 ”Danske ishockeyspillere har et potentiale for at forbedre evnen til at arbejde højintenst, og dette projekt har hjulpet os til at se, hvordan vi kan optimere vores træning i fremtiden. Vi har lært meget, og denne læring kan vi bruge både til at rykke den enkelte spiller og til at styrke Danmark som ishockeynation,” siger Olaf Eller.

 

...

For mere information kontakt

Lektor Morten Hostrup
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
24 47 47 85
[email protected]

Lars Holm
Forskningschef for Team Danmark
53 60 31 80
[email protected]

Kristian Levring Madsen
Kommunikationsansvarlig på Institut for Idræt og Ernæring
40 48 16 84
[email protected]

Fakta

  • Projektet udspringer af det Team Danmark-støttede forskningsnetværk ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse” bestående af forskere fra Københavns Universitet samt Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.
  • Projektet involverede 17 danske ungdomslandsholdsspillere i ishockey, rekrutteret fra fire forskellige danske klubber.
  • Over fire uger intensiverede deltagerne deres træning via intens intervaltræning to gange om ugen. Træningen bestod af 20 sekunders maksimalt arbejde, adskilt af to minutters pause med 6-10 gentagelser.
  • Projektet medførte en stigning på 15% for deltagerne i forhold til deres evne til at arbejde højintenst.

Fundene i studiet er offentliggjort på preprint-server og skal senere undergå fagfællebedømmelse.

Yderligere

oplysninger

Links

  • Team Danmark og forskning

    Team Danmark sætter forskeres viden og indsigt i relation til atleternes dagligdag og træning. Team Danmark-støttet forskning skal generere konkrete forslag og løsninger, som skaber værdi for for forbund og atleter.

  • Dansk ishockey skriver historie med OL-kvalifikation

    De danske ishockey-herrer besejrer Norge og sikrer dansk kvalifikation til Vinter-OL i Beijing i 2022. Det er et resultat af mange års fantastisk arbejde i dansk ishockey.

Tilmeld dig vores nyhedsmail