Team Danmarks sportspsykologiske team har i forbindelse med legene i Tokyo undersøgt, hvordan de danske atleters mentale tilstand blev påvirket efter hjemkomsten. Konklusionen er, at mindst 25 procent af de danske atleter blev ramt af fænomenet ’OL-blues’.

31. juli 2022

De fleste atleter arbejder frem mod det hele karrieren. For mange er det den ypperste medaljeskammel, man kan komme op på. Hele verden ser med, og mange får foreviget de symbolske ringe af en tatovør efterfølgende. OL er noget helt specielt. Netop derfor er der også en lang række atleter, der efterfølgende har svært ved at sunde sig på oplevelsen.

Team Danmark har i forbindelse med legene i Tokyo lavet en større undersøgelse af, hvordan de danske atleters mentale tilstand blev påvirket. Konklusionen er, at omkring 25 pct. af atleterne bliver ramt af OL-blues og at det er umuligt at forudsige, hvem der bliver ramt. OL-blues defineres som den post-olympiske periode, hvor eliteidrætsudøvere kan opleve et nedtrykt humør og tab af interesse for livet. Det udmønstrer sig typisk ved at man stiller spørgsmålstegn ved sin identitet som atlet, får en følelse af tomhed og manglede retning i livet og generelt har svært ved at finde fodfæste efter det store højdepunkt, som et OL typisk er.

Fænomenet er velkendt og bliver kaldt OL-blues, men det er første gang – også i international målestok – at der bliver sat tal på, hvor udbredt det er blandt OL- og PL-atleter.

”Man kunne måske forestille sig, at det hænger sammen med om ens sportslige ambitioner blev indfriet, men det kan lige så godt være en medaljevinder, der rammes af OL-blues. Det er rigtig svært at forudsige, hvem der er mest udsat for at få OL-blues, men der er dog en tendens til at kvindelige atleter oftere bliver ramt end mandlige, men vi kan ikke sige hvorfor, det forholder sig sådan.”
Gregory Michael Diment Sportspsykologisk konsulent, Team Danmark

”Jeg var fuldstændig drænet og havde bare lyst til at tude”

En af de atleter, som blev ramt af OL-blues er BMX-køreren Simone Tetsche Christensen, der i Tokyo var til sit andet OL.

”Jeg var i finalen til OL, og den dag var sindssygt fed. Efter finalen havde jeg ikke lyst til at gå i seng, for den her dag måtte bare ikke slutte. Men allerede morgenen efter finalen, var der en masse følelser, der gik igennem mig. Jeg havde ret hurtigt en følelse af at have gjort så meget, arbejdet så hårdt for så lidt tid. Jeg var total færdig og drænet. Jeg havde bare lyst til at sidde og tude. Jeg kom ud og så en masse fede ting de efterfølgende dage, så mine følelser fik ikke lov til at stikke af. Men det var fra en yderlighed til en anden,” siger hun.

Simone Tetsche Christensen er en af de mange atleter, som Team Danmarks sportspsykologiske team har hjulpet gennem perioden før, under og efter legene.

”Som atlet er vi meget hårde ved os selv, og den her accept af, at man også skal igennem det her, er svær. Derfor var det fedt, at få Gregs hjælp til at forstå de følelser, jeg gik igennem. At snakke med en, der kommer fra Team Danmark og dermed kommer udefra, er en stor hjælp. Team Danmarks folk har atletens ryg 100 pct. Det giver en ekstra tryghed, at jeg kan tale med Greg om alt.”
Simone Tetsche Christensen Tidligere BMX-kører og deltager ved OL i Tokyo

Arbejdet intensiveres frem mod Paris


Efter både OL og PL i Tokyo har Team Danmarks sportspsykologiske team været i kontakt med samtlige danske atleter, der har deltaget i legene. Og selv hos de atleter der ingen problemer havde, har der været stor taknemmelighed for den opmærksomhed, der har været omkring deres mentale tilstand.

”Nogle samtaler med atleterne varede halvanden time, mens andre blot varede fem minutter. Men fælles var, at uanset om atleterne have noget på hjertet eller ej, så var de enormt taknemmelige for opkaldet, og at vi tog deres mentale tilstand alvorligt,” siger sportspsykologisk konsulent, Gregory Michael Diment.

Simone Tetsche Christensen har efterfølgende valgt at indstille sin karriere, men hun understreger, at det er vigtigt, at der bliver fulgt op på OL-oplevelsen, for at man som atlet kan komme godt videre. På den ene eller anden måde.

”Det er vanvittigt vigtigt med den her opfølgning. Nu kan jeg se på et billede af mig selv fra OL og være stolt og tænke over, hvor hårdt jeg kæmpede. Den her refleksion betyder, at jeg nu kan tænke på OL som en stor oplevelse. Tidligere var jeg på grænsen til at tænke, at det var ikke alt det værd. Det var frygteligt at komme igennem den periode efterfølgende, men det er vigtigt, at man kommer til den erkendelse. For det er træls, hvis OL er noget man har dårlige minder om, når man bruger så meget tid på at blive en del af.”

Der er bare to år til legene i Paris, og her vil der igen være stort fokus på OL-blues hos Team Danmark.

”Vi tager de erfaringer og den viden, vi har fået med os. Frem mod legene i Paris er det planen, at vi vil intensivere arbejdet omkring OL-blues. Nu ved vi mere om, at OL-blues rammer en betydelig del af atleterne, og det tager vi dybt alvorligt,” slutter Gregory Michael Diment.

Yderligere

Oplysninger

Kontakt

Links

  • Sportspsykologi

    Præstationer hænger tæt sammen med tanker og følelser. Sportspsykologien giver dig mentale redskaber til at optimere i medgang og håndtere og overvinde modgang.

Tilmeld dig vores nyhedsmail