2022 har været et turbulent år, og der er nok at bekymre sig om. Krig i Europa, inflation og eftervirkninger af en pandemi for bare at nævne nogle af de ting, der hurtigt kan tage modet fra en. Men så er det jo godt, at der også er noget, der tynger på den anden side af vægtskålen.

20. december 2022

...

Af Peter Fabrin, adm. direktør i Team Danmark

 

Vi nærmer os slutningen på 2022, og det er tid til status og refleksion. Det har været et turbulent år, og der er nok at bekymre sig om. Krig i Europa, inflation og eftervirkninger af en pandemi for bare at nævne nogle af de ting, der hurtigt kan tage modet fra en. Men så er det jo godt, at der også er noget, der tynger på den anden side af vægtskålen. Noget der giver glæde, håb og optimisme og skaber grobund for at turde drømme og sætte store mål. Og det er lige netop det, som eliteidrætten kan.

Jeg vil gerne starte med at ønske tillykke til alle de danske atleter, som i løbet af året har været med til at sætte Danmark og dansk eliteidræt på verdenskortet. I gør en forskel for Danmark. I leverer stof til store fortællinger, som er med til at skabe fællesskab og styrke den nationale sammenhængskraft. I er gode repræsentanter for Danmark og gode eksempler på, at sunde værdier i en dansk kontekst også er vejen til succes i international eliteidræt. I er med til at gøre os stolte over at være fra Danmark.

 

Et sportsår fuld af store fortællinger

Danske atleter har igen i år leveret fantastiske præstationer. De har samlet os på stadions og i sportshaller, hjemme bag tv-skærmene og på Rådhuspladsen i København, hvor vi har hyldet vores sportslige helte.

Titusindvis af danskere var mødt op, da Jonas Vingegaard 27. juli trådte ud på balkonen på Københavns Rådhus og lidt betuttet kunne lade sig hylde for sin sejr i Tour de France. Det hele startede godt og vel tre uger tidligere med prolog gennem Københavns gader, fortsatte med tvekamp i bjergene mod sidste års vinder, Tadej Pogacar, og sluttede altså med Vingegaard i gult øverst på podiet i Paris. En episk fortælling udfoldede sig på de franske landeveje, da Jonas fra Glyngøre skrev sig ind i historiebøgerne og slog igennem som dansk folkehelt.

En anden episk fortælling fra sportsåret 2022 havde Viktor Axelsen i den altoverskyggende hovedrolle. Den olympiske badmintonmester satte sig i 2022 solidt på tronen som verdens ubestridt bedste og vandt stort set alt, hvad der er at vinde. VM-guld, EM-guld, All England, sæsonfinalen og i alt syv Super Series-sejre. Blot tre gange i 2022 måtte han forlade banen som taber. En utrolig sæson som placerer Axelsen blandt de helt store i dansk sportshistorie!

Ved VM i ridesport på hjemmebane i Herning var tilskuerne med til at bære de danske dressurryttere frem mod historiske guldmedaljer i holdkonkurrencen. Derudover blev det til en fornem sølvmedalje til Cathrine Laudrup Dufour i den individuelle konkurrence, og hele fire guldmedaljer til Danmark i paradressur. VM i Herning var med næsten 70 mio. tv-seere og titusindvis af tilskuere en af de største sportsbegivenheder på dansk grund nogensinde, og de danske ryttere leverede i den grad varen og viste sporten fornemt frem foran det talrige publikum.

Danske atleter har i 2022 igen og igen vist Dannebrog frem på fornemste vis, og jeg kunne nævne mange, mange flere, som har samlet danskerne igennem deres store præstationer. Anne-Marie Rindom, der sejlede endnu en VM-guldmedalje hjem til Danmark, Håndboldkvindernes første finale i 18 år, Ida Karstofts 12 danske rekorder og historiske EM-bronze på 200 meter, Holger Rune der indtog verdensscenen med tre ATP-titler og rykkede fra nummer 103 på verdensranglisten og ind i top-10. Jeg kunne blive ved.

 

Mennesker først - så medaljer

Elitesportens store fortællinger kulminerer, når det hele går op i en højere enhed, og atleten står øverst på podiet med medaljen om halsen. Men i Team Danmark siger vi ’Mennesker og medaljer’ – ikke omvendt! Og det gør vi fordi, vi tror på, at medaljerne på den lange bane vindes ved at arbejde med det hele menneske gennem hele karrieren. Vi skal sætte retningen for dansk eliteidræt. Og det gør vi med udgangspunkt i sunde værdier, som understøtter atleternes trivsel og mentale sundhed, samtidig med at de støttes i at nå deres mål.

Fra Team Danmarks ”fødsel” i 1984 har vores opgave været at udvikle dansk eliteidræt på en socialt og samfundsmæssigt forsvarlig måde, og udviklingen i samfundet gør, at behovet for fokus på atleternes fysiske, personlige og sociale udvikling er større end nogensinde. Vi lever i en præstationskultur, hvor unge talenter, som står med muligheden for at forfølge drømmen om en eliteidrætskarriere, skal forholde sig til store krav og forventninger både hjemme, i skolen, i det sociale liv og i sporten.

Vi skal som samfund passe på vores unge mennesker, og vi har i Team Danmark og de øvrige idrætsorganisationer et ansvar for, at atleter trives og oplever en høj grad af mental sundhed i talent- og elitemiljøerne. Det er vi meget bevidste om.

I 2022 har det blandt andet ledt til, at vi har udviklet et nyt talentklassekoncept målrettet 7.-9. klassetrin i Team Danmarks Elitekommuner, som skal understøtte elevernes idrætstalent og langsigtede udvikling og sikre en sammenhængende hverdag med balance mellem sport, skole og fritid. Vi har lanceret en uddannelse i ”Life skills” med undervisningsmateriale, undervisningsguide og kursusforløb målrettet underviserne hos vores uddannelsespartnere på ungdomsuddannelserne. Og vi har i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund opdateret vores fælles ’Etisk kodeks for dansk konkurrenceidræt’, så det følger med udviklingen i samfundet og de nye krav, der stilles til atleter, trænere, forældre og andre i dansk konkurrence- og eliteidræt.

 

Hvad er en guldmedalje værd?

Når vi snakker 2022, kan vi ikke komme uden om også at snakke økonomi. De økonomiske rammer for dansk eliteidræt er under pres, og der er skåret helt ind til benet. Flere forbund har svært ved at finde økonomien til en langsigtet elitesatsning. Sportschefer og landstrænere må i mange tilfælde leve med usikkerhed i forhold til, om der er penge til, at de også har et job næste år. Og alt for mange atleter må vende hver en krone, når de skal strikke en hverdag sammen, så de kan kæmper for guld til Danmark.

Det skal vi kunne gøre bedre. Forbund, trænere og atleter fortjener konkurrencedygtige vilkår, og vi har pligt til at understøtte træningsmiljøer, hvor danske atleter trives og udvikler sig som hele mennesker. Derfor har vi i 2022 arbejdet hårdt for at sikre et stærkere økonomisk fundament under dansk eliteidræt, og det vil vi også fremadrettet prioritere højt i Team Danmark.

Men hvad er en guldmedalje egentlig værd? Det er svært at svare på, og måske er det også det forkerte spørgsmål at stille. For hvad er output? Hvad er det, eliteidrætten bidrager med?

Eliteidræt er benhårdt, og det er vinderne, vi husker. Men en eliteidrætskarriere er også en dannelse, hvor man lærer og får nogle unikke kompetencer, som man kan bruge på en uddannelse, i en erhvervskarriere og videre i livet.

Jeg kan ikke svare på, hvad en guldmedalje er værd. Men jeg er enormt stolt over, hvad dansk eliteidræt har præsteret i de senere år, og her er 2022 ingen undtagelse. Tak til Salling Fondene og vores øvrige kommercielle partnere, som med deres støtte er med til at gøre det muligt. Til forskningsinstitutionerne og særligt Novo Nordisk Fonden, som har ydet et kæmpe bidrag til at løfte forskning i elitesport. Til vores uddannelsespartnere og Elitekommunerne, som spiller en afgørende rolle på talentområdet. Selvfølgelig især tak til forbundene, som gør et fantastisk arbejde med både talent- og eliteudvikling. Til sportschefer og landstrænere, der yder imponerende under svære forudsætninger. Og frem for alt til de danske atleter, som både vinder medaljer og er forbilleder for andre unge mennesker og gode repræsentanter for Danmark.

Mit ønske for 2023 og videre frem er, at vi kan give atleterne endnu bedre muligheder for at forfølge deres drømme om en elitesportskarriere, samtidig med at de trives og udvikler sig i livet uden for sporten.

Atleterne viser os alle sammen, hvad drømme er lavet af. Og når det hele forløser sig, og sportens episke fortællinger folder sig ud, indgyder det os med den glæde og optimisme, som er så vigtig en drivkraft, når vi har brug for at rykke sammen.

Eliteidrætten giver os noget, som vi i Danmark kan finde fællesskab, håb og stolthed i. Hvad skulle vi gøre uden eliteidrætten?

...

Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Link

  • Om Team Danmark

    Team Danmark arbejder for at give danske atleter bedst mulige rammer og vilkår for, at de kan udleve deres potentiale og præstere på højeste internationale niveau. Vi optimerer hele vejen rundt om atleten - både på og uden for banen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail