Chikane og trusler kan påvirke alle mennesker mentalt. Team Danmarks sportspsykolog Sara Mygind Petersen har skrevet en række konkrete råd til dig som atlet, hvis du modtager ubehagelige beskeder.

15. april 2021

Forbered dig mentalt

Som offentlig sportsperson kan digital chikane desværre forekomme, så det er vigtigt, at du oparbejder en bevidsthed herom, sætter dig ind i, hvad det er og hvordan det fungerer, samt lægger en strategi for, hvad du selv proaktivt kan gøre for håndtere de negative henvendelser, når de kommer.

Fx kan du beslutte dig for, hvordan og hvornår du vil tilgå dig dine sociale medier. Her kan du vælge hvilke sociale medier du har og hvilke tidspunkter, hvorpå du tjekker dem. På den måde får du selv en form for kontrol over, hvornår du evt. skal forholde dig til de negative henvendelser.

Anerkend at digital chikane kan ramme dig hårdt

Hvis du oplever digital chikane er det vigtigt, at du giver dig selv lov til at være ramt, tør sige det højt og opsøger den støtte, som du har brug for.

Evolutionært er vi mennesker bygget med en særlig sårbarhed over for social eksklusion og vejen dertil i form af fx kritik, negative holdninger til os og hadefulde handlinger mod os. Det er derfor i sig selv hårdt for alle mennesker at modtage negative kommentarer. Til det skal man indregne, at digital chikane i særlig grad kan ramme hårdt, hvilket der er flere grunde til.

  • Graden af chikane er ofte meget grov og meget grænseoverskridende, da det er lettere for en afsender at benytte et hårdt sprogbrug, når man kan være anonym og samtidig ikke skal stå ansigt til ansigt med modtagen.
  • Digital chikane på nettet er ukontrollerbar. Som modtager har man som udgangspunkt aldrig fri, fordi de kritiske eller hadefulde henvendelser kan foregå døgnet rundt.
  • Når man modtager chikanerende beskeder og billeder på nettet er man som modtager ofte opmærksom på, at disse kan ses af mange andre og være delt videre. Den opmærksomhed på, at andre ”online tilskuere” ser med, kan være med til at forstærke de ubehagelige følelser og tanker, man som modtager oplever.
  • Digital chikane er en form for chikane, hvor man som modtager ofte har svært ved at forsvare sig eller stå op for sig selv grundet afsenders anonymitet eller kommunikationsmulighederne på sociale medier. Dette kan medføre en oplevelse af at være frataget muligheden for at handle, hvorfor følelser af afmagt eller ophobet vrede kan gøre det svært at komme videre.

 

Hold fokus eller refokusér

Uønsket kritik og hadefulde henvendelser er store forstyrrelser, som mentalt er med til at tage os væk fra den fokuserede tilstand, som vi gerne vil være i og væk fra den opgave, som vi gerne vil løse.

Når du bliver ramt af digital chikane, og de negative tanker eller svære følelser fylder, ligger der en øvelse i bevidst at få gjort brug af nogle gode copingstrategier (f.eks. selvregulering, social støtte eller mindfulness) for igen at kunne vende tilbage til den mentale tilstand du gerne vil være i og til den opgave, som du egentligt gerne vil bruge din energi på.

Tilmeld dig vores nyhedsmail