Norge er foran Danmark, når det handler om udvikling af talenttrænere og om at skabe attraktive trænerjobs. Derfor har Team Danmark været på besøg hos Olympiatoppen og hente inspiration.

15. juni 2023

I 2018 indledte man i norsk idræt ”Trænerløftet” for at hæve kompetenceniveauet blandt unge talentfulde trænere. Projektet har løftet talentudviklingen i Norge og har udover at udvikle de trænere, der deltager blandt andet været med til at fastholde flere trænere i idrætten og til at skabe større anerkendelse af trænerfaget.

En delegation fra Team Danmark har været på besøg hos den norske eliteidrætsorganisation Olympiatoppen for at høre mere om Trænerløftet og hente inspiration i, hvordan man i Norge arbejder med trænerudvikling og med trænergerningen som fag og profession.

”I Norge og Danmark deler vi de samme grundlæggende værdier og har et meget ens syn på trænerrollen. Vi har også mange af de samme udfordringer, men på talenttrænerområdet er Norge et godt stykke længere fremme end os. Med Trænerløftet er der skabt en fælles forståelse for talent- og trænerudvikling i Norge, og trænerne og Olympiatoppen er kommet tættere på hinanden. Det giver en klarrød tråd på området.”
Anders Tranberg Andreassen Konsulent for Talentudvikling i Team Danmark

Trænerløftet er opbygget som et forløb på 15-18 måneder med kvartalsvise samlinger. Hver enkelt deltager tilknyttes en vejleder, som er en erfaren træner enten fra Olympiatoppen eller et forbund. Derudover er løbende netværk et vigtigt element, og der er en fleksibel og differentieret tilgang til uddannelsens indhold og en grundlæggende helhedsopfattelse af trænerrollen med udgangspunkt i den enkeltes udvikling både som træner og som menneske. Derfor er der også fokus på kompetencer og forhold, der ligger uden for sporten, som f.eks. balancen mellem privatliv og arbejde.

I Norge har man sideløbende med Trænerløftet opbygget en model, hvor det blandt andet i kraft af kombinationsstillinger mellem sporten og især uddannelsessystemet er lykkedes at skabe langt flere trænerjobs. Modellen understøttes af staten, som blandt andet støtter en række udvalgte gymnasieskoler kaldet ”topidrettsskoler’ med 79 mio. norske kroner årligt til deres sportslige set up, herunder blandt andet træneransættelser Det er med til at udvikle og sikre høj kvalitet i talentarbejdet i norsk idræt.

”Vi kan lære meget af Norges arbejde med at gøre trænerjobbet attraktivt og udviklende og samtidigt skabe bedre ansættelsesforhold for unge trænere. Kombinationsstillinger løser ikke problemet alene, men det er helt sikkert en model, vi kan lade os inspirere af,” siger Anders Tranberg Andreassen.

Fakta

Gregers Bruun og Kristian Kjærgaard, der er sportsmanagere i Team Danmark, og Anders Tranberg Andreassen, der er konsulent for talentudvikling i Team Danmark, besøgte i maj faggruppen for Idrætscoaching hos den norske eliteidrætsorganisation Olympiatoppen med henblik på netværk og erfaringsudveksling.

Fra Olympiatoppen deltog Frank Heggebø, Ansvarlig for Trenerløftet og oppfølging av landslagstrenere, Liv Hemmestad, Fagansvarlig idrettscoaching og Elite coach programmet, og Ingvild Riise Midtun, Ansvarlig trenerutvikling og sentral person i Trenerløftet-prosjektet.

 

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Hvem skal træne fremtidens medaljevindere?

    Debatindlæg om mangel på uddannede og kompetente trænere i dansk idræt. Af Team Danmarks sportsdirektør Lars Balle Christensen.

Tilmeld dig vores nyhedsmail