I de fleste sportsgrene har vægt og kropssammensætning betydning for atleters præstationsevne. Derfor er det vigtigt, at atleter, trænere, ledere, forældre med flere træffer bedst mulige valg i forhold til ernæring. I anledning af DRs fokus på spiseforstyrrelser har vi samlet nogle vigtige informationer om spiseforstyrrelser, hvis du er atlet, træner, forælder eller på anden måde engageret i idrættens verden.

22. april 2019

Mange atleter er meget fokuserede på deres vægt og kroppens fedtprocent. Inden for forskellige sportsgrene er der stor forskel på, hvilke normer der findes omkring vægt, krop og udseende. Og da sport udgør en vigtig del af atleternes liv, er de ofte villige til at gøre næsten alt for at kunne præstere bedre – også selvom de må gå på kompromis med deres helbred.

Alle kan få en spiseforstyrrelse. Det gælder unge, gamle, kvinder og mænd. Hvis du selv har fået en spiseforstyrrelse, hvis du er i tvivl, om du har en spiseforstyrrelse, eller hvis du kender en, som måske har en spiseforstyrrelse, så er det vigtigt, at du taler om det.

Team Danmark har sammen med Danmarks Idrætsforbund lavet folderen ’Spiseforstyrrelser blandt sportsudøvere – forebyggelse og behandling’. Her finder du oplysninger om, hvordan du kan være med til at forebygge spiseforstyrrelser, opdage en negativ spiseadfærd tidligt, ligesom du finder information om behandlingsmuligheder, hvis spiseforstyrrelsen allerede er udviklet. Folderen er udarbejdet af læger, diætister og andre eksperter i spiseforstyrrelser. Læs mere og hent folderen her.

Kost og væske er vigtige medspillere for en atlet. De rigtige valg kan afkorte restitutionstiden, nedsætte risikoen for skader og forbedre koncentrationsevnen. Det er med andre ord vigtigt, hvilken ’brændstof du putter på motoren’ – og at du putter tilstrækkelig med brændstof på motoren. Her kan du læse mere om ’Kost’, ’Væske’ og ’Kosttilskud’.

E-læring om spiseforstyrrelser

Danmarks Idrætsforbund har udviklet et e-læringsmodul, som blandt andet henvender sig til trænere og forældre. Her kan alle lære mere om spiseforstyrrelser foran skærmen. Det er gratis at hente ’kurset’, men det kræver, at du opretter dig i systemet. Læs mere her og tag kurset online.

Team Danmarks procedure vedr. spiseforstyrrelser

Team Danmark har udfærdiget en procedure for henvisning af Team Danmark-støttede atleter til ekstern kl. psykolog for at sikre et effektivt udredningsforløb, der samtidig tager højde for tavshedspligt og fortrolighed omkring atleten. Læs og download Team Danmarks procedure vedr. spiseforstyrrelser her.

Tilmeld dig vores nyhedsmail