Sportsåret 2020 har på alle måder været stærkt præget af corona. Heldigvis har vi alligevel kunnet samles om flere store præstationer på de største internationale scener.

28. december 2020

Året 2020 har været et specielt år også for eliteidrætten. For at sige det mildt. Året startede med bulder og brag, da de danske cykelryttere på banelandsholdet i februar kørte tre verdensrekorder og to guldmedaljer hjem til VM i Berlin. Kort tid efter satte corona dagsordenen for resten af sportsåret med talrige aflysninger og udsatte mesterskaber, der stadig ikke er afholdt.

Normalt ville vi sammenligne sportsåret 2020 med andre år, det giver ikke mening nu på grund af pandemiens omfattende konsekvenser, men når vi alligevel tager et kig på året som vi plejer og evaluerer de danske atleters præstationer, så er der mange solstråler også i 2020.

”Når jeg kigger ned over resultatlisten, synes jeg, der har været mange store præstationer i løbet af året.  Der har været få konkurrencer, men alligevel har vi set danske atleter i verdensklasse inden for en lang række sportsgrene. Det er imponerende og viser, at selv om international eliteidræt står en historisk svær situation, så er danske atleter i stand til at fastholde et meget højt niveau. Også når de er allermest udfordret. Derfor har de danske atleter været lyspunkter i et svært år for os alle sammen,” siger Lone Hansen, adm. direktør i Team Danmark.

Gyldne verdensrekorder i et tungt år

Igen i år har dansk cykelsport vist kæmpe klasse.  På banen, hvor det lykkedes 4 km holdet at sætte hele tre verdensrekorder på blot to dage. Til de største løb i landevejscykling hvor vi adskillige gange har set danske atleter løfte armene, når de kørte først over målstregen og til mountainbike, hvor det blev til en World Cup sejr. Badminton har markeret sig i løbet af året med flere store højdepunkter og i Golf sluttede Emily Pedersen 2020 af med at vinde tre sejre i træk på Ladies European Tour.

”Man kan kun blive imponeret over atleternes niveau, viljestyrke, stamina og evne til at række ud efter stjernerne – også når vilkårene er dikteret af en pandemi. Atleter, trænere og forbund har været under et enormt pres, og de har sammen med Team Danmark været nødt til at skrotte stort set alle planer. Det har de håndteret forbilledligt, men man skal forstå, at det har været et meget tungt år for mange atleter. Som atlet arbejder man i årevis hårdt, dedikeret og struktureret for at opfylde ens drømmemål. Alt det, der har indrettet deres liv efter, var pludselig revet væk. Derfor har de mere end nogensinde brug for, at hele Danmark står bag dem og hjælper dem godt ind i 2021, som ser ud til at blive et vanvittigt travlt år for alle i eliteidrætten,” siger Lone Hansen

Stor aktivitet i kulissen

Mens der har været relativt få konkurrencer i 2020, har der været heftig aktivitet i kulissen. Da Danmark lukkede ned i marts, stod danske atleter i en situation, hvor de ikke kunne få adgang til deres træningsfaciliteter. En kritisk situation, for eliteatleter kan ikke bare sætte træningen på pause uden at det kan have store konsekvenser for både deres fysiske helbred og evne til at præstere på højeste niveau. Samtidig betød udskydelsen af OL, PL og en lang række vigtige mesterskaber, at atleter og træneres økonomi var særdeles truet.

”Vi har i et tæt og godt samarbejde med Danmarks Idrætsforbund knoklet bag kulissen for at holde de afgørende træningsfaciliteter åbne for Team Danmark-godkendte atleter. Samtidig skulle vi sikre økonomi til et ekstra års OL-forberedelse. Begge dele lykkedes takket være hjælp fra regeringen, Salling Fondene og KIRKBI, som vi skylder en stor tak. De trådte uden tøven til på et meget kritisk tidspunkt. Det har givet os i muligheden for stadig at holde hånden under atleter og træne i en tid der kræver noget særligt så vi er klar til et 2021, der forhåbentlig bliver et år, hvor der igen er fuld skrue under eliteidrætten,” siger Lone Hansen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail