vi kÆmper for guld
 

Letvægtsroere går all in for nogle få hundrede gram muskelmasse
26.11.17
Fysisk træning / Team Danmark

Team Danmark har i samarbejde med Danmarks Rocenter lavet et vægttrænings- og kostprogram, der skal give letvægtsroerne mere muskelmasse for at mindske afstanden til verdenseliten.

Henover vinteren lægger roerne den fysiske grundsten til en ny sæson, og de lette danske herreroere har ambitioner om at øge deres muskelmasse for at mindske afstanden til den absolutte verdenselite.

“Letvægtsroerne har et potentiale for at øge deres muskelmasse, så nu går vi all in på vægttræningen i en afgrænset periode. Det er altid en balancegang, hvor meget fokus der skal være på vægttræning I forhold til rotræning, og for letvægtsroere skal der også tages hensyn til, at de kan få svært ved at veje ind,” siger Thue Kvorning, der er sportsfysiolog i Team Danmark.

Roerne har som mål at opnå en begrænset vægtøgning i form af fedtfri masse og skal derfor følge både et vægttræningsprogram og et kostprogram. For at få størst mulig effekt af den hårde vægttræning er det vigtigt, at de har et dagligt energioverskud, hvilket kort sagt vil sige, at de skal indtage mere energi, end de forbrænder. Men som letvægtsroere skal de holde sig under en vægtgrænse og må derfor heller ikke indtage for meget energi, så de tager for meget på i vægt.

”Hvis man skal lykkes med at øge sin kropsvægt i form af fedtfri masse, er det vigtigt, at man har et dagligt energioverskud. Men for letvægtsroerne er det en balancegang. De skal have en meget kontrolleret forøgelse af muskelmassen, så ikke de øger deres vægt uhensigtsmæssigt. Derfor har vi udarbejdet en kostplan, der skal sikre et nøje afmålt dagligt energioverskud,” siger Majke Jørgensen, der er sportsernæringskonsulent i Team Danmark.

Nogle få hundrede gram

Hård vægttræning er normalt ikke det, der har stået øverst på programmet for letvægtsroerne. Teknik, udholdenhed, samroning og mental styrke har som oftest været hovedpunkterne, når letvægterne har lagt træningsgrundstenen til en ny sæson. Men det ønsker trænerteamet omkring letvægtsroerne nu at lave om på for at hente tid på den absolutte verdenselite.

”Jeg synes de lette herrer har manglet noget i styrke, når jeg har set på nogle af vores konkurrenter. Konkret har man for eksempel kunnet se i år, at Mathias Larsen og Emil Esbensen i den lette toer mangler noget for at komme ordentligt ud af starthullerne for at kunne være med til at dominere løbet. Det er ikke fordi, de skal blive klar til rosæsonen med to kg mere muskelmasse, det er urealistisk, men hvis de kan have nogle få hundrede gram mere, end hvad de havde sidste år, så vil det også kunne mærkes i den klasse, de konkurrerer i,” siger Jens Vilhelmsen, der er assisterende landstræner i roning.

 

Foto: Svend Bertil Frandsen, Danmarks Rocenter

Tilmeld nyhedsbrev Her kan du tilmelde dig Team Danmarks mailingliste

Følg os

Fakta om letvætsroning

Herre letvægtsroere må ikke veje mere end 72.5 kg, og gennemsnitsvægten i bådtyper med flere end en roer må ikke overstige 70 kg. For kvindelige letvægtsroere gælder det på samme måde, at de ikke må veje mere end 59 kg, og at gennemsnitsvægten i hele båden må ikke overstige 57 kg.

Luk

Del