Eliteatleter kan have mange spørgsmål til, hvordan de står stillet i forhold til arbejdsmarkedet – både under og efter den sportslige karriere. Derfor har Team Danmark etableret et mentorprogram, der skal hjælpe atleter med de spørgsmål, der ligger uden for sportens verden.

05. februar 2020

Hvilke kompetencer har jeg ud over at være blandt de bedste til min idræt? Kan de overhovedet bruges uden for idrættens verden? Og hvad betyder det, at jeg er bagud med min uddannelse i forhold til mine jævnaldrende, der ikke dyrker eliteidræt? Der er nok af spørgsmål, som kan skabe usikkerhed hos eliteatleter. Derfor har Team Danmark taget initiativ til et mentorprogram, der giver atleter adgang til ressourcepersoner, som kan bidrage med sparring om uddannelses- og karrieremæssige valg. Programmet skal hjælpe atleter til en bedre forståelse for arbejdsmarkedets behov, og hvordan de kan bringe deres kompetencer i spil efter eliteidrætskarrieren.

”Med mentorprogrammet giver vi atleter mulighed for at få en mentor uden for idrættens verden, som kan hjælpe med at sparre omkring eksempelvis uddannelse, og hvilke kompetencer, atleten har, som kan være relevante på arbejdsmarkedet. Vi er rigtig glade for og stolte over, at store danske virksomheder som bl.a. Danske Spil står klar til at hjælpe atleterne ved at stille mentorer til rådighed."
Lone Hansen adm. direktør i Team Danmark

Team Danmark vil hjælpe med at finde det rigtige match mellem atlet og mentor. En mentor i programmet vil typisk være en leder eller medarbejder fra en virksomhed eller en organisation og kan både være en person med og uden erfaring fra eliteidrættens verden.

Danske Spil er stolte over at bidrage til mentorprogrammet

Danske Spil er en af de virksomheder, der bidrager til mentorprogrammet, hvilket vækker stolthed hos direktør Susanne Mørch Koch.

”Vi er en virksomhed, der i høj grad har sport som omdrejningspunkt. Derfor er det for mig helt naturligt, at vi også bidrager til de dygtige atleters muligheder for en karriere på arbejdsmarkedet. Det er jeg stolt over, at vi i Danske Spil nu kan bidrage til. Vi er allerede tæt forbundet med Team Danmark, da de er modtagere af Udlodningsmidlerne,” siger Susanne Mørch Koch, der er adm. direktør i Danske Spil.

Rasmus Stjerne Hansen er en af de medarbejdere fra Danske Spil, der har meldt sig som mentor. Han har en kandidatgrad i IT og arbejder i Danske Spils webteam, og derudover har han været på landsholdet i curling og deltaget ved OL.       

”Jeg var selv så priviligeret at finde mig en træner, der virkede som mentor for mig i starten. Jeg kunne godt tænke mig at gøre det samme for en ung atlet, hvor det er muligt at rådgive og vejlede om de erfaringer, jeg har gjort mig igennem min karriere. Det er altid supermotiverende at være blandt unge talenter, der har vilje og passion for deres sport,” siger Rasmus Stjerne Hansen.

Bjørn og Ashli danser videre mod en erhvervskarriere

De tidobbelte verdensmestre i sportsdans, Bjørn Bitsch og Ashli Williamson indstillede i november en lang og succesfuld sportskarriere. De er blevet en del af mentorprogrammet for at blive skarpe på, hvordan de kan tage kompetencer fra sporten med sig videre i en erhvervskarriere.

”Vi har oplevet masser af succes med dans, men pludselig har man jo ikke længere sporten. Vi glæder os begge to meget over at få et perspektiv på tingene fra nogen, som har opnået noget uden for sporten. Der er mange redskaber, der er de samme i sporten som i en erhvervskarriere, men der er også mange ting, der er anderledes. Det er fedt, at vi nu får mulighed for at lære af en mentor, der kan hjælpe os med, hvordan vi kan bringe de kompetencer, vi har fra sporten, i spil fremadrettet,” siger Bjørn Bitsch.

Fra Guldfireren til bankverdenen

Morten Jørgensen var 2008 til 2016 med til at vinde tre olympiske medaljer som del af den legendariske guldfirer i roning. I slutningen af sin eliteidrætskarriere sparrede han med en mentor, som hjalp ham i overgangen til en erhvervskarriere.

“Jeg havde gjort mig en del overvejelser om, hvad der skulle ske, når jeg var færdig med at ro på eliteniveau. Jeg vidste, at jeg gerne ville arbejde med ledelse, men jeg vidste ikke, hvilken slags leder, jeg gerne ville være, og inden for hvad. Her var det fantastisk at have en at sparre med, som kunne hjælpe mig med at kvalificere de mål og tanker, jeg havde. Det var en stor støtte for mig i overgangen til den civile karriere,” siger Morten Jørgensen.

Morten Jørgensen arbejder i dag i Nykredit som privatkundechef, og han nyder stadig at snakke og udveksle idéer og erfaringer med sin gamle mentor, når de en gang imellem mødes.  

Fakta

Team Danmarks mentorprogram giver mulighed for, at atleter kan få en mentor, som de kan sparre med omkring uddannelse og kompetencer, der kan være relevante i et arbejdsliv under eller efter den sportslige karriere.

Mentorer findes i samarbejde med virksomheder, der stiller sig til rådighed for mentorprogrammet. Mentor og atlet matches ud fra relevant faglighed i forhold til den enkelte situation.

Atleter, der er interesserede i at samarbejde med en mentor, skal kontakte sportschefen i deres respektive forbund.

Tilmeld dig vores nyhedsmail