vi kÆmper for guld
 

Vær forsigtig med brug af kosttilskud
28.06.17
Sportsernæring / Team Danmark

Op mod 10-15 pct. af de mest populære kosttilskudsprodukter kan indeholde stoffer, der er står på dopinglisten. Risikoen for at indtage forurenede produkter er tæt på 50 pct., når det drejer sig om produkter i tabletform. For at minimere risikoen for en positiv dopingtest anbefaler Team Danmark at benytte produkter, der er testet for indhold af forbudte stoffer på www.Informed-sport.com.

Der findes en række kosttilskud, der kan hjælpe atleter med at opnå en række effekter. Der er samtidig også mange produkter på markedet, som markedsføres med løfter om positive effekter, men som ikke kan leve op til de lovede effekter. Indtagelse af kosttilskud indeholder desuden en risiko for, at du uforvarende kommer til at indtage stoffer, der står på dopinglisten. Derfor skal kosttilskud udvælges med omhu og med en evidensbaseret tilgang.

For at minimere risikoen for en positiv dopingtest anbefaler Team Danmark at benytte produkter, der er testet for indhold af forbudte stoffer på www.Informed-sport.com.
Informed-Sport er et test- og certificeringsprogram, der primært tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. Programmet er designet til at afdække, hvorvidt disse utilsigtet er forurenet med stoffer, der står på WADAs dopinglisten.

”Det kan aldrig give dig en 100 pct. garanti for renhed, men ved at købe produkter med Informed-Sport-certificering, vil du minimere risikoen for, at du indtager et produkt, der er forurenet med forbudte stoffer. Det er samtidig vigtigt at understrege, at en test for indhold af forbudte stoffer, ikke er det samme som en garanti for, at produktet er optimalt sammensat i forhold til kulhydrat, protein osv.,”siger Majke Jørgensen, der er sportsernæringskonsulent i Team Danmark.

Team Danmark anbefaler samtidig, at køb af vitamin- og mineraltilskud sker via et dansk apotek.

Nedenstående Q&A er udarbejdet af Anti Doping Danmark (ADD) i forbindelse med den aktuelle sag med Martin Toft Madsen. Den sag kan du læse mere om her.

Hvilket kosttilskud var forurenet?

Bodylab L-carnitin (kapsler).

Hvor lang tid er stoffet DMBA i kroppen?
Stoffet er kun i kroppen i kort tid. Få dage.

Hvor henvender man sig, hvis man har taget det specifikke kosttilskud?
ADD anbefaler, at man straks stopper med at tage det specifikke kosttilskud. Skal man i konkurrence inden for de kommende 2-3 dage, kan man kontakte Anti Doping Danmark for yderligere information, hvis man har taget det specifikke kosttilskud.

Hvordan kan man undgå at indtage forbudte stoffer gennem kosttilskud?
Den enkelte atlet er altid ansvarlig for, hvad han/hun indtager. Desværre viser erfaringerne, at kosttilskud kan indeholde forbudte stoffer (der er angivet i varedeklarationen under forskellige navne), eller de kan være forurenet med forbudte stoffer – også selv om disse ikke fremgår af varedeklarationen.

Er man det mindste i tvivl om, hvorvidt et kosttilskud indeholder forbudte stoffer, bør man altid undgå det. Det er muligt at reducere risikoen ved at købe produkter, der er testet for forbudte stoffer. Det kan man gøre ved at benytte produkter fra godkendte kvalitets- og certificeringsprogrammer - f.eks. Informed Sport og NSF Certified for Sports. Læs mere på ADDs hjemmeside (antidoping.dk) og vær obs på, at det kun er det specifikke batch/vareparti, der er undersøgt.

ADD anbefaler altid, at man selv undersøger et kosttilskuds varedeklaration eller kontakter en diætist for vejledning i brug af kosttilskud.

Er der sundhedsrisiko forbundet med indtagelse af forurenede kosttilskud?
Ja, det kan der være afhængig af, hvad kosttilskuddet er forurenet med. Ved det pågældende kosttilskud ved vi det ikke, da vi ikke har kendskab til videnskabelige studier af dets effekt på mennesker.

Har du som atlet, træner eller sportschef yderligere sportschef yderligere spørgsmål er du velkommen til at rette henvendelse til Anti Doping Danmark.

 

Tilmeld nyhedsbrev Her kan du tilmelde dig Team Danmarks mailingliste

Følg os

Luk

Del