2500 unge atleter går på en ungdomsuddannelse på fleksible vilkår. Blandt dem er fremtidige OL- og PL-atleter, verdens- og europamestre, men Team Danmark-modellen skaber ikke kun medaljer, den skaber også hele mennesker.

25. november 2021

Uddannelse og eliteidræt går hånd i hånd, og Team Danmark-ordningen med mulighed for at tage en ungdomsuddannelse på forlænget tid og på fleksible vilkår er en hjørnesten i den danske eliteidrætsmodel. I disse uger holder Team Danmark informationsmøder om ungdomsuddannelse og eliteidræt for unge, der skal starte på en ungdomsuddannelse i 2022 og gerne vil kombinere det med at dyrke eliteidræt.

Blandt de cirka 2500 unge atleter, der aktuelt går på en ungdomsuddannelse med en sportslig godkendelse fra Team Danmark, vil man kunne finde en lang række fremtidige OL-/PL-/EM- og VM-deltagere og -medaljevindere. Flertallet når dog ikke helt til tops i deres sport, men undervejs lærer de meget om dem selv og tilegner sig igennem livet som atleter en række redskaber, som er med til at gøre dem til hele mennesker og til vindere både i og uden for sportens verden.

Herunder kan du møde to af de mange atleter, der har taget en ungdomsuddannelse på fleksible vilkår med en sportslig godkendelse fra Team Danmark, som har gjort det muligt for dem at forfølge deres sportslige drømme samtidig med, at de har taget hul på en uddannelse og på dannelsen som hele mennesker.

 

Uden fleksible vilkår havde Bolette været nødt til at vælge

Hele 95% af de 111 atleter, der repræsenterede Danmark ved OL i Tokyo, er enten i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse. En af dem er kajakroeren Bolette Nyvang Iversen. Hun blev i 2018 student fra Falkonergårdens Gymnasium, som er en af Team Danmarks Uddannelsespartnere, og hun husker gymnasietiden som en god og sjov, men også hård tid, hvor det var helt afgørende, at hun kunne tage uddannelsen over fire år og med fleksible vilkår.

”Jeg følte ikke, at der var megen tid udover skole og træning. Hele mit skema var tilrettelagt efter, at der var fire år til at gennemføre, og jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg kunne have kommet ud med et snit, jeg kan være stolt af, og tænke tilbage på gymnasiet som en god tid, hvis ikke jeg havde haft fleksible vilkår,” siger Bolette Nyvang Iversen.

Bolette gik i en klasse, hvor alle var eliteudøvere. Nogen trappede ned for sporten undervejs, og nogen nåede som Bolette højeste niveau, men alle havde sporten som en fælles referenceramme og en fælles passion.

”Vi havde alle en forståelse for det at dyrke elitesport, og vi kom med det samme udgangspunkt. Sporten var en del af os alle sammen og en fælles interesse. Jeg ville ikke have gjort noget anderledes, hvis jeg skulle vælge i dag. Det har givet mig utrolig meget både sportsligt, socialt og fagligt.”
Bolette Nyvang Iversen Kajak-roer

Jacob sætter for første gang svømningen i anden række

Siden 2016 har Jacob M. Jørgensen været bedste dansker i 200 meter brystsvømning for herrer. Svømning er altid kommet i forreste række for Jacob, og med ti ugentlige træningspres var det indlysende for ham at søge en sportslig godkendelse fra Team Danmark, så han kunne tage sin ungdomsuddannelse på fleksible vilkår. Jacob tog sin studentereksamen over fire år på Falkonergårdens Gymnasium, hvor han gik i parallelklasse med Bolette Iversen. I 2018 blev han student, og derefter tog han et par sabbatår, hvor han satsede 100% på svømningen. 

Flere ting har dog ændret sig denne sommer. Jacob er begyndt at uddanne sig som personvognsmekaniker på TEC i Hvidovre og er nu startet i lære, ligesom kærligheden har bragt ham fra de hjemlige rammer på Amager over Øresund til Malmø. For første gang i karrieren er svømningen nu sat i anden række.

”Jeg er kommet i lære hos TESLA Motors på Amager, hvor jeg har lidt skæve arbejdstider. Kombineret med undervisning og det at være flyttet sammen med kæresten i Sverige gør det det svært at få den sædvanlige træning til at hænge sammen, så den har jeg simpelthen halveret. Tidligere svømmede jeg 10 gange ugentligt, men siden sommerferien har det tal været mellem fem og seks,” fortæller Jacob.

Selvom Jacob nu har skruet ned for træningen og for de sportslige ambitioner, så er der stadig meget eliteatlet tilbage i ham. Det er en del af hans identitet, og der er ifølge Jacob meget af det, han har lært igennem sporten, som også kommer ham til gode i livet uden for sporten.

Som eliteatlet har jeg lært at planlægge og strukturere min tid og at være fokuseret på de rigtige tidspunkter, hvor man gerne vil præstere sit bedste. Det er nogle af de egenskaber, jeg har lært som eliteatlet, som jeg også bruger under min uddannelse, og som hjælper mig meget i hverdagen.”
Jacob M. Jørgensen Svømmer

Jacob kan i år fejre sit 10-års jubilæum på førsteholdet i KVIK Kastrup. Han er den eneste tilbageværende fra den gruppe, han rykkede op sammen med for ti år siden, men han er ikke færdig med at svømme. Jacob er indstillet på at få civil- og svømmekarriere til at fungere under de nye betingelser.

”Jeg synes, det er sjovt, og når noget underholder mig, så går jeg all in. Jeg har ikke et decideret mål, og jeg kan heller ikke sige, hvor længe jeg fortsætter med at svømme. Det er vigtigt at være i nuet og nyde det. Jeg elsker at træne og konkurrere og at præstere i bassinet, og så længe jeg har det sådan, fortsætter jeg.”

Fakta

Team Danmark-ordningen giver unge atleter mulighed for at tage deres ungdomsuddannelse på forlænget tid og med fleksible vilkår, og det er for mange helt afgørende for, at de kan præstere inden for både sport og uddannelse.

IDAN-rapport fra 2020 viser stor tilfredshed med ordningen og konkluderer bl.a., at atleterne klarer sig godt i skolen og er gode til at overføre kompetencer fra deres elitesport til uddannelsen.

Læs rapporten her

Team Danmark afholder i disse dage informationsmøder om ungdomsuddannelse om elitesport rundt omkring i landet, hvor man kan høre om mulighederne for fleksible vilkår med en sportslig godkendelse fra Team Danmark.

Du kan få en sportslig godkendelse, hvis dit forbund har en aftale med Team Danmark, og du opfylder de kriterier, som forbundet og Team Danmark har lavet i fællesskab.

Med en sportslig godkendelse fra Team Danmark kan du:

  • gøre skolen opmærksom på din status som atlet
  • skabe forståelse for din situation og få fleksibilitet i hverdagen og i forbindelse med eksamen
  • få adgang til supplerende undervisning
  • forlænge din ungdomsuddannelse

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Informationsmøder

    Team Danmark afholder i november og december informationsmøder om Ungdomsuddannelse og elitesport.

  • Gymnasial ungdomsuddannelse

    Der findes en række tilbud, som gør det lettere at kombinere en gymnasial ungdomsuddannelse med eliteidræt.

  • Erhvervsuddannelse

    Team Danmark samarbejder med danske erhvervsskoler og undervisningsministeriet om at sikre fleksibilitet for elever på erhvervsuddannelserne.

Tilmeld dig vores nyhedsmail