Da Magnus Saugstrup var ungdomsspiller, lå det ikke i kortene, at han skulle stå som verdensmester 10 år senere. Det fortæller Allan Heine, der er morgentræner for idrætsklasserne på Sønderbroskolen, hvor den danske håndboldspiller gik i ungdomsårene.

09. februar 2021

Hårdt arbejde betaler sig. Det er den nykårede verdensmester Magnus Saugstrup et godt eksempel på. Den danske spillers morgentræner i ungdomsårene, Allan Heine, har gennem sin karriere set mange store håndboldtalenter. I Magnus Saugstrups tilfælde havde den rutinerede ungdomstræner dog ikke spået, at den unge spiller en dag skulle løfte VM-trofæet med det danske A-landshold.

”Der var mange store talenter i idrætsklasserne, men Magnus Saugstrup var ikke en af dem, jeg regnede med, der ville gå hele vejen og blive professionel håndboldspiller. Den gang forventede jeg ikke, at han ville blive Danmarks bedste stregspiller. Han var teknisk dygtig, men fysisk var han ikke så stor. Jeg husker ham som en spiller, der tilpassede sig og kæmpede, men han var ikke den mest højtråbende på banen,” fortæller Allan Heine, der i 2008 var med til at etablere idrætsklasserne på Sønderbroskolen, hvor han fungerede som idrætsskolekoordinator og morgentræner, mens han også var ungdomstræner i Aalborg DH.

I dag er Allan Heine cheftræner for EH Håndbold og sideløbende tilknyttet som morgentræner for idrætsklasserne på Sønderbroskolen.  

Magnus Saugstrup selv drømte om at komme på landsholdet som ung, men han vidste ikke, om det var realistisk. Han fortæller, at hans udvikling tog fart, da han blev udtaget til U18-landsholdet og spillede en fin slutrunde til EM. For ham har gode træningsmiljøer været afgørende for hans udvikling.

"Det flyttede mig meget at gå i en idrætsklasse, hvor jeg i starten trænede med nogle, der var ældre og bedre end mig. Jeg havde en stor lyst til håndbolden, og det er vigtigt at have. Senere i min karriere har jeg været i gode træningsmiljøer, hvor jeg har lært meget af mere erfarne spillere, som gav mig mange gode råd. Det kræver vilje at slå igennem, og man skal træne godt. Det nytter ikke noget bare et møde op og blive trænet. Man skal også selv lægge noget i det. Derudover er den fysiske træning ved siden af mindst lige så vigtig."
Magnus Saugstrup Nybagt verdensmester i håndbold

Den nykårede verdensmester er blot et af flere eksempler på, at man godt kan nå til tops i elitesport, selvom man ikke er den største profil i ungdomsårene. Det samme gælder for landsholdskammeraten Mathias Gidsel, der fik slutrundedebut ved det netop overståede verdensmesterskab, hvor han også fik en plads på All Star-holdet.

Som 15-årig startede Mathias Gidsel på Oure Efterskole for at satse på håndbolden. Indtil da havde han også gjort det godt på fodboldbanen. Men på trods af sit håndboldtalent fik den unge spiller ikke en plads på 1. holdet på den fynske efterskole. Ifølge Mathias Gidsel var de andre spillere meget bedre end ham, og flere af dem var allerede inde omkring ungdomslandsholdet. Mens den danske højre back mest af alt havde lyst til at vende hjem igen, mente hans forældre, at han skulle blive på efterskolen og give håndbolden en chance. Det fortæller han til TV 2.

Gode miljøer skaber udvikling

Hvad er det så, der skal til for at slå igennem, selvom man ikke er det mest åbenlyse talent i ungdomsårene? Ifølge Allan Heine er det en kombination af det rette træningsmiljø og hårdt arbejde.

”Hvis man træner struktureret og kontinuerligt og hele tiden arbejder på at dygtiggøre sig i de rigtige rammer, så kan man komme langt. Magnus Saugstrup var en dreng, der gerne ville lære. Han var meget nysgerrig og havde nogle levende og lyttende øjne. Idrætsklasserne har generelt en stor betydning for, at de danske talenter udvikler sig. Det giver dem mulighed for ekstra træning, fordi der er morgentræning, og det gør en stor forskel. Det er fedt at se, når store drømme lykkes, så jeg er selvfølgelig ekstra glad, når jeg ser, hvor langt Magnus Saugstrup er nået,” siger han.

...

Foto: IHF

FAKTA

Team Danmark samarbejder med 24 elitekommuner fordelt over hele landet, der udvikler og understøtter lokale talentmiljøer, så unge talenter kan trives og udvikle sig til at kunne begå sig sportsligt på højeste internationale niveau. 

Læs om Team Danmarks Elitekommuner

Det kan være vanskeligt at identificere de store talenter med potentiale til verdensklasse på et tidligt stadie. Derfor er det afgørende, at talentmiljøerne tilbyder kvalitetstræning til så mange som muligt så længe som muligt. Det minimerer risikoen for at satse for snævert og med et for stort pres på det enkelte talent. Samtidig giver det de talenter, der er senere udviklet, eller som er på et tidligere stadie i deres sportslige udvikling, mulighed for at lære de færdigheder, der kan give dem succes på den lange bane.

Læs om Team Danmarks talentarbejde

Yderligere

oplysninger

Links

  • Fremtidens stjerner

    Vejen til verdensklasse er sjældent snorlige. Resultater i ungdomsårene er ingen garanti for succes som senioratlet, og selvom man ikke bliver valgt først som ung, kan man godt ende med VM-guldmedaljen om halsen.

  • Mod og dedikation har bragt dansk svømmer til tops

    Da Matilde Schrøder startede på Bernstorffsminde Efterskole som 15-årig, var hun ikke det mest åbenlyse svømmetalent, og et skadesforløb gav hende en hård start. Men med hårdt arbejde og gode rammer kan man nå langt. I dag træner Matilde Schrøder på Det Nationale Træningscenter og har mulighed for at kvalificere sig til sommerens OL.

Tilmeld dig vores nyhedsmail